Amandelmeel Feestbrood

Wie vindt kerststol lekker? En wie ziet ze liever zonder mega hoeveelheden suiker, geharde (of twijfelachtige) vetten en verbeteraars? Ik ook. En daarom heb ik een Feestbrood bedacht. Want, wat zijn de feest-ochtenden zonder een feest-ontbijt? Dit Feestbrood is gebaseerd op het Volkoren Amandelmeelbrood met wat extra’s om het ja, feestelijk te maken! Ik was zaterdag even in de Albert Heijn en daar hadden ze al verschillende versies van feestbroden liggen. Normaliter laat ik ze links liggen, maar nu wilde ik toch wel graag weten wat er in zit. Bij 1 brood telde ik wel 32 ingrediënten! En heel veel daarvan waren E-nummers en aroma’s… Nou, dank je feestelijk! 😉

Dit Amandelmeel brood heeft een stuk minder toevoegingen nodig om lekker te smaken. En het is ook nog eens super voedzaam door het gebruik van amandelmeel, kokosolie, eieren en gedroogde vruchten. Door je dag op deze manier te beginnen, blijft je bloedsuiker stabiel en zul je veel minder behoefte hebben aan zoet of de welbekende dip (‘ik heb trek!’) meemaken. En met al dat lekkers waar we mee geconfronteerd worden, is dat haast een vereiste!

Maar het moet natuurlijk vooral heel lekker zijn. Gezond eten willen we allemaal, maar alleen als het erg lekker is en kan concurreren met het origineel (lees: bomvol suiker en geraffineerde kh)! Wie wil deze uitdaging aangaan? Maak dan dit/ jou versie van dit feestbrood en laat een bericht achter om te vertellen hoe het smaakte en eventueel wat je anders hebt gedaan!

Amandelmeel Feestbrood
200 gram geblancheerd amandelmeel
2 el kokosmeel
50 gram gebroken lijnzaad (zelf breken)
1/4 tl Keltisch zeezout
1/2 tl baking soda/ bakpoeder
5 eieren
50 ml zachte kokosolie
1 el vanille extract
1 el honing
1 el appelcider azijn
Rasp van 1/2 sinaasappel
50 gram abrikozen, geweld en in stukjes gesneden
100 gram gedroogde cranberries en rozijnen
25 gram amandelschaafsel

  • Doe het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, zout en baking soda of bakpoeder in een keukenmachine met messen en pulseer dit even tot het gemengd is. 
  • Voeg de eieren, kokosolie, vanille, honing en appelcider toe en meng dit tot er een homogene massa ontstaat. 
  • Vervolgens doe je de rasp en het gedroogde fruit er bij en pulseer dit tot het gemengd is. Niet te lang laten draaien.
  • Neem een bakblik van 8,5x19cm (1 pond inhoud) en doe hier een stukje bakpapier in.
  • Stort het deeg in de pan en verdeel het gelijkmatig. 
  • Strooi een rijkelijke hoeveelheid amandelschaafsel over de bovenkant.
  • Dek het af met een stukje aluminiumfolie en bak op 180 graden, 30 minuten lang. 
  • Haal het folie er vanaf. Bij mij was het brood nog niet gaar, en dus heb ik het, zonder folie nog 20 minuten in de oven gezet. Controleer dit bij jezelf!
  • Als jou brood wel gaar is, kun je het nog een minuut onder de grill zetten zodat het amandelschaafsel een licht goudbruine kleur krijgt. 
  • Laat helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.

Serveer dit brood in plakken met een laagje Amandelspijs! Het heeft nu ruim twee weken in de koelkast gelegen om te rijpen, dus de smaken zullen goed ontwikkeld zijn. Als het stijf geworden is, doe je het even in de keukenmachine met de messen en voeg je een klein eitje en 1 el citroensap toe. Meng dit goed door elkaar en je hebt heerlijk smeerbare amandelspijs. Bewaar dit weer in een luchtdichte doos, in de koelkast.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Het staat voor de zoveelste keer in de oven te bakken, dit keer met een rol amandelspijs er’tussen’, zoals bij een kerststol. Kan niet wachten tot het klaar is.

  2. Annemieke schreef:

    Wat een geweldig brood is dit! Had geen sinasappel in huis. Maak het met abrikozen, zonder deze te wellen, gaat uitstekend. Daarnaast rozijnen en gehakte amandelen en walnoten erdoor. En ik strooi er nog een nonchalant handje havermout door.
    We eten sinds kort volgend de voedselzandloper en dan is dit een heerlijk alternatief voor brood tussen de middag. Maar ook een dun plakje bij de koffie. Heerlijk! Dank je wel voor dit geweldige recept. Het was voor mij het bewijs dat fijne alternatieven zijin voor “gewoon” brood!

