Amandelmeel kopen?

 

 

Hoe bewaar je amandelmeel?

Omdat het noten zijn, moet je het koel en donker bewaren. Liefst in een donkere, luchtdichte doos. Wat je ook kan doen is het invriezen. Zo pak je alleen zoveel als je nodig hebt en bederft het niet.

 

Wat kun je met amandelmeel doen?

Kijk bij mijn labels op deze site eens bij ‘Amandelmeel’. Ik werk er graag en veel mee en gebruik het voor zowel zoete als hartige en warme als koude recepten. Zeer divers dus. De baksels kun je ook invriezen als je bijvoorbeeld gedurende de week geen tijd hebt om te bakken, maar wel graag voedzaam en vullend wilt eten.

Klik hier voor meer veelgestelde vragen over amandelmeel. 

 

Hoe gezond is amandelmeel?

Klik hier voor een uiteenzetting van waarom amandelmeel zo gezond is.

Ik krijg af en toe de vraag hoe het zit met fytinezuur in amandelen. Vooral mensen met een auto-immuunziekte moeten hier voorzichtig mee zijn, omdat fytinezuur de darmwand kan irriteren. Als je last hebt van maagzuur of darmkrampen na het eten van een amandelmeelproduct, is het dus de moeite waard om amandelen eerst voor te weken en daarna te drogen in een voedseldroger. Als je ze daarna fijn maalt, zou je al veel minder klachten kunnen verwachten.

Week amandelen 1 kilo per 1 liter water met 1 tl zout ongeveer 12 uur.
Spoel ze vervolgens af en droog ze in een voedseldroger 12 – 24 uur.

Of je amandelmeel moet weken en drogen, weet ik niet. Ten eerste ben ik niet overtuigd dat het zo plezierig is om te doen, omdat ik me een dikke drab voorstel en amandelmeel drogen mij daarom ook niet goed lijkt te gaan.

Wat je verder nog moet bedenken is dat het amandelmeel dat je koopt, over het algemeen geblancheerd is. Dit betekent dat met heet water de vliesjes van de amandelen zijn verwijderd. Er is nog geen duidelijk of dit het fytinezuur gehalte af doet nemen of niet. Een indicator kan dan zijn dat als je last krijgt van maagzuur of darmkrampen of iets dergelijks, na het eten van een amandelmeel baksel, het hoogstwaarschijnlijk beter is dat je hele amandelen voorweekt, droogt en zelf maalt. Hoogstwaarschijnlijk heb je er dan veel minder last van.

 

Opmerking

Ik hou me niet tot nauwelijks bezig met het weken, drogen of kiemen van melen. Als je daar wel meer informatie over wilt hebben, verwijs ik graag naar het boek Nourishing Traditions van Sally Fallon. Hierin staat dit uitgebreid beschreven.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 bakken rozenbottel thee
Gezond eten

Is rozenbottelthee gezond? Ontdek de voordelen

Rozenbottelthee. Het klinkt misschien ouderwets, maar laat je niet misleiden. Deze thee, gemaakt van de vruchten van de rozenplant, is een echte vitaminebom. Vooral als je kijkt naar de hoeveelheid vitamine C die erin zit. Maar is het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we daar eens dieper

Lees verder »
wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »