Ja ja, het is weer die tijd van het jaar dat er weer kruidnoten ‘mogen’ gebakken worden. Een leuke bezigheid ook voor kleine kinderen. Deze glutenvrije kruidnoten zijn een variant op het recept van vorig jaar, maar deze keer zijn ze ook lactosevrij omdat ik ghee gebruikte in plaats van boter. Daar lezen jullie hieronder meer over!
Ons klein Catherientje is bijna 2 jaar oud alweer! Ze is al een heuse dame die graag helpt in de keuken. Steeds als ik er bezig ben dan wil ze op het aanrecht zitten om ook te roeren en te strooien en te kneden. Een bezigheid die zowel gezellig als heel erg niet-ontspannen is 🙂 Een hummel op het aanrecht is eigenlijk gewoon helemaal niet handig, maar ja, het is wel erg leuk en leerzaam, dus vooruit maar! Nog even en dan is ze groot genoeg om op een kruk naast me te staan. Tot die tijd genieten we van elk moment, want ja: tijd vliegt voorbij!
Glutenvrije Kruidnoten – Lactosevrij!
Met dit recept mocht ze ook helpen door balletjes te draaien van het deeg en te proeven of het wel lekker was. Ik maak in dit recept wederom gebruik van mijn glutenvrije meelmix, maar heb de kruidnoten deze keer lactosevrij gemaakt door havermelk en ghee te gebruiken. Wanneer je boter klaart, haal je alle melkeiwitten er uit en blijft er het pure botervet achter. Dit wordt goed verdragen door mensen die lactoseintolerant zijn. Het blijkt dat Catherine net als haar papa maar beter geen dierlijke melk moet drinken, dus speciaal voor hun (en voor jullie) maakte ik dus glutenvrije kruidnoten die ook lactosevrij zijn zonder aan smaak en textuur in te boeten.
Vaak raad ik als alternatief voor boter kokosolie aan. In het geval van deze glutenvrije kruidnoten is dat geen goeie vervanger omdat de olie er wat uitloopt en de kruidnoten vettig blijven. Niet lekker vind ik! De ghee geeft die volle smaak én dat prettige mondgevoel is onze conclusie. Dus maak gauw zelf (niet moeilijk!) of koop bij de toko of online.
Bijzondere Ingrediënten en Tips
Een andere truc om je glutenvrije kruidnoten erg lekker te laten smaken is door de speculaaskruiden mee te smelten in de ghee. Het vet neemt de smaken goed op en verdeelt het beter door het deeg heen dan wanneer je de speculaaskruiden door het meel zou zeven. En vergeet het snufje zout niet! Zout is een natuurlijke smaakversterker, ook voor zoete baksels.
Ook gebruik ik weer melasse in dit recept. Melasse is een bijproduct van de suikerproductie en bevat eigenlijk al het ‘goede’ van suiker. Dit staat uiteraard tussen aanhalingstekens, maar lees hier waarom melasse zo bijzonder is. De toevoeging van melasse geeft glutenvrije kruidnoten die authentieke smaak. Je kunt het dus achterwege laten, maar mijn tip is dus om dat niet te doen. Tip: gebruik melasse als stroop over glutenvrije pannenkoekjes!
Sinaasappelrasp is de bijzondere toevoeging in dit recept. De rasp van 1 sinaasappel geeft deze glutenvrije kruidnoten net dat beetje extra. Je kunt het achterwege laten als je geen sinaasappel in huis hebt, maar het is echt een tip om het wel te doen!
Dus maak dit jaar zelf lekkere glutenvrije kruidnoten en laat je kleine gezellig meehelpen om te proeven en die échte speculaassmaak nu al te leren waarderen 😉
Glutenvrije Kruidnoten
Ingrediënten
- 200 gram glutenvrije meelmix zie link in artikel
- ¼ tl zout
- 6 tl speculaaskruiden
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- rasp van 1 sinaasappel
- 50 gram ghee gesmolten
- 100 ml plantaardige melk
- 2 el melasse
Instructies
- Verwarm je oven voor op 170 graden en doe een vel bakpapier op de bakplaat. Zet apart.
- Smelt in een steelpannetje de ghee en voeg de speculaaskruiden, sinaasappelrasp en het suiker toe.
- Zeef in een kom het meel met het zout door elkaar. Schenk de ghee hier bij en voeg vervolgens de melk toe.
- Kneed even heel goed door elkaar. Het moet een mooi samenhangen deeg worden waar je makkelijk balletjes van kunt draaien. Als het blijft kruimelen, voeg je iets meer melk toe.
- Rol van dit deeg ongeveer 18 balletjes die je op de bakplaat legt. Bak de kruidnoten in 40 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je ze verplaatst.
- Bewaar in een luchtdichte doos. Ze blijven tot een week goed.