Chocolade Tempereren: Dit is de eenvoudigste manier!

chocolade tempereren

Wanneer je iets lekkers wilt maken met gesmolten chocolade, bijvoorbeeld bonbons of paaseitjes, dan is het een goed idee om de chocolade die je wilt gebruiken, te tempereren. Dit is het proces van smelten, afkoelen en op iets meer dan kamertemperatuur houden voor een prachtige glans en die heerlijke ‘krak’ als je er in bijt.

Nou lijkt tempereren een heel gedoe met messen, spatels, marmer en weet-ik-veel-wat. En zo zou je het kunnen doen. Maar ben jij in bezit van een marmeren plaat of aanrecht? Ik niet, in ieder geval. Daarom vandaag de eenvoudigste manier om chocolade te tempereren!

Stap 1: Kies je Chocolade

Puur, melk, wit of ruby? Welke chocolade kies je?

Stap 2: Verdeel je Chocolade

Hak je chocolade in stukken en houd een derde achter. Hak dit iets fijner. Of gebruik chocoladedruppels. Nog eenvoudiger.

Stap 3: Maak een Waterbad

Neem een steelpannetje en een vuurvaste kom die ruimer is dan de pan. Doe water in de pan en breng dit tot een zachte kook. Zet de kom op de pan en doe tweederde van de chocola hier in.

Stap 4: Smelt de Chocolade

Laat de chocolade nu rustig smelten totdat bijna alles gesmolten is. Haal de kom van het vuur en roer even door totdat echt alle chocoladestukjes gesmolten zijn.

Stap 5: Check de Temperatuur

Wanneer de chocolade gesmolten is, check je de temperatuur:

  • Pure chocolade: 46˚ – 48˚
  • Melkchocolade: 40˚ – 45˚
  • Witte chocolade: 37˚ – 43˚

Een elektrische thermometer koop je o.a. bij Hema, Blokker of Ikea.

Stap 6: Voeg de rest van de Chocolade toe

Neem hier de tijd voor en voeg geleidelijk de achtergehouden chocolade toe. Dit brengt de temperatuur verder naar beneden. Blijf de temperatuur checken terwijl je dit doet. Je chocolade is getempereerd wanneer het de volgende temperatuur breikt heeft:

  • Voor pure chocolade: 31˚
  • Voor melk- en witte chocolade: 29˚ – 30˚

Stap 7: Gebruik de Getempereerde Chocolade

Getempereerde chocolade wordt snel hard, dus werk efficiënt en schenk de chocolade in vormpjes of heb je te dippen lekkertjes al klaar staan. Ben je nog niet klaar, maar wordt de chocolade hard? Verwarm hem dan kort tot de bovengenoemde temperaturen om verder te kunnen werken.

Help! Het gaat niet goed!

Zorg er te allen tijd voor dat er geen vocht in de chocolade komt. Dit zorgt er voor dat het accuut stolt en dof wordt. De kom moet dus groter zijn dan de pan om spatten van het kokende water te voorkomen. Ook als je de kom uit de pan tilt, zorg er dan voor dat het zo droog mogelijk blijft.

Conclusie

Je ziet het, chocolade tempereren hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Uiteraard kun je je chocola ook gewoon smelten, maar op deze manier blijft de chocola mooi glanzen en heb je dus dat lekkere mondgevoel. Mijn conclusie: het beetje extra werk van bijhouden van temperatuur is zeker de moeite waard!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Witlof
Gezond eten

Witlof: gezond, verwarmend en verrassend lekker in de winter

De winter is hét seizoen om weer te kiezen voor warme, voedzame gerechten. Terwijl het buiten kouder wordt, zoeken we binnen comfort, gezelligheid en eten dat goed doet voor lichaam én geest. En precies daar past witlof perfect bij. Deze groente is niet alleen lekker veelzijdig, maar zit ook boordevol

Lees verder »
superfoods
Gezond eten

De waarheid over superfoods – hype of helend?

Superfoods zijn al jaren een trend. Van chiazaad tot gojibessen en spirulina, overal hoor je dat ze wonderen zouden doen voor je gezondheid. Maar hoe terecht is dat? Zijn superfoods echt zo bijzonder, of is het vooral een slimme marketinghype? In deze blog duiken we in de waarheid achter superfoods:

Lees verder »