Amandelmeel Speculaas!

Speculaas… geurig, knapperig, kruidig en typisch voor deze tijd. Of Sinterklaas nou in het land is of niet, de winter kenmerkt zich door intense bakgeuren en smaken en speculaas hoort gewoon in dat rijtje thuis.

Ik ben een tijdje bezig geweest met amandelmeel om te kijken of ik er speculaas van kon maken. Want hoewel de smaak vrij eenvoudig te behalen is, de potjes met kruiderijen daarvoor vind ik erg goed, wordt amandelmeel niet per definitie knapperig na het bakken. Het blijft mooi smeuïg, zacht en een broodachtige consistentie behouden. Perfect dus voor brood of cake. Maar ik wil knapperige brok, pepernoten, gevulde brok! Hoe krijg je dat voor elkaar met amandelmeel? Heel simpel! Twee keer bakken.

Kijk maar:

Amandelmeel Speculaas

225 gram amandelmeel
1 el rijstemeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1/4 tl baking soda of bakpoeder
50ml agavenectar
1 tl citroenrasp
2 el (of meer) speculaaskruiden zonder zout
1 klein ei

  • Neem een keukenmachine met messen en pulseer hier de amandelmeel, rijstemeel, zout en baking soda door elkaar. 
  • Voeg de agave, citroenrasp, specerijen en het ei toe. 
  • Laat de machine even draaien tot er zich een taai deeg vormt. 
  • Neem een stuk plastic folie, doe hier het deeg in en rol er een worst van. Verwijder daarna het plastic folie.
  • Leg deze worst op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Bak deze in ongeveer 20 minuten op 180 graden gaar of tot het goudbruin is.
  • Laat de ‘worst’ minstens een uur afkoelen. 
  • Snij mooie, dunne plakjes van de koek. Hoe dunner hoe knapperiger.
  • Als de koekjes helemaal afgekoeld zijn, bak je ze nogmaals op 180 graden, nu zo’n 15 minuten.
  • Laat weer helemaal afkoelen. Ze zullen nu lekker knapperig worden.

Deze speculaasjes zijn heerlijk bij een kop warme chocomelk of Echt Lekkere Koffie.

Je kunt dit mengsel ook heel goed gebruiken om pepernoten van te maken. Draai er dan kleine knikkertjes van of gebruik de kleinste ijsschep om er grotere pepernoten van te maken. (Deze vraag ik voor Sinterklaas!). Deze kun je dan weer in gesmolten chocola dopen om die o zo gevaarlijke choco-pepernoten te maken (portie geharde vetten, iemand?). Het is even wat meer werk uiteraard dan naar de winkel lopen en daar een zak van 500 gram voor twee euro mee te nemen, maar met Sint Maarten, Sinterklaas en straks Kerst in aantocht zijn dit twee hele slechte maanden voor iedereen die of op de lijn wil letten of met een voedselintolerantie of -allergie zit! Op deze manier ondervang je een deel van die ellende, al maak je ze alleen voor jezelf, en ik vind het best gezellig al die geuren in huis. Kaarsjes aan, pot thee op tafel en lekkere zelfgebakken speculaas er bij. Kneuterig, maar perfect voor deze tijd van het jaar!

Veel plezier!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »