Soms ontdek je van die dingen die anderen al jaren doen, maar waar je zelf nooit bij stil hebt gestaan. Voor mij is een avocado invriezen zo’n ontdekking. Het klinkt misschien niet spannend, maar het is ontzettend handig. Zeker als je, net als ik, avocado’s in bulk koopt vanwege de prijs. Zo blijven ze langer goed en voorkom je verspilling.
Waarom een avocado invriezen?
Ik vries avocado’s in kleine porties van één eetlepel in. Dit heeft meerdere voordelen:
- Perfect gedoseerd: Eén eetlepel weegt ongeveer 20-25 gram. Ideaal om verspilling te voorkomen.
- Makkelijk voor smoothies: Eén portie is precies genoeg voor onze ontbijtsmoothies. Meer proef je te sterk, tenzij je dat lekker vindt.
- Ruimtebesparend: De porties, die ik ‘pucks’ noem, bewaar ik in een ziplockzak in de vriezer. Zo passen ze makkelijk in een hoekje.
Let op: ontdooide avocado ziet er minder aantrekkelijk uit – een beetje slierterig. Daarom gebruik ik het vooral in soepen, smoothies of sauzen. Voor salades houd ik een verse avocado apart op het aanrecht.
De magie van siliconen vormen
Siliconen vormen zijn mijn redder in dit proces. Ze zijn ideaal om avocado’s in te portioneren. De ‘pucks’ druk je er gemakkelijk uit zonder gedoe met papiertjes. Bovendien gebruik ik deze vormen ook voor zelfgemaakte chocolaatjes, dus multifunctioneel!
Waar koop je ze?
- Bol.com
- Xenos
- Action
Omdat ik de vormen niet in de oven gebruik, hoef ik me geen zorgen te maken over het type siliconen.
Hoe kies je de juiste avocado?
Ik kies altijd voor de zwarte avocado’s (zoals Hass). De groene blijven vaak te hard. Een handige truc om te zien of een avocado rijp is:
Steeltje verwijderen:
- Helder groen: rijp
- Wit-groen: nog niet rijp
- Bruin: overrijp
Een rijpe avocado voelt zacht, maar niet boterachtig. Een droge schil wijst vaak op een overrijpe vrucht. Het is bijna een kunst om de perfecte avocado te kiezen!
Tip
Heb je de hulpmiddelen nog niet in huis? Deze tools maken het proces een stuk makkelijker:
- Siliconen ijsblokjesvormen
- Vershoudzakken
- Staafmixer (mijn favoriet is Braun!)
Meer tips over wat je kunt invriezen, vind je hier.
Avocado Invriezen voor later Gebruik
Ingrediënten
- Avocado's
- 1/2 citroen uitgeperst
- 1 grote ziploc zak
Instructies
- Begin door de avocado's te halveren en de pit te verwijderen.
- Doe het vruchtvlees in een blender of gebruik een staafmixer. Je kunt ze ook met een vork prakken, dan is het resultaat grover.
- Voeg het citroensap toe en pureer de avocado's tot ze de gewenste consistentie hebben.
- Verdeel de puree met een eetlepel in siliconen vormpjes en strijk glad.
- Plaats de trays in de vriezer en laat een uur met rust.
- Na dat uur haal je de avocado pucks er uit en doe je ze in de ziplock zak. Dit leg je in de vriezer tot wanneer je avocado nodig hebt.
9 reacties
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Hoi Heleen
Goed idee…avocado’s invriezen!!
Vraagje: de ziplock zakken waar koop jij ze? én zijn ze meermalen te gebruiken? hoe doe jij dat?
Hoor graag van je.
Bij de action kan je ze kopen
Bij de supermarkt zijn ook ingevroren stukjes avocado te koop, 250 gram voor 2.08. Dus niet perse duurder, ook omdat je nooit meer iets weg gooit.
Ook erg handig!
Rita,
Ha Rita,
Nou ik zal je eerlijk zeggen dat ik dat niet meer precies weet. Maar de bekende budgetwinkels hebben ze ook, dus daar kun je sowieso even kijken. Xenos zou dan mijn eerste keus zijn.
goed idee…..heb ook wel eens advocado s weg moeten doen omdat ze bruin waren, jammer.
waar heb je deze groene vormpjes vandaan