Amandelspijs is heel eenvoudig te maken. Het bestaat immers uit niets meer dan amandelmeel en suiker! Het enige met spijs is dat het wel even moet rusten of rijpen. Maak het daarom deze week nog en leg het in plastic folie in de koelkast. Op deze manier kun je nog voor het heerlijk avondje gevulde speculaas maken!
Recept Amandelspijs met Honing
250 gram geblancheerd amandelmeel
200 ml koud geslingerde honing
Klein beetje water
- Neem een keukenmachine met messen en doe alle ingrediënten hier in.
- Maal goed, schraap de randen van de kom even na met een pannenlikker en maal nog een keer. In totaal zo’n drie minuten.
- Doe het water er bij en maal nog een minuutje ofzo.
- Wikkel de klomp amandelspijs in plastic folie en dan in aluminiumfolie en leg het in de koelkast.
- Maak een herinnering aan in je online agenda dat je over een week heerlijke amandelspijs in de koelkast hebt liggen!
- Als je er aan toe bent om het te gebruiken, kluts je een klein eitje los en roer je dit er eerst doorheen. Op deze manier wordt de amandelspijs zacht en makkelijk te verdelen. Op het moment dat je gaat bakken, verhit je het ei ook.
- Gebruik je de spijs rauw en gebruik je liever geen ei? Voeg dan een beetje extra water of room toe om het los te kloppen.
Variaties
Wil je een extra smaak aan je spijs toevoegen? Goed idee! Meng dit aan het begin er doorheen, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Wees terughoudend overigens. Omdat er weinig ingrediënten aan te pas komen, komt elke smaak goed naar voren. Je kan als het moet achteraf altijd nog een beetje extra toevoegen.
- Rozen- of Oranjebloesemwater Neem een goede, liefst biologische kwaliteit
- Biologische schil-rasp: mandarijn-, sinaasappel- of grapefruitschil
- Kruiden: Lavendelbloemetjes of Citroenmelisse (vermalen tot poeder)
- Specerijen: Kardemon, Piment, Gember of Vanillepoeder
- Drank: Madeira, Tia Maria of Port
Op zoek naar een lekker recept voor glutenvrije kruidnoten? Dat heb ik ook! Combineer de twee voor een smakelijk, glutenvrij speculaaskoekje met spijs!