Alles Aubergine

Lieve Vegan Vriendin belde vanmorgen om kwart voor negen op of ik aubergines wilde. Hier kan ik geen weerstand aan bieden en vroeg direct om vier aubergines. Ik heb nog twee in de koelkast liggen, die gaan vandaag op in de soep. Met de andere zal ik wat nieuwe dingen proberen.

Ik kreeg een recept van een lezeres voor Baba Ganoush. Geroosterde aubergines, tahini, olijfolie en citroensap (min of meer). Nu is dat dus een uitgelezen moment om uit te proberen!

Wie heeft er nog meer heerlijke recepten met aubergine? Ik ben altijd geneigd om aubergine met curry of andere sterke smaken te combineren, misschien heeft iemand een heel elegant en subtiel gerecht? Als je een link hebt van een recept, geef het even door dan zet ik het er hieronder bij!

Wat zijn jullie favoriete, ietwat ongewone groenten? Lekkere recepten daarover zijn ook welkom!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Saskia schreef:

    euhhh… “gewoon” ratatouille? en wat over is in de tomaten soep, wel gepureerd want anders lust t kleine voetvolk t niet: “er zitten stukjes in!”

    1. Melanie schreef:

      Aubergines in plakken snijden en grillen.
      Uitje fruiten, quorn erbij, rode pesto erbij en wat basilicum.
      Ovenschaal: laagjes aubergines en quorn mengsel afwisselen.
      Tomatenplakjes erbovenop.
      Geraspte kaas/mozarella/feta o.i.d. erboven op en dan 20 minuten op 200 graden de oven in.

  2. Anonymous schreef:

    Nodig: 2 aubergines geschild en in blokjes, 4 grote tomaten in stukken, 3 teentjes knoflook geperst, olijfolie, sap van 1 citroen, 1 tl harissa(te koop bij AH), 1 tl komijnzaad en bosje peterselie
    De aubergines 15 minuten in ruim gezouten water koken, afgieten en fijnknijpen (ik prak ze met vork in vergiet)
    Tomaten in pan met beetje water in laten koken,staafmixer erdoor, auberginepuree erbij doen en dan de knoflook, olijfolie, citroensap, harissa, komijn en peterselie erdoor doen.

    Lekker bij de bloemkool-courgette combinatie(4pers. staat in recept)
    Nodig: bloemkool, 2 courgettes in dikke plakken, 4 el olijfolie, 2 teentjes knoflook geperst, bos peterselie fijngehakt, zwarte peper, zout, sap van 1 citroen
    Plakken courgettes aan beide kanten in olijfolie bruin bakken in pan met dikke bodem, laten uitlekken op keukenpapier.
    Bloemkool net gaar koken, licht prakken in kom, olijfolie erdoor en helft van citroensap en knoflook erdoor
    Courgettes, de peterselie en rest citroensap erdoor en op smaak brengen met zout en peper.

    Ik heb dit al veel gedeeld en maak het ook vaak klaar, lekker simpel en 4 groentes bij elkaar.
    Dank je wel voor je inspirerende blog, ben helemaal into koekjes en heb er al een aantal van jou uitgeprobeerd, erg lekker! Wil vandaag nog de chocoladetaart gaan maken.

  3. Anonymous schreef:

    Ik stop aubergines op het ogenblik ook vaak in een Curry of chili con carne, maar deze griekse oven schotel is ook heel lekker. Het recept is alleen wel een beetje heel erg koken voor dummy’s, maar dat is aan te passen als je het wil uitprinten.
    http://koken.met.aschwin.net/pages/Grieks%20kippetje%20uit%20de%20oven.htm

    Karen

  4. Simone schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik lees al een tijdje je blog, maar heb nog nooit gereageerd, dus bij deze mijn eerste reactie:) Ik heb coeliakie, eet dus glutenvrij en ben een tijdje geleden bij je in Urk naar een open dag geweest. Erg leuk! Hierbij mijn favoriete aubergine recept: Doe een beetje olie in een wokpan en bak wat komijn aan tot het begint te kleuren. Voeg in blokjes gesneden aubergine toe en bak 5 minuutjes. Voeg vervolgens in plakjes gesneden (kastanje) champignons en een flinke scheut tamari (soyasaus, vegetarisch, verkrijgbaar bij natuurwinkel bijvoorbeeld) toe tot er een dikke saus ontstaat. Erg lekker met knolselderij en/of zoete aardappel puree!

    1. Hey Simone,

      Leuk om je hier eens te treffen! En het recept klinkt goed! Ik heb nog kastanje champignons in huis, kan ik het meteen uitproberen!

      Groetjes
      Heleen

  5. Silent Lucidity schreef:

    Ah ja dat is het recept van melanzane 🙂
    Ik maak eigenlijk altijd een uitgebreide versie ervan. Ik maak een dikke saus van zelfgemaakte tomatensaus met ui, knoflook en tartaar. Dan bouw ik het op als lasagne, laag je saus, laagje aubergine, blokjes feta, laagje saus, laagje aubergines, plakjes feta en mozzerella erboven op en dan onder de gril.

    Wat ik ook erg lekker vind is de geroosterde plakken aubergine gebruiken als canneloni, daarin een mengsel rollen van spinazie met ricotta, en die rolletjes leggen in een wederom zelfgemaakte tomatensaus met hele cherrytomaatjes erdoor.

    Ik ben dol op aubergine, maar heb het dan weer nooit in een curry gebruikt.

  6. Jenny Green Teeth schreef:

    Het recept van Cosetta is een van mijn favorieten op het moment! Afgelopen zondag hebben we het nog gemaakt, wij wisselden de aubergine af met courgette: http://jenny-green-teeth.blogspot.com/2012/01/zondagse-zaligheden_29.html zo ziet dat eruit!

  7. Anonymous schreef:

    Hello ; )

    Ik heb een zeer lekker gerecht van aubergine die afkomstig is van een Italiaanse kennis. Neem aubergine en snijd ze in de lengte; grillen, licht met zout bestrooien en even aan de kant leggen. Maak een lekker tomatensaus, met olijfolie,look, ajuin, verse tomaten, basilicum en kruiden met peper en zout en oregano. Laten sudderen ongeveer 30 minuten op een laag vuur. Neem een vuurvaste schotel en leg een laag tomatensaus een laag aubergine en een laag kaas (of mozzarella of parmezaan of pecorino of fontina of elke kaas die u lief is als het maar smelt in de oven!) u gaat zo verder tot de schotel vol is en eindig met een laag kaas. Plaats in een voorverwarmde oven op 180 °C voor ongeveer 30 minuten tot er een lekker korst ontstaat (licht bruin)deze zeer lekker gerecht kunt u serveren als bijgerecht of zo met een stuk brood koud of warm even lekker hmm proberen. Groetjes Cosetta

  8. la merlette blanche schreef:

    Ik vind dit gerecht erg lekker (ik maak het wel zonder het quorngehakt). En pastinaak vind ik zo’n lekkere groente! Onlangs maakte ik deze pastinaaksoep – echt heerlijk! En eigenlijk zou ik nog wel eventjes kunnen blijven doorgaan, er zijn zoveel lekkere recepten en groenten 🙂

  9. Anonymous schreef:

    Hmmm, lekker voor een curry! Heb je nog aubergine over? Hou me aanbevolen.

    Mam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »