Kruidige IJsthee maken

Wil je wel eens wat anders proberen dan mierzoete energiedrankjes of ijsthee waar 0,32% thee extract in zit? Probeer dan dit eens. Heel eenvoudig zelf te maken en aan te passen aan je smaak: Gember IJsthee met specerijen. En het mooie van dit drankje is dat het geen caffeine bevat vanwege de rooibos die ik gebruikt heb. Vaak wordt ijsthee van gewone thee gemaakt, maar sommigen kunnen hier niet goed tegen of vinden het plezieriger om caffeine te vermijden. Dit is dan een heel goed alternatief!

Mijn tip is om dit ’s avonds te maken zodat het de hele nacht kan trekken en de smaken goed kunnen afgeven.

Zo maak je de kruidige ijsthee:

  • 1,8 liter water
  • 50 gram grof gehakte verse gember (ik heb de schil laten zitten)
  • 10 kardemom peulen
  • 5 hele kruidnagels
  • 10 hele zwarte peper korrels
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 6 of 7 zakjes rooibosthee, opengeknipt

Doe alle ingrediënten in een ruime pan, schud de zakjes thee leeg, en breng het aan de kook. Laat het ongeveer 30 minuten lekker doorkoken, maar niet overkoken. Draai het vuur uit en laat het vervolgens de rest van de nacht trekken.
Schenk de inhoud van de pan de volgende ochtend door een koffiefilter of een theefilter. Bewaar in een afsluitbare, glazen fles (liefst) in de koelkast. Serveer met ijsblokjes en eventueel een schijfje citroen.

Een paar leuke weetjes

De combinatie van specerijen in deze thee zijn naar Indiaas recept. Ik vond op het internet nog een paar leuke dingen hierover.

Kardemom: Helpt bij indigestie, bevordert bloedsomloop en wekt de eetlust op
Kruidnagel: Erg plezierig tijdens verkoudheid of griep, ook vaak ingezet bij kiespijn
Zwarte peper: Wordt gezegd hartproblemen, leverklachten, indigestie en slapeloosheid te voorkomen. Verder is het een sterke anti-oxidant en werkt het anti-bacterieel.
Venkel: Algemeen gebruikt om koorts onder controle te houden. Wordt ook veel toegepast bij indigestie. De Indiers gebruiken het om hun adem te verfrissen na de maaltijd.
En natuurlijk Gember: Veel toegepast bij verkoudheid en maagklachten. Het helpt het luchtwegstelsel te herstellen, weert koudjes af, verzacht de keel en kan heel goed ingezet worden bij (ochtend) misselijkheid.

Dus verras jezelf eens, en neem hier een glas van met een heerlijk amandelkoekje in plaats van koffie met een boterham! Wie weet hoe je dan tegen de dingen aankijkt! 😉

Fijne dag!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »