Aardbeienjam zonder suiker – Paleo&Vegan

Aardbeienjam zonder suiker

Aardbeienjam zonder suiker is helemaal niet moeilijk om te maken en kun je zelfs in de vriezer bewaren voor later!

Het seizoen van overdaad komt er weer aan! Nog even en je komt om in de aardbeien, kersen en ander mooi rood fruit. Vaak heb je ook een overvloed aan druiven, mocht je zo een mooie struik hebben staan. Hier kun je een heerlijke zelfgemaakte druivenjam van maken! Het meeste verdwijnt hier direct in diverse (kinder-) monden, maar af en toe is het lekker om er iets anders mee te doen. Deze aardbeienjam bevat geen suiker en geen gelatine, maar is toch heerlijk zoet en stevig zoals je dat van jam gewend bent.

De truc met deze aardbeienjam zonder suiker is om fruit uit te kiezen dat van nature al lekker zoet is. Zure kas-aardbeien zullen dus geen succes opleveren. Wat ook goed werkt, is bevroren rood fruit. Dus als je vorig jaar helemaal los bent gegaan tijdens het bramenplukken en een deel hebt ingevroren, kun je daar nu ook mooie jam van maken.

Bekijk hier of aardbeien wel gezond voor je zijn!

Aardbeienjam zonder suiker

400 ml

2 doosjes aardbeien
2 el chiazaadjes
1 el vanille extract
Snufje zout
Optioneel: rasp van 1/2 biologische citroen

  1. Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en roer voorzichtig door.
  3. Zodra er wat sap vrij komt, voeg je de chiazaadjes toe.
  4. Laat nog 15 minuten pruttelen en voeg dan de vanille, het zout en eventueel de rasp toe.
  5. Druk met een vork wat fijn, of gebruik een staafmixer voor een nog fijnere structuur.
  6. Doe in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen.
  7. Als het eenmaal afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi stevig is.
  8. Bewaar ongeveer 1 week in de koelkast.

Tip: Vries in!
Tip 2: Erg lekker over ijs 😉

13 reacties

  1. Elly Geenjaar schreef:

    Hallo Heleen. ik heb op google gekeken en daar krijg je veel recepten die met marmello is gemaakt. Want als de jam maar 1 week houdbaar is dan begin ik niet aan de chiarazaadjes. Er komt nu zoveel van de tuin dat het niet aan te slepen is dus het blijft niet bij 1 potje jam.

  2. Anonymous schreef:

    Wat fijn, was al een tjd op zoek naar mogelijkheden om fruit ‘in te maken’, dank je!

  3. Anonymous schreef:

    bedankt voor dit recept.ik heb vanmiddag een kilo kersen gekocht,die ik niet vers mag eten vanwege allergie.daarom heb ik ze gezoet met agavesiroop.Nu ben ik toch al geen suiker meer gewend,dus vind het prima smaken zo,ik heb er wel een eetlepel chizaad meer gedaan.vanwege de hoeveelheid,Ik heb nu 2 potten van 450 gr en nog wat over,fijn dat ik lees dat ik alsnog kn invriezen,want voor mi jalleen is het wat veel.
    Volgende keer ga ik de aarbeien proberen.
    gr leny

  4. O, super zo’n recept ga ik zeker een keer proberen als er flink wat aardbeien van mijn tuin komen! Ik pin ‘m ff:-)

  5. Minke Boxma schreef:

    Hoeveel aardbeien gaan er eigenlijk in een doosje? Ik heb ze in mijn tuin staan.

  6. Anonymous schreef:

    Lopende aanbiedingen zodat we allemaal weten waar we scherp kunnen inkopen bijvoorbeeld.

  7. Heerlijk en ik heb hier nog een doos aardbeien staan. Ga meteen aan de slag.
    Hoeveel gram is jouw doosje aardbeien: 250 of 500 gram in verband met de chiazaden.

  8. Anonymous schreef:

    hmmmm lekker lekker!
    Heleen is het misschien leuk een pagina met lopende aanbieding te doen? het forum is er niet meer zie ik? of is facebook de plek om te posten?

    1. Anonymous schreef:

      Als het kan hier, voor de niet Facebook’ers zoals ik 🙂

  9. Heerlijk! Dat staat ook op mijn to-try lijstje! Alleen kreeg ik vorige keer een tintelende tong van chia, dus ik probeer het misschien nog met iets anders…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »