Tandpasta’s op natuurlijke basis zijn er populair tegenwoordig. Maar wat is er mis met reguliere tandpasta? Net als de meeste andere reguliere verzorgingsproducten, is tandpasta over de afgelopen decennia steeds meer kunstmatiger geworden. Hieronder zie je een greep uit de ingrediënten die je normaal gesproken in reguliere tandpasta vindt:
Fluoride
Hoewel fluoride zogenaamd verantwoordelijk zou zijn voor het tegengaan van cariës in tanden, blijkt meer en meer dat het deze taak helemaal niet zo goed uitvoert. Sterker, er gaan steeds meer geluiden op dat je fluoride maar beter helemaal kunt vermijden! Lees ‘U kunt veel meer dan U denkt’ van Dr. Hans Moolenburgh voor meer informatie hierover.
Titanium Dioxide
Er worden vraagtekens gezet bij de veiligheid van titanium dioxide en er gaan zelfs geluiden op dat het kankerverwekkend kan zijn. Meer onderzoek hierover is gewenst, maar het is wel iets om in de gaten te houden.
Titanium dioxide vind je ook in zonnebrandcrème, maar daar later meer over.
Sodium Laureth Sulfate
SLS is een schuimmiddel en je vindt het ook in shampoo, badschuim en douchegel. Afgelopen maandag heb ik hier meer over geschreven.
Kunstmatige zoetmiddelen
Veel tandpasta’s bevatten ook kunstmatige zoetmiddelen als sorbitol en saccharine. Nu weet ik niet hoe jij er over denkt, maar zelf vermijd ik kunstmatige zoetmiddelen liefst zoveel mogelijk! Helaas worden ze wel veel gebruikt in reguliere tandpasta. Nog een reden voor mijzelf om op zoek te gaan naar alternatieven.
Hieronder beschrijf ik een aantal alternatieven die ik in de afgelopen drie jaar uitgeprobeerd heb. Mijn criteria voor producten waar ik mijn tanden en die van mijn kinderen mee poets zijn: zo natuurlijk en puur mogelijk, reinigend, prettig van smaak en makkelijk uit te poetsen met een handborsteltje.
1. Kokosolie
Ja, daar is hij weer, mensen! Kokosolie gebruik je echt niet alleen in de keuken. Daarbuiten heeft het ook nog legio toepassingen. Zo ook in de mond. Ik poets ermee en masseer er ook het tandvlees mee. Kokosolie is antibacterieel en doodt dus ongewenste indringers in de mond. Kokosolie kun je op zichzelf staand gebruiken, maar ook mengen met bicarbonaat en essentiële olie.
Ook kun je met kokosolie het zgn. ‘oil pulling’ of olietrekken doen. Voor meer informatie daarover verwijs ik graag naar De Voedzame Keuken!
2. Bicarbonaat
En hier hebben we EGVG favoriet nummer twee! Bicarbonaat is een licht schuurmiddel en helpt bij het wit houden van de tanden. Ook gaat het een slechte adem tegen. Gecombineerd met kokosolie heb je dus een erg goed en gezond poetsmiddel in huis. Zelf tandpasta maken doe je heel eenvoudig:
Meng 1 deel kokosolie met 1 deel bicarbonaat (bijv. 1 eetlepel)
Doe een aantal druppels essentiële olie als pepermunt, spearmint of kruidnagel er bij en roer het door elkaar.
Bewaar de tandpasta in een glazen pot met deksel of verdeel over kleinere potjes en bewaar de rest op een koele plaats.
Om te poetsen doe je een klein beetje kokosolie pasta op de tandenborstel (ik gebruik een klein lepeltje) en poets de tanden zoals gewend.
3. Zeezout
Keltisch zeezout is zeer rijk aan mineralen en je hebt er maar erg weinig van nodig om je tanden mee te poetsen. Als je grof zeezout in huis hebt, maal dat eerst fijn in een vijzel en dep vervolgens een vochtige tandenborstel hier in. Borstel je tanden licht, concentreer op de plekken in plaats van de druk. Het zeezout doet het borstelwerk voor je. Jij moet zorgen dat het op alle plekken komt!
4. Puur water
Sommigen blijven erg gevoelige tanden houden en zouden het liefst zonder tandpasta willen poetsen. Het schuurt teveel en het blijft onaangenaam aanvoelen. In dat geval kun je met water alleen poetsen. Het is erg effectief in het verwijderen van viezigheid tussen de tanden, maar je hebt er niet dat frisse gevoel van na de tijd. Overigens is dat frisse gevoel ook een gewenning, omdat wij tandenpoetsen associëren met pepermuntsmaak. Ook heb ik mij laten vertellen dat een waterpik erg goed zou moeten zijn. Ik zou het heel graag eens uit willen proberen, maar ben er nog niet aan toegekomen. Iemand anders daar dus ervaring mee? Deel het hieronder!
Mondwater
Zelf ben ik niet zo van het mondwater, vroeger in huis hadden we het ook nooit, dus waarom zou ik er nu mee beginnen? Maar sinds een paar maanden maak ik regelmatig een anti-luchtjes mondwater voor manlief. Hij vast twee dagen per week en ja, dan ruik je onaangenaam uit de mond. Ik heb het direct (nou ja, de volgende dag) gemaakt en aan manlief geoffreerd. Na het poetsen spoelt hij hier zijn mond mee en ja, het ruikt weer neutraal. Erg prettig!
Natuurlijke Tandpasta
Je hebt nodig…
2 citroenen
1/2 el kaneelpoeder
1/2 tl bicarbonaat
1 1/2 tl manuka honing
250 ml warm water
Glazen fles met een goed passend deksel
- Pers de citroenen uit en doe het sap samen met de kaneel, bicarbonaat en honing in een fles.
- Voeg het warme water toe en schud goed met de deksel er strak op.
- Het warme water zorgt ervoor dat de honing oplost.
- Gebruik zo vaak als nodig door 1 – 2 el mondwater in de mond te nemen en een minuut te gorgelen/ rond te spoelen.
Spuug uit en geniet van een frisse adem!
Meer lezen?
Genees Tandbederf – Ramiel Nagel
The case against Fluoride – Paul Connett
Bezoek ook eens de website van tandartspraktijk Amsterdam waar je veel informatie kunt vinden.
Ook zijn er meer en meer merken op de markt van tandpasta op natuurlijke basis. Je kan deze bij De Tuinen vinden, maar ook online zoals bij Puur Mieke. Onze kinderen poetsen momenteel met de tandpasta van het merk Jack&Jill en dit bevalt erg goed. Met name de smaak is erg belangrijk voor de kids om te wel de twee minuten lang te laten poetsen.
Ik wil dan ook niet een argument tegen alle tandpasta in het algemeen maken, maar ik hoop wel dat ik jullie wat ideeën heb gegeven over de alternatieven op het gebied van tandenpoetsen en mondhygiëne. Dus deel hieronder wat jouw favoriete manier/ merk van tandenpoetsen is en wat ik eerder al schreef: ik ben ook heel benieuwd naar jullie ervaring met de waterpik!
© 2010-2019 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.