  3. Gisteravond voor het eerst dit brood gemaakt. Het rook heerlijk in de keuken en het smaakt ook nog eens prima. Ook de jongens vinden het lekker, dus wat willen we nog meer!! Ik ben nog maar een beginneling als het gaat om gezond/anders eten, maar dit wordt in ieder geval een blijvertje!

  4. Heb het amandelbrood vanochtend gemaakt maar niet de feestelijke versie. Zag er heerlijk uit, maar toen ik het eruit zou halen viel de bovenste laag eraf en was hij van binnen nog zacht.

    Nu vraag ik mij af hoe dit kan, want bij het mengen als in het kookboek staat beschreven heb ik zelf met een garde gedaan (het natte spul door het droge) of had ik dat ook moeten malen…

    Want heb niet echt een maalmachine heb het geprobeerd met de staafmixer, maar heb de kokosrasp nog als meel kunnen krijgen, maar de lijnzaad niet. Heb de rest dus niet door de staafmixer gehad maar met een garde met de hand gehusseld.

    Het brood lijkt me heerlijk, maar dit was jammer. Hebben jullie nog tips, adviezen…

    1. Hoi Aag,

      Het lijkt er op dat het brood nog niet helemaal gaar was. Maar het kan ook zo zijn dat je het niet lang genoeg hebt laten afkoelen. Amandelmeel baksel zijn erg fragiel als ze net uit de oven komen. Laat dus altijd minstens een half uur afkoelen voordat je het uit de vorm probeert te halen.

      Ook kan het hem er in zitten dat je een heteluchtoven hebt. Ik gebruik een elektrische en mij is verteld dat bij een heteluchtoven de temp minstens 10 graden lager moet.

      Ik denk namelijk niet dat het aan het mengen ligt. Zodra de ingredienten door elkaar zijn, is het al goed genoeg, je hoeft het niet eindeloos te malen of te mengen namelijk.

      Wat je nog zou kunnen doen, is het brood nog kort even in de oven zetten als je vermoed dat het niet gaar is.

      Succes!
      Heleen

  5. astrid van zanten schreef:

    Net uit de oven gehaald. Heerlijk met roomboter bij de koffie.

  6. Oh dit ziet er echt heerlijk uit!! Ook uitproberen 🙂

  7. Hey Petrouchka,

    De messen gaat sneller en maalt het amandelmeel nog een keer fijn. Hierdoor krijg je een mooi samenhangend deeg. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Als jij het met de deeghaken hebt geprobeerd, laat dan even weten hoe dat ging!

    Heleen

  8. Petrouchka schreef:

    Nog 1 vraagje , abrikozen staan al te wellen ..
    Maar je hebt het over mengen met de messen van de machine , kan toch ook wel met deeghaak ??
    Of zit er een theorie achter de messen ?
    Ben heel benieuwd naar het resultaat en de smaak ..

  9. Creanda schreef:

    Ik heb net het feestbrood gebakken.
    Wat een heerlijk brood! Heerlijk, heerlijk, heerlijk.
    Die maak ik met kerst nog een keer.

    Ik was mijn abrikozen kwijt (zal je zien dat ik ze straks weer terugvind), en heb in plaats daarvan een halve peer in blokjes gesneden.
    Ook had ik geen sinaasaappel voor de rasp, maar wel citroen dus in het brood zit citroenrasp.

    Ik heb ook het amandelspijs gemaakt, dat staat nu in de koelkast. Volgende week maak ik dat af en smeren we het op brood.

    Bedankt voor het uitzoeken en proberen…en voor het delen van het recept.

    Groet, Creanda

  10. Dat zou best wel kunnen. Het kokosmeel neemt in deze wat vocht op, zodat het niet al te zompig wordt. Rijstemeel bindt ook wat, dus qua structuur zou het kunnen. Kokosmeel maak je trouwens heel eenvoudig zelf door kokosrasp in de keukenmachine met de messen een minuut of twee te laten draaien. Zo heb ik het gedaan en het is nog stukken goedkoper ook!

    Succes!

  11. Petrouchka schreef:

    Ik heb (nog) geen kokosmeel in huis , waardoor zou ik dit kunnen vervangen ?Rijstmeel?

    Groet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »