Ik hou van herfst en winter. De scherpe lucht, prachtige kleuren en bijtende kou. Om dan natuurlijk thuis te komen in een heerlijk warm huis (wij hebben een houtkachel die haast dagelijks brand). Door de kou is het ook niet erg dat het fornuis en de oven flink gebruikt worden. De geuren en warme daarvan draagt bij aan het wintergevoel!
En bij dit seizoen hoort stevige, verwarmende kost. Kost die je niet alleen voedt, maar ook verwarmd en energie geeft om warm te blijven. En energie om te schaatsen, hout te verzamelen, te wandelen in een bevroren wereld en je huis winterklaar te maken (zal Simon de goot in sturen, hoognodig!) 😉
Aardappelpuree hoort daar een beetje bij, vind ik. Helaas verdraag ik aardappels niet zo goed. Ik word er misselijk van en heb nooit het idee genoeg gegeten te hebben als ik aardappels eet. Dus toen mijn ouders afgelopen week kwamen eten en Simon wel om aardappelpuree vroeg, wilde ik een alternatief maken. Ik had een knolselderij en een biologisch bloemkooltje in de koelkast liggen. Die smeekten me om er iets lekkers van te maken en zo is dit recept ontstaan.
Wederom erg eenvoudig, maar ontzettend lekker. Ook nog de dag erna, toen ik het met kipgehakt en zuurkool weer opwarmde. Maken dus! En geef die ondergewaardeerde knolselderij zijn moment.
Knolselderij & Bloemkoolpuree
Meer dan genoeg voor 6 personen
1 kleine knolselderij, of een halve grote
1 bloemkool
300 ml melk of groentebouillon
Zout, peper, nootmuskaat
- Schil en snijd de knolselderij in grove stukken. Bloemkool ook.
- Doe ze in een middelgrote pan met de melk en een snuf zout (zout achterwege laten als je gezouten bouillon gebruikt).
- Kook het tot de groente net gaar is en stamp het fijn in het kookvocht of de melk.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en serveer direct.
Erg lekker bij een stukje wild en rode kool.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
9 reacties
hoi , ik gebruik zelf knolselderij of koolraap om meer massa te krijgen bij de aardappels in stamppotten
gebruik maar 100 gram aardappels ivm koolhyraten, en dat is weinig om lekkere boerenkoolstamp of wortelstamp te maken, met de knolselderij of koolraap krijg je een heerlijke stamppot.
ik heb wel een vraag over de bouillon; ik ben namelijk op zoek naar bouillonblokjes of poeder zonder vetsin (en andere schadelijke E nummers). Heeft iemand een tip?
Telofix bestellen bij de online drogist.nl
Superlekker , je kan er alles mee kruiden , grote pot kost 11,19€
Gebruik ook de bloemkool al jaren als “aardappel” maar zie hier negens de bloemkool “rijst”??!!
Ben gek op stampotte en ovenschotels en maak deze puree vaak van bloemkool en zoete aardappel.Soms een uitje erdoor of geraspte kaas.
Bedankt voor je recept! Ik heb het gemaakt met alleen bloemkool en nootmuskaat had ik ook niet in huis. Maar het was toch al heerlijk. Volgende keer ga ik voor de volledige versie.
Ik maak vaak smaakpatatjes van knolselderij. In reepjes, kort koken en dan roerbakken in olie. Kruiden en zout er over, heerlijk. Het kan ook met koolraap.
Olga
gister ook knolselderij gebruikt..een roerbak schotel met spruitjes,gehakt,spekjes,peper,zout,nootmuskaat,karwijzaad.. en knolselder uiteraard… ik had een (normale) eter op visite en we hebben zitten smullen,met lekkere avocado-banaan chocomousse toe…laten we zeggen,ze was verbaasd.. gr peggy
Laat ik nou net een bloemkool en knolselderij in huis hebben liggen… dat wordt vanavond genieten van een pureetje! Bedankt voor je recept!
Groetjes Nieneke