Koken op Inductie – Wat Moet je Weten?

Koken op Inductie

Koken op InductieKoken op inductie wordt steeds populairder. Helemaal omdat de Nederlandse overheid er naartoe wil dat meer en meer huishoudens overschakelen op meer energiezuiniger manieren van koken en verwarmen. Dit kan door elektrisch te koken, koken op een keramische kookplaat of koken op inductie.

Wat is Inductie?

koken op inductieEen inductiekookplaat bestaat uit een veld van magnetische spoelen. Alleen wanneer de spoelen in contact komen met ferromagnetisch materiaal vindt een reactie plaats die warmte genereert. Aangezien normale pannen dit materiaal vaak niet bevatten moet bij inductie koken gebruik worden gemaakt van speciale inductie pannen. De reactie is bovendien dusdanig van aard dat uitsluitend de panbodem wordt verwarmd terwijl de inductie kookplaat relatief koel blijft. Deze “koele” manier van koken zorgt ervoor dat verbranden aan de inductie kookplaat verleden tijd is wat het veilige karakter van inductie koken verklaart. (Bron)

Voordelen van Koken op Inductie

Het grootste voordeel van koken op inductie is het feit dat het energiezuinig is. Sterker, het is de meest energiezuinige manier van koken. De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90%, afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren gaat, dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie verloren gaat. En zodra je de pan van de plaat haalt, koelt de plaat accuut af zodra er ook daar geen energieverlies optreed. Zelf vind ik dit ideaal om snel even een doekje over de plaat te halen als ik wat gemorst heb.

Sowieso is een inductieplaat makkelijk schoon te maken omdat het uit een gladde glasplaat gemaakt is zodat je dus geen onhandige randjes, kiertjes en roosters hebt om schoon te maken.

Nadelen van Koken op Inductie

De nadelen van koken op inductie zijn dat er een aparte elektriciteitsgroep aangelegd moet worden in de meterkast voor de keuken omdat de inductie kookplaat een eigen groep nodig heeft om veilig te kunnen werken. Er wordt bij het koken op inductie veel elektriciteit gebruikt. Hiervoor moet in de keuken vaak een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd.

De eerste investering voor het koken op inductie kan dus een afknapper zijn. Die bestaat uit een extra groep in de meterkast, een speciale aansluiting en de aanschaf van een inductieplaat zelf en soms nieuwe pannen.

Uiteindelijk is de besparing op je energierekening toch de moeite waard. De energie die je nodig hebt om te koken, gaat alleen naar de pan en stopt zodra je de plaat uit doet. Hierdoor verlies je duidelijk veel minder energie dan bijvoorbeeld bij koken op gas.

Nieuwe Pannen?

Als je gaat koken op inductie zijn er soms nieuwe pannen nodig. De pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie, zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken. Pannen voor inductie reageren namelijk met de spoelen in de plaat. Als deze reactie niet plaatsvind, zal de plaat niet aanslaan en dus niet koken. En hierbij geldt: hoe beter de kwaliteit van de pannen, des te meer rendement levert het op tijdens het koken. Een goeie pan heeft zijn geld trouwens snel terugverdient.

Interessant weetje: Hoewel niet alle pannen geschikt zijn, kun je juist wel heel goed met gietijzer koken op inductie! Gietijzer geleidt warmte ook erg goed en houdt hem lang vast, waardoor het rendement nog meer verhoogt.

Koken op Inductie – Hoe werkt dat?

Hieronder zie je een kort filmpje over hoe koken op inductie te werk gaat en wat de voordelen zijn van inductie t.o.v. gas. Koken op inductie is ook heel snel. De pan wordt snel verwarmd, zodat je snel een pan kokend water hebt.

Conclusie

Hoewel je in eerste instantie moet investeren om een inductieplaat aan te brengen in je keuken (als die nog niet ingebouwd is zoals in veel nieuwbouwwoningen), is dit typisch een gevalletje lange termijn denken. Want de energie die je er mee bespaart maakt het best interessant. En de prijzen van pannen voor inductie zijn ook niet enorm hoog meer. Zeker als je bijvoorbeeld al een paar gietijzeren pannen in huis hebt 😉 Of check deze pagina over koekenpannen voor inductie voor een idee van de prijs.

Verder is inductie ook in alledaags gebruik erg prettig. Je kunt er snel mee koken zodat je minder lang in de keuken bezig bent. De kookplaat verwarmt snel en efficiënt zodat je snel een pan met kokend water hebt bijvoorbeeld. Zodra je klaar bent en de pan van de kookplaat tilt, is die ook meteen weer afgekoeld. Het is daarom makkelijk en snel schoon te maken. Ook geen restjes meer die onder pitten of roosters blijven zitten. En je maakt een inductieplaat heel eenvoudig schoon met een beetje warm water en wat zeepsop. Geen ingewikkelde toestanden.

Dus als je wilt of moet overstappen, overweeg dan echt inductie. Stijgende gasprijzen en dalende elektriciteitsprijzen maken dit zeker de moeite van het overwegen waard!

En als je daardoor op zoek bent naar nieuwe pannen, klik dan eens hier. Bij bestelling van een pannenset krijg je een mooi 6-delig carbon messenset t.w.v. €39,95 cadeau!

TIP: Blijf op de hoogte van de laatste trends via Trending.nl

12 reacties

  1. “Uiteindelijk is de besparing op je energierekening toch de moeite waard. De energie die je nodig hebt om te koken, gaat alleen naar de pan en stopt zodra je de plaat uit doet.”

    Volgens mij klopt dit niet, Ik kook graag op inductie maar volgens mij is gas per kWh nog steeds véél goedkoper dan elektrische energie.

  2. In de beschrijving over inductiekookplaat staat vermeld dat de pannen hiervoor duur zijn, mocht je es naar Duitsland gaan, koop daar je pannen, ze zijn daar veel goedkoper omdat in Duitsland bijna niet op gas wordt gekookt

  3. Ria lucke,

    Hallo Ria

    Wij koken sinds kort ook op inductie en vinden het eten ook sneller koud.

    Wij hebben er nog geen oplossing voor gevonden, dus als jij die inmiddels hebt dan horen wij dat graag.

    1. Ria lucke schreef:

      Sorry ik zie deze mail nu pas..
      Dat komt ik zat niet goed in mijn vel.
      Maar mijn oplossing is aan het einde zet ik toch het eten weer op een hoger nummer.ik wat het is niet energiezuinig . Maar ik et graag warm .
      Groeten

      Ria lucke

      1. Hallo Ria

        Ook dit hebben wij geprobeerd; alles vóór je het op tafel zet nog even flink opstoken (komt trouwens je eten niet ten goede) maar ook dan nog is al ons eten op ons bord na twee happen lauw.

        Borden voorverwarmen in de oven werkt ook niet.

        Wat ik wel vreemd vind is dat alleen jij en ik hier last van blijken te hebben; ik hoor niemand op het hele internet die hier ook last van heeft.
        Of lauw eten moet tegenwoordig normaal zijn.

        Conclusie: voor ons is inductiekoken een grote (en dure) miskoop geweest!!
        Gelukkig is onze gasleiding afgedopt en ben ik van plan weer een gasfornuis te kopen.

        1. Marjolein schreef:

          Hallo Karin,

          Wij hebben dit ook! We zijn net over gestapt van gas naar inductie, ik probeer van alles maar het is echt veel minder warm….. heb jij al een oplossing gevonden hiervoor?

          1. Hallo Marjolein

            Wij hebben nog steeds geen oplossing gevonden in de 2 jaar dat we nu op een Bosch-inductieplaat koken met BK-pannen.

            De lol van het koken en vooral van het nuttigen ervan is er wel vanaf.
            Koken op inductie komt je humeur niet ten goede!!!

            Ik hou me aanbevolen voor oplossingen.

  4. Ria lucke schreef:

    Hoi,wie weet hoe dat komt. Op inductie koken bevalt me. Maar ik ga gelijk eten als mijn eten klaar is. Maar waarom is het eten zo snel koud? Groeten Ria

  5. marjan schreef:

    Heb ooit wel eens gehoord dat inductie het zelfde met je voedsel doet als een magnetron….niet zo best dus..
    Klopt dit, wie weet dat???

    1. Hey Marjan,

      Ja, daar heb ik idd ook van gehoord. Probleem daarmee is dat er geen eenduidig onderzoek is die dat bevestigt. Er zijn wel problemen qua straling gerapporteerd met inductieplaten, maar dat waren platen van slechte kwaliteit. Ook schijnt het zo te zijn dat wanneer je goeie pannen hebt, die goed geleiden, het met de straling ook veel minder is dan wordt verteld. Ik kan er in ieder geval niks over vinden wat mij echt deed schrikken, gebaseerd op onderzoek ipv geruchten. Vandaar dat ik me daar (voor nu) verre van hou.

  6. Lilian schreef:

    Ik kook al een hele tijd op inductie. Het is inderdaad zo dat je meteen warmte hebt en met de boostfunctie is een pan water snel aan de kook, maar de plaat is niet meteen koud als je de pan er af haalt. Gelukkig geeft de plaat zelf melding dat er nog een bepaalde kookplek heet is door middel van een H (als ie nog heel erg heet is) en een h (als ie ng een beetje heet is).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »