Het is weer rabarbertijd! Als je een plant in je tuin hebt staan, zul je zien dat hij weer flink groot wordt. Rabarber is een groente en erg gezond. Toch eten we het vaak zoet, omdat het vrij zuur is als je er niks mee doet. Mengen met een zoetmiddel maskeert die smaak en zorgt ervoor dat het smakelijker is.
Rabarber = Nu in Seizoen!
In ons oude huis hadden we ook een grote rabarberplant, vlak naast de composthoop. Daar houden ze kennelijk van. Hij groeide als kool, dus dat zal wel kloppen. Ieder jaar oogstte ik voordat het juni werd. Mijn moeder vertelde me dat rabarber na juni verandert van samenstelling en meer oxaalzuur ontwikkelt (iemand hier die hier meer over kan zeggen??). Dat prompte mij in ieder geval om flink te oogsten en een groot deel in te vriezen voor later gebruik. Gewoon wassen, beetje schillen en in stukken snijden.
Aardbei-Rabarbercake
Wanneer Simon ziet dat ik rabarber in huis heb, begint hij direct over een aardbei-rabarbercake. Dit eenvoudige recept is per ongeluk ontstaan (zoals wel meer recepten die jullie hier vinden) nadat ik een mooi beslag gemaakt had, maar erachter kwam dat het fruit dat ik in gedachten had, op was.
Het voordeel van bakken met amandelmeel – los van dat het glutenvrij is – is dat het de smaken waar je het mee mengt erg goed opneemt en daardoor de volgende dag nóg lekkerder is. Ook zijn baksels met amandelmeel smeuïg en kun je ze mooi invriezen of tot een week in de koelkast bewaren. Ik weet dat kokosmeel de lieveling van bewust-glutenvrij-etend Nederland is, maar ik kan niet wennen aan de smaak en textuur. Kokosmeel vind ik perfect als bindmiddel of om een smoothie dikker te maken, maar cake of koek ervan… dan kies ik liever voor amandelmeel.
Aardbei-Rabarbercake Glutenvrij
Ingrediënten
Rabarber & Aardbeien
- 100 gram verse aardbeien
- 200 gram rabarber
- 1,5 el suiker naar keuze bijv. kokosbloesemsuiker
- 1 el maizena
Voor het deeg:
- 275 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl bicarbonaat
- ½ tl zout
- 150 gram suiker naar keuze bijv. kokosbloesemsuiker
- 125 gram boter of kokosolie gesmolten
- 2 eieren
- 125 ml karnemelk of plantaardige melk met 1 el citroensap
- ½ tl vanillepoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en en vet een rond cakeblik van 24 cm in. Leg een rond stukje bakpapier op de bodem en zet apart.
- Snijd de rabarber in kleine stukjes en meng die met 1,5 el suiker in een kom. Snijd de aardbeien klein en meng die in een andere kom met de maizena en zet beiden apart.
- Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten voor het deeg. Kluts in een mengbeker de eieren met de karnemelk (of plantaardige melk met citroensap) en gesmolten boter of kokosolie.
- Schenk dit bij het meel en roer goed door elkaar tot er een redelijk stevig beslag ontstaat.
- Stort het beslag in de taartvorm en tik hem een aantal keer op het aanrecht om de bubbels er uit te krijgen.
- Verdeel de aardbeien en rabarber hier over en druk iets toe.
- Bak de cake 30 minuten en check of hij niet te snel bruin wordt. Zo ja, doe er dan een stukje aluminiumfolie overheen en bak nog 20 minuten. Check of een tandenstoker er schoon uit komt. Zo niet, bak dan nog 10 minuten.
- Laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat daarna volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Lekker met volle yoghurt of een bolletje (zelfgemaakt) roomijs!