Chocolade Tempereren: Dit is de eenvoudigste manier!

chocolade tempereren

Wanneer je iets lekkers wilt maken met gesmolten chocolade, bijvoorbeeld bonbons of paaseitjes, dan is het een goed idee om de chocolade die je wilt gebruiken, te tempereren. Dit is het proces van smelten, afkoelen en op iets meer dan kamertemperatuur houden voor een prachtige glans en die heerlijke ‘krak’ als je er in bijt.

Nou lijkt tempereren een heel gedoe met messen, spatels, marmer en weet-ik-veel-wat. En zo zou je het kunnen doen. Maar ben jij in bezit van een marmeren plaat of aanrecht? Ik niet, in ieder geval. Daarom vandaag de eenvoudigste manier om chocolade te tempereren!

Stap 1: Kies je Chocolade

Puur, melk, wit of ruby? Welke chocolade kies je?

Stap 2: Verdeel je Chocolade

Hak je chocolade in stukken en houd een derde achter. Hak dit iets fijner. Of gebruik chocoladedruppels. Nog eenvoudiger.

Stap 3: Maak een Waterbad

Neem een steelpannetje en een vuurvaste kom die ruimer is dan de pan. Doe water in de pan en breng dit tot een zachte kook. Zet de kom op de pan en doe tweederde van de chocola hier in.

Stap 4: Smelt de Chocolade

Laat de chocolade nu rustig smelten totdat bijna alles gesmolten is. Haal de kom van het vuur en roer even door totdat echt alle chocoladestukjes gesmolten zijn.

Stap 5: Check de Temperatuur

Wanneer de chocolade gesmolten is, check je de temperatuur:

  • Pure chocolade: 46˚ – 48˚
  • Melkchocolade: 40˚ – 45˚
  • Witte chocolade: 37˚ – 43˚

Een elektrische thermometer koop je o.a. bij Hema, Blokker of Ikea.

Stap 6: Voeg de rest van de Chocolade toe

Neem hier de tijd voor en voeg geleidelijk de achtergehouden chocolade toe. Dit brengt de temperatuur verder naar beneden. Blijf de temperatuur checken terwijl je dit doet. Je chocolade is getempereerd wanneer het de volgende temperatuur breikt heeft:

  • Voor pure chocolade: 31˚
  • Voor melk- en witte chocolade: 29˚ – 30˚

Stap 7: Gebruik de Getempereerde Chocolade

Getempereerde chocolade wordt snel hard, dus werk efficiënt en schenk de chocolade in vormpjes of heb je te dippen lekkertjes al klaar staan. Ben je nog niet klaar, maar wordt de chocolade hard? Verwarm hem dan kort tot de bovengenoemde temperaturen om verder te kunnen werken.

Help! Het gaat niet goed!

Zorg er te allen tijd voor dat er geen vocht in de chocolade komt. Dit zorgt er voor dat het accuut stolt en dof wordt. De kom moet dus groter zijn dan de pan om spatten van het kokende water te voorkomen. Ook als je de kom uit de pan tilt, zorg er dan voor dat het zo droog mogelijk blijft.

Conclusie

Je ziet het, chocolade tempereren hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Uiteraard kun je je chocola ook gewoon smelten, maar op deze manier blijft de chocola mooi glanzen en heb je dus dat lekkere mondgevoel. Mijn conclusie: het beetje extra werk van bijhouden van temperatuur is zeker de moeite waard!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »