Soms ontdek je van die dingen die eigenlijk ie-de-reen al jaaaaren doet, maar waar je zelf nooit zo bij stilgestaan hebt. Avocado’s invriezen is zoiets voor mij. Ja, ik weet het, niet bepaald een sexy onderwerp, maar vooruit. Sinds avocado’s meer en meer gegeten worden, zijn mensen op zoek naar manieren om die verdraaide dingen wat langer te kunnen bewaren. Helemaal als je net als ik avocado’s graag in grotere aantallen inkoopt vanwege de prijs.
Avocado’s Invriezen
Ik vries avocado’s in hoeveelheden van één eetlepel in en dit is ontzettend handig om meerdere redenen:
- Ik heb nooit teveel. Eén eetlepel is ongeveer 20 – 25 gram en op die manier kan ik goed doseren.
- Eén zo’n ‘puck’ is perfect voor de smoothies die we ’s ochtends als ontbijt hebben. Meer dan dat proef je best sterk door alles heen. Tenzij je dit lekker vindt, maar wij niet zo.
- Het is makkelijk te bewaren en te ontdooien. Ik bewaar de ‘pucks’ in een ziplock zak in de vriezer die ik makkelijk in een hoekje druk om ruimte te besparen.
Ontdooide avocado ziet er overigens niet zo smakelijk uit. Een beetje snottig. Dus ik gebruik het voornamelijk om in iets te verwerken. Soep, smoothie of saus. Voor in de salade heb ik meestal gewoon een avocado op het aanrecht liggen.
Siliconen Vormen
De uitkomst in dit hele verhaal zijn siliconen vormen die ik gebruik. Door de tijd heen heb ik verschillende van die vormen gekocht en ook een aantal weer weggegeven. De vormpjes die ik nu heb zijn perfect om zelfgemaakte chocolaatjes in te doen of om avocado’s in te portioneren. En je drukt ze er daarna heel makkelijk weer uit. Geen gedoe dus met cupcake papiertjes of wat dan ook. Gewoon je duimen gebruiken en plop, ze zijn er uit. Omdat ik deze vormen niet in de oven gebruik, maak ik me niet heel veel zorgen over welk soort siliconen het is. Bol.com heeft een leuke selectie, maar Xenos en Action ook.
Soort Avocado
In principe ga ik altijd voor de zwarte avocado’s. Niet die avocado’s die groen blijven, die vind ik te hard. Een handig trucje om te zien of de avocado al rijp, overrijp of nog lang niet rijp is, is door het steeltjete verwijderen. Helder groene kleur is rijp, wit-groen is onrijp en bruin is overrijp. Uiteraard kun je het ook voelen. Een rijpe avocado voelt zacht maar niet boterachtig. En een heel droge schil duidt ook op een overrijpe avocado.
Het is haast hogere biologie, dat uitkiezen! 🙂
Meer tips over wat je kunt invriezen, vind je hier.
Avocado's Invriezen voor later Gebruik
Ingrediënten
- Avocado's
- 1/2 citroen uitgeperst
- 1 grote ziploc zak
Instructies
- Begin door de avocado's te halveren en de pit te verwijderen.
- Doe het vruchtvlees in een blender of gebruik een staafmixer. Je kunt ze ook met een vork prakken, dan is het resultaat grover.
- Voeg het citroensap toe en pureer de avocado's tot ze de gewenste consistentie hebben.
- Verdeel de puree met een eetlepel in siliconen vormpjes en strijk glad.
- Plaats de trays in de vriezer en laat een uur met rust.
- Na dat uur haal je de avocado pucks er uit en doe je ze in de ziplock zak. Dit leg je in de vriezer tot wanneer je avocado nodig hebt.
7 reacties
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Hoi Heleen
Goed idee…avocado’s invriezen!!
Vraagje: de ziplock zakken waar koop jij ze? én zijn ze meermalen te gebruiken? hoe doe jij dat?
Hoor graag van je.
Bij de action kan je ze kopen
Bij de supermarkt zijn ook ingevroren stukjes avocado te koop, 250 gram voor 2.08. Dus niet perse duurder, ook omdat je nooit meer iets weg gooit.
Ook erg handig!
Rita,
Ha Rita,
Nou ik zal je eerlijk zeggen dat ik dat niet meer precies weet. Maar de bekende budgetwinkels hebben ze ook, dus daar kun je sowieso even kijken. Xenos zou dan mijn eerste keus zijn.
goed idee…..heb ook wel eens advocado s weg moeten doen omdat ze bruin waren, jammer.
waar heb je deze groene vormpjes vandaan