Gezond Eten begint met een Gezonde Keuken

gezonde keukenOké, wees even eerlijk: Wanneer heb jij voor het laatst je keuken echt grondig schoongemaakt? Kastjes, keukenapparatuur, muur, vloer… alles!

Ja, sommigen van jullie kunnen niet meer exact herinneren wanneer 😉 Maar daar gaat nu verandering in komen! Want gezond eten begint in een gezonde keuken. Ik ben zelf ook niet al te strikt in het regelmatig grondig schoonmaken van de keuken, maar wanneer ik me er weer eens toe gezet heb, ga ik echt weer met veel meer plezier de keuken in.

Omdat ik weet dat veel van jullie ook buitenshuis werken, heb ik het schoonmaken van de keuken in zeven stappen onderverdeeld. Zo kun je in kleinere stappen gericht de keuken door en wordt het niet te veel naast je werk en ander bezigheden. Voor degenen die geen behoefte hebben om het te verdelen over meerdere dagen, kun je de hele bups gewoon in één dag doen of verdelen over twee.

Gezonde Keuken Checklist

  • Dag 1: Ruim eerst je keuken op! Is je keuken een beetje een hot-spot voor rommel? Begin dan eerst met goed opruimen. Kijk ook in je rommella als je die hebt en zorg er voor dat de keukenoppervlakten vrij zijn van spullen die echt niet in de keuken horen. Tip: Verplaats de rommel niet, maar ruim het meteen op of recycle! Maak vervolgens een sopje en neem je aanrecht en bovenop de koelkast/ kasten/ planken af.
  • Dag 2: Maak je keukenmachines schoon. Koffiemachine, broodrooster, waterkoker, blender… Wat je ook op je aanrecht hebt staan, vandaag maak je ze grondig schoon. Ontkalk je waterkoker en koffiemachine ook meteen. Gebruik hiervoor schoonmaakazijn om de kalkaanslag los te weken. Spoel goed na. Andere keukenmachines haal je uit elkaar en neem je af met een vochtig doekje. Als je de kastruimte hebt, zet je wat keukenmachines in kasten. Zo creëer je ruimte en overzicht.
  • Dag 3: Maak je koelkast en vriezer schoon. Haal je koelkast en vriezer leeg en doe de inhoud in een koelbox die je met een deken omwikkeld. Tip: Doe dit op een moment dat je hoognodig boodschappen moet doen zodat vriezer en koelkast leger zijn dan normaal. Laat de vriezer ontdooien en neem beiden af met een doekje en warm water. Om nare geurtjes te verwijderen kun je eerst wat bicarbonaat in de koelkast strooien.
  • Dag 4: Maak de oven schoon. Ja, wanneer heb je díe voor het laatst schoongemaakt? Als je oven een zelfreinigingsfunctie heeft en je hebt een paar uur, maak er dan gebruik van. Laat de oven afkoelen en neem daarna af met een vochtig doekje. Als je geen zelfreinigende oven hebt, of niet een paar uur tijd hebt, kun je heel eenvoudig een niet-chemisch papje maken dat alles goed losweekt en schoonmaakt. Meng 100 ml water met genoeg bicarbonaat zodat je een pasta krijgt. Meng hier 1 el afwasmiddel in en smeer hiermee de binnenkant en deur van je oven in. Gebruik een sponsje. Laat dit 15 – 30 minuten zitten en neem af met een vochtig doekje en een sopje.
  • Dag 5: Ruim je voorraadkast op. Haal alles uit je voorraadkast en maak de planken schoon met een sopje. Terwijl de planken drogen, sorteer je de inhoud. Gooi weg wat over de datum is. Haal naar voren wat binnenkort opgebruikt moet worden. En zet alles weer terug op een voor jou logische manier. Tip: Niet over de datum maar denk je ook niet dat je het zult gebruiken? Wellicht dat je lokale voedselbank er belang bij heeft!
  • Dag 6: Lades en kastjes. Ik weet niet hoe groot jouw keuken is, maar het idee om ál mijn kastjes en lades in één keer schoon te maken is niet heel aantrekkelijk. Maak vandaag in ieder geval twee lades en twee kastjes schoon en herhaal dit elke week tot je alles hebt gehad. Haal de lades en kastjes leeg, neem af met een sopje en ruim weer in. Laat alles even door je handen gaan en bepaal ter plekke of je het nog wilt houden of niet. Tip: Wil je toch alle kastjes schoonmaken? Kan dan een kind helpen? Of een vriendin, je moeder, zus of partner? Samen verzet je meer werk en is het een stuk gezelliger!
  • Dag 7: Inhaaldag. Is er vandaag iets wat je zou kunnen doen waar je eerder geen tijd voor had? Of loop je alles nog even na en boen je extra goed de vloer en plinten? Wat je ook kiest, hou het kort en krachtig en geniet van je blinkende, gezonde keuken!

Doe-Het-Zelf schoonmaakmiddelen

Ben je geïnspireerd en zou je zelf nog wel wat andere dingen willen maken? Wat denk je hier van:

Veel poetsplezier!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »