Appel, kaneel en quinoa zijn de hoofdrolspelers in deze heerlijke, herfstige appeltaart quinoa ontbijtbowl. De smaakcombinatie samen met een scheut warme (amandel-) melk is net alsof je appeltaart eet… als ontbijt! Een echte kids favoriet, voor zowel de kleintjes als de groten!
Herfstontbijt voor Koele Ochtenden
Genieten jullie ook zo van die prachtige herfstkleuren overal? En dan met een strakke, blauwe lucht erboven… geweldig mooi! Toch is het volop herfst, want ’s avonds is het al flink koud. Ook de ochtenden zijn al best fris en met name Marjanne van ons komt dan met veel geklaag naar beneden, eisend dat de verwarming aan moet en dat het veeeeel te koud is 🙂
Op zo’n moment is het heerlijk om een warm ontbijt klaar te hebben zodat ze direct aan kunnen schuiven en hun buiken kunnen vullen met voedzame quinoa en warme appels. De smaak van appeltaart geeft de kids het idee een dessert te eten in plaats van ontbijt. Buiken gevuld en humeur weer op peil en we kunnen de dag weer aan!
Quinoa = Gezond!
Quinoa is een goeie bron van plantaardige eiwitten en is rijk aan magnesium en fosfor. Verder is het echt glutenvrij, dus voor degenen die altijd wat huiverig zijn als het gaat om havermout, is quinoa een prima en voedzaam alternatief.
De truc met quinoa is om het de dag ervoor al te koken. Gegaarde quinoa warm je de ochtend zelf op met melk en breng je verder op smaak, in dit geval met appel en kaneel. Daarnaast kun je het ontbijt verder uitbreiden met yoghurt, noten en uiteraard een kop groene thee voor die o zo belangrijke antioxidanten.
Hollandsche Quinoa
Een veelgehoorde kritiek op quinoa is dat het voedsel uit de mond stoot in Zuid-Amerika en daar ben ik het altijd mee eens geweest. Als je het lokaal kunt krijgen, is dat beter. Nu is dat niet altijd haalbaar, maar in het geval van quinoa, kun je tegenwoordig zeker voor een Nederlandse versie kiezen! Qua prijs is het gelijk, dus eigenlijk heb je geen reden meer om buitenlandse quinoa te kopen 😉 Klik hier voor meer informatie daar over.
Kids Favoriet: Appeltaart Quinoa ontbijtbowl - Glutenvrij
Ingrediënten
- 150 gram gekookte quinoa
- 400 ml melk naar keuze
- 2 appels
- 1 el kaneel
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- Boter of kokosolie
Optioneel
- 1/4 tl Amandelextract
- 50 gram gewelde rozijnen
- vloeibare honing of ahornsiroop naar smaak
Instructies
- Verhit boter of kokosolie in een pan tot het gesmolten is.
- Roer de gekookte quinoa hier door en voeg de specerijen toe. Roer even om.
- Schenk de melk er bij en breng aan de kook.
- Draai direct laag en laat 20 minuten zachtjes koken of tot de quinoa heet is.
- Snijd ondertussen de appels in parten en verwijder het klokhuis.
- Snijd de parten in plakjes en bak die in een koekenpan met boter of kokosolie tot ze zacht zijn. Bestrooi met kaneel en zet even apart.
- Verdeel de quinoapap en gebakken appeltjes over vier kommen en serveer direct. Zie optionele ingrediënten voor nog meer smaak!