Amandelmeel Pizzabodem en Crackers

En dan is het nu tijd voor wat hartige recepten met amandelmeel! Ik vind deze recepten echt super, omdat je met kruiden je eigen smaak kan maken en het zo kan aanpassen aan wat jij/ je gezin lekker vindt!

Het eerste recept is die voor de amandelmeel pizzabodem. De truc hiermee is dat je het heel dun uit moet rollen tussen twee velletjes bakpapier. Dit voorkomt dat de amandelmeel blijft kleven aan de deegroller, zodat je echt heel dun kan uitrollen. Ik heb in eerste instantie een naturel bodem gemaakt en Simon merkte op dat dit ook een heerlijke basis voor een fruittaart zou kunnen zijn. Het is suikervrij, dus het heeft inderdaad potentie!

Het tweede recept vloeide voort uit het eerste recept omdat ik deeg overhad. Dit werkte zo goed om hier crackers van te maken, dat ik besloot om ze samen in een artikel te vermelden! Beiden recepten zijn erg gezond en voedzaam, bevatten goeie proteïne, vitaminen en mineralen en vullen ook goed! Uiteraard kun je er voor kiezen om de optionele ingrediënten achterwege te laten om zo heerlijke naturel crackers te maken. Deze kun je besmeren met wat je maar wil!

Amandelmeel Pizzabodem/ Taartbodem
300 gram amandelmeel
1/4 tl Keltisch zeezout
1 el olijfolie
1 ei
Optioneel: Extra kruiden, geraspte kaas, fijn gesneden olijfjes of juist zoet naar smaak. Afhankelijk van het eindresultaat.

  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ruime kom en meng hierin de amandelmeel en het zout. Roer even door met een vork om klontjes te verwijderen.
  • Voeg de olijfolie en het ei toe en roer door tot er een droge bal ontstaat.
  • Neem nu twee velletjes bakpapier en rol hier het deeg tussen uit tot ongeveer 5mm dikte.
  • Nu kun je het zo laten en mooi afbakken, maar ik zette mijn kleinste springvorm (24 cm) op het uitgerolde deeg minus het bovenste vel bakpapier en sneed een mooie cirkel uit. 
  • Het overgebleven deeg hield ik apart en de pizzabodem legde ik zo met het onderste vel bakpapier in de oven. 
  • Afbakken in 15 minuten of tot het licht goudbruin is. 
  • Beleg de pizza met een zelfgemaakte tomatensaus, groenten, vlees en/ of kaas en bak nog even kort onder de grill. Voor meer tips hierover, check mijn artikel over Meatza
Amandelmeel Crackers
Maak hetzelfde deeg als hierboven en voeg nu twee eetlepels kruiden naar smaak toe. Ik gebruikte de Italiaanse kruiden van Ewald van de markt. Maar denk ook eens aan verse kruiden als rozemarijn, tijm en basilicum. Fijn snijden en door het deeg kneden.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Verdeel het deeg in tweeën. 
  • Rol het deeg nu nog dunner uit, tot zo’n 2mm tussen twee vellen bakpapier. 
  • Gebruik een pizzames (zo’n rollend mes) of een uitsteekvorm om mooie crackers te maken.
  • Bak in ongeveer 10 minuten gaar of tot ze licht goudbruin zijn.
  • Laat even afkoelen, hierdoor worden ze knapperig.
  • Erg lekker met een dip als tapenade, baba ganoush of hummus. 
Wat zouden jullie op zo’n bodem of deze crackers doen? Welke variant zouden jullie willen uitproberen?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Witlof
Gezond eten

Witlof: gezond, verwarmend en verrassend lekker in de winter

De winter is hét seizoen om weer te kiezen voor warme, voedzame gerechten. Terwijl het buiten kouder wordt, zoeken we binnen comfort, gezelligheid en eten dat goed doet voor lichaam én geest. En precies daar past witlof perfect bij. Deze groente is niet alleen lekker veelzijdig, maar zit ook boordevol

Lees verder »
superfoods
Gezond eten

De waarheid over superfoods – hype of helend?

Superfoods zijn al jaren een trend. Van chiazaad tot gojibessen en spirulina, overal hoor je dat ze wonderen zouden doen voor je gezondheid. Maar hoe terecht is dat? Zijn superfoods echt zo bijzonder, of is het vooral een slimme marketinghype? In deze blog duiken we in de waarheid achter superfoods:

Lees verder »