Kurkuma, Honing en Yoghurt Gezichtsmasker

kurkuma, honing en yoghurt gezichtsmaskerWorden jullie ook zo blij van kurkuma? Of je nu teruggrijpt op eeuwenlange toepassingen van kurkuma in oude medische boeken of leunt op letterlijk duizenden wetenschappelijke artikelen geschreven over kurkuma – of beiden -, het is moeilijk te ontkennen dat kurkuma werkelijk iets bijzonders is. Hier bij Eet Goed Voel je Goed heb je al een paar keer kunnen lezen over de gezondheidsvoordelen van kurkuma bij inwendig gebruik. Ik heb zelfs geschreven over de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen van dit bijzondere specerij.

Maar vandaag ga ik nog een stapje verder: Kurkuma is namelijk ook erg goed te gebruiken voor uitwendig gebruik! Wisten jullie dat het in India de gewoonte is om de bruid de nacht voor haar trouwen van top tot teen in te smeren met het traditionele Bruidsmasker of Ubtan. De kurkuma in dit masker geeft de huid een subtiele glans en verbetert de elasticiteit van de huid. Ook helpt het om wondjes sneller te genezen en vermindert het gevoelige plekken op het gezicht.

Kurkuma tegen puistjes

Vorig jaar ‘ontdekte’ ik een heel simpel recept voor een zalf met kurkuma die je op puistjes smeert om zo de kleine ontstekingen de kop in te drukken. Als tiener heb ik nooit veel last van puistjes gehad (gelukkig!) en als volwassene blijft het ook tot een minimum beperkt. Maar dames, jullie weten over welk moment ik het heb, als ik zeg dat er toch met een zeer zekere regelmaat zo’n lelijkerd de kop op steekt.

Een beetje van die kurkuma zalf er op smeren en voilà, de volgende ochtend is bovengenoemde lelijkerd verdwenen. De zalf is heel simpel om te maken: Meng 1/2 tl kokosolie en een 1/2 tl kurkuma tot er een pasta ontstaat en smeer dit op de plekjes die je wilt behandelen. Leg een doek op je kussen dat mooi geel mag worden en slaap er een nachtje over. Herhaal dit tot de puistjes verdwenen zijn, meestal na twee dagen.

Simpel toch? En ben je nu enthousiast geworden om kurkuma op je hele gezicht te smeren? Tuurlijk wel! Een gezichtsmasker op basis van kurkuma, honing en yoghurt doet geweldige dingen voor je huid. Om nog even kort op te noemen, kurkuma doet het volgende voor je huid:

  • Beschermt tegen de afbraak van collageen en elastine in de huid
  • Het helpt om de huid rustiger te maken
  • Ondersteund het herstellend vermogen van de huid
  • Verzacht huidirritaties

Honing

Honing werkt als een natuurlijke peeling waarbij de dode huidcellen op een milde manier los komen zodat ze gemakkelijk weg te wassen zijn. Honing heeft ook een lagere pH waarde van 4,5 waardoor het geschikt is voor gevoelige huid en regelmatig gebruik. Honing alleen kun je ook gebruiken om je gezicht mee te wassen. Meng een beetje in je hand met wat warm water en maak het wat los. Wrijf dit over je gezicht en was je gezicht zoals je dat normaal zou doen. Spoel af met warm, niet heet water en geniet van een heerlijk zacht velletje!

Yoghurt

Het melkzuur in yoghurt helpt ook om je huid een oppepper te geven. Gecombineerd met kurkuma en honing resulteert dit in een fijne gezichtshuid die zacht en glad aanvoelt zonder te trekken.

Vlekt het niet erg?

Kurkuma wordt ook gebruikt als kleurstof, dus ja, als je het op kleren krijgt, zal dat blijvend vlekken. Gebruik daarom een washand of wasdoekje om je gezicht mee schoon te maken dat mag verkleuren. En draag een oude doek om je schouders en onder je kin of doe een oud t-shirt aan.

Het kan ook wat kleuren op de huid, maar mijn ervaring is dat het met gewoon afspoelen en afwassen met olijfoliezeep helemaal verdwijnt. Als er toch een plekje hier of daar mooi geel kleurt, kun je dit prima wegkrijgen door het in te wrijven met avocado- of olijfolie.

Zo doe je het

Doe een oud t-shirt aan of doe een doek om je schouders en over de borst om eventuele spatten op te vangen. Meng de ingrediënten voor het masker door elkaar en gebruik een kwast (ik gebruikte een invetkwast!) om het op je gezicht te smeren. Laat het masker 20 minuten zitten en spoel dan af met warm water. Gebruik hiervoor een waslapje of washandje dat best geel mag worden. Dit was je er namelijk niet meer helemaal uit. Gebruik milde zeep of een beetje olie om je gezicht verder te wassen. Geniet daarna de hele dag van een stralend velletje, verminderde plekjes en zachte wangen 🙂 Mijn tip: Was het onder de douche er af. Dat vind ik veel comfortabeler dan voorover gebogen boven de wastafel staan. Je wast je gezicht dan ook net iets grondiger en je kunt het gele water direct wegspoelen. Het hoeft uiteraard niet onder de douche, maar ik vind dat wel erg prettig!

kurkuma, honing en yoghurt gezichtsmasker

Kurkuma, Honing en Yoghurt Gezichtsmasker

Heleen Quantrill
Kurkuma heeft veel voordelen, ook voor uitwendig gebruik. Dit masker met honing en yoghurt is snel klaar en geeft je huid echt een oppepper!
Voorbereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 2 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl yoghurt
  • 1 tl yoghurt
  • 1 tl honing

Instructies
 

  • Meng alles in een kommetje en smeer direct op je gezicht met een kwast.
  • Laat 20 minuten inwerken en spoel dan af met warm water.
  • Wrijf je gezicht daarna eventueel in met een beetje olijfolie of avocado-olie.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »
onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »