Kokos en Banaan Plaatcake – Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake, perfect voor het weekend. Glutenvrij (uiteraard) en lactosevrij vanwege het gebruik van kokosolie en kokosmelk in plaats van melk en boter. Deze cake is heerlijk zoet, een echte traktatie!

Bij mijn standaard boodschappen zit altijd een tros bananen. We hebben een periode gehad dat ze niet op gingen en dan vroor ik ze in. Lekker als ijs of om milkshake mee te maken. Maar in de zomer gaan de bananen weer hard. Vanwege hun natuurlijke zoete smaak zijn ze ook perfect om mee te bakken omdat de noodzaak voor toegevoegde zoet beperkt wordt.

Kokos en Banaan Plaatcake

En deze week lag er weer een trosje te wachten om opgegeten te worden. Een banaantje voordat je naar bed gaat is lekker, maar dat doen we niet elke dag. En ik had ook passievruchten en perziken in huis. Dus die gingen als eerst mee naar school! Goed, eind van de week in zicht, en de bananen lagen er nog altijd. Tijd dus om weer eens iets lekkers te maken! Marjanne wilde ook graag weer wat bakken, en zo is deze cake ontstaan.

Hoewel dit een bijzonder smakelijke cake is, rijst hij niet of nauwelijks. Daarom heb ik er een plaatcake van gemaakt. Als je een vierkant bakblik hebt, is dit het beste. Je kan het beslag ook in een groot cakeblik doen, maar verwacht dus niet dat het heel hoog gaat worden. Ook als je het in een kleiner bakblik doet, zal dit mogelijk in een hogere cake resulteren, maar de cake zelf zal redelijk stevig blijven. Qua textuur is dit meer fudge brownie dan boerencake 🙂

En mix dit beslag met de hand. Ik heb deze cake een tijd terug al eens gemaakt en toen in de keukenmachine gemixt. De textuur was rubberachtig en niet echt waardig om aan gasten te serveren. Door het met de hand te mengen, komt het de textuur dus ten goede.

Kokos en Banaan Plaatcake

Kokos en Banaan Plaatcake - Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake zonder gluten of lactose. Heerlijk zoet, dus een echte traktatie, ook voor je gasten die niet per sé gluten en suiker vermijden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

  • 100 gram kokosmeel
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/8 tl zeezout
  • 15 gram kokosrasp

Natte ingrediënten

  • 3 rijpe bananen geprakt
  • 3 eieren
  • 25 ml kokosmelk
  • 50 ml kokosolie
  • 1 el appelcider azijn
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 3 el vloeibare honing of ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een vierkant bakblik van 20 x 20 cm (ongeveer) en knip een stukje bakpapier uit om de bodem te bedekken. Vet de randen goed in en zet apart.
  • Zeef in een ruime kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie en kluts de natte ingrediënten daar door. Dit kan gewoon in het steelpannetje want de kokosolie hoeft alleen maar te smelten, niet te koken. Blijf er dus bij!
  • Schenk het natte in het droge en roer goed door met een lepel.
  • Stort het beslag in het bakblik en zet in de oven.
  • Draai de temperatuur terug naar 150 graden en laat de cake 1 uur en 10 minuten bakken.
  • Laat de cake na de tijd nog een half uurtje afkoelen eer je hem uit het bakblik haalt.
  • Snijd de cake in stukjes en druppel er nog wat dikke kokosmelk overheen ter decoratie. Eet smakelijk!

Notities

  • Xanthaangom geeft glutenvrije baksels een fijn mondgevoel en voorkomt dat het veel gaat kruimelen. Het is dus niet een verplicht onderdeel, maar ik kan het je aanraden. Xanthaangom is te krijgen bij grote supermarkten, reformwinkels en Holland & Barret.
  • Vierkante bakblikken zijn ideaal voor glutenvrije baksels. Omdat ze niet altijd enorm rijzen, noem je het gewoon plaatcake 🙂

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »
cottage cheese in een bakje
Gezond eten

Wat zijn de nadelen van cottage cheese?

Cottage cheese staat bekend als een lichte, eiwitrijke kaassoort die goed past binnen een gezond eetpatroon. Je ziet het steeds vaker terug in sportmaaltijden, salades en gezonde ontbijtjes. Maar is cottage cheese écht zo onschuldig als het lijkt? In dit artikel ontdek je wat cottage cheese precies is, hoe het

Lees verder »
toegevoegde suiker
Gezondheid Algemeen

Toegevoegde suiker en je gezondheid

Suiker is overal. In koekjes, frisdrank, sausjes en zelfs in ‘gezonde’ ontbijtgranen. Maar niet alle suiker is hetzelfde. Vooral toegevoegde suiker staat de laatste jaren volop in de belangstelling. Wat is het precies? Wat doet het met je lichaam? En hoe kun je er verstandig mee omgaan? Wat zijn toegevoegde

Lees verder »