Boekweitbrood Recept

Ik wil graag een recept voor een boekweitbroodje delen in deze post. Een alternatief voor brood is een hot topic en ik denk dat dit het meest eenvoudige broodrecept is dat ik kan bedenken.

Let op: boekweit droogt erg snel uit. Bewaar het brood luchtdicht in de koelkast. Is het toch te droog? Rooster het dan, of voeg tijdens het bakken banaan of wortel toe om het brood smeuïg te houden.

Dit heb je nodig

  • 500 gram boekweitmeel
  • 25 gram zoet, zoals agavenectar of honing
  • 20 gram gist of 1 zakje gistkorrels
  • 2 eieren
  • 5 gram zout
  • 35 gram boter of kokosolie
  • 400 ml water of sojamelk (40 graden Celsius)

Bereiding

Smelt de boter of kokosolie. Maak de gist aan met het lauwwarme water of sojamelk.

Maak een deeg met een mixer en deeghaken door het boekweitmeel, de gist, het zoet en de eieren te mengen. Voeg de gesmolten boter en het zout als laatste toe.

Stort het deegmengsel in een schone, ingevette bakvorm en zorg ervoor dat het goed verdeeld is.

Laat het deeg ongeveer 40 tot 50 minuten rijzen op een warme plek. Zelf gebruikte ik de oven die pompoen aan het roosteren was.

Bak het brood op 200 graden in 35 minuten. Haal het brood na het bakken uit de vorm en bestrijk het met wat water of boter. Dit zorgt voor een glanzende korst en maakt de korst zachter.

Lekkere variaties

  • Voeg een handvol gemalen kokos en rozijnen toe.
  • Maak er een feestelijk paasbrood van door gesneden abrikozen en amandelen toe te voegen.

Boekweitbrood

En dit is het eindresultaat! Een heerlijk boekweit-gistbrood met een goede structuur en een zachte textuur.

Ik bewaar het brood in de koelkast om uitdrogen te voorkomen. Dit brood is gebakken in een gewoon cakeblik. Een kleine waarschuwing: het deeg rijst flink. Bij mij stroomde het over tijdens het bakken en brandde het in de oven (oeps). Afgezien daarvan was het een groot succes!

44 reacties

  1. Heel tevreden over het brood al rijst het bij mij bijna niet. Mag ik vragen hoe groot de vorm is die je gebruik?

  2. Vandaag dit brood gemaakt van boekweit- en maïsmeel. Heerlijk met hartig beleg, maar ook met suikervrije jam erg lekker. Dank je voor dit
    recept.

  3. Anonymous schreef:

    Op wat voor temperatuur zet je de oven als je deze gebruikt voor het rijzen?

  4. Anonymous schreef:

    Hai Heleen,

    Kan ik het meel wat je gebruikt vervangen door Quinoa meel?
    Groetjes Karin

  5. Anonymous schreef:

    Dit is een heerlijk brood. ik heb de helft boekweitmeel en de andere helft maismeel gebruikt, was een geslaagde combi en dan kun je rustig wennen aan de typische smaak van boekweit. Ik vond m zelfs lekkerder worden naarmate de dagen verstreken!
    groetjes
    Damaris

  6. Anonymous schreef:

    Er staat in je recept dat je het gist moet aanmaken met melk of water, maar geldt dit ook voor een zakje instant gist (van de supermarkt)?

  7. Anonymous schreef:

    Als je de gist vervangt door 1 eetl. appelciderazijn + 1/2 theelepel bicarbonaat, moet je hem dan ook nog laten rijzen 40 tot 50 min?

    1. Anonymous schreef:

      Nee, dan kun je het meteen in de oven afbakken

  8. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,

    Als je de gist vervangt door 1 eetl. appelciderazijn + 1/2 theelepel bicarbonaat, moet je hem dan ook nog laten rijzen 40 tot 50 min?

  9. Petra Kap schreef:

    Psyllium is een goede vervanger van gluten. Wordt in vocht een soort gel.

  10. Esther van A schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik mag geen ei, wat kan ik als vervanger gebruiken. Ik mag geen gluten, geen zuivel, geen suiker en geen ei. Enige melen die ik mag zijn mais, boekweit, teff en rijstmeel.
    De melk kan ik vervangen door rijstemelk toch?

    Gr. Esther

    1. in de natuurwinkels kun je ei-vervanger kopen of yantaangom gebruiken..zelf ben ik meer voor ei vervanger.

      http://voedzo.nl/praktische-tips/ei-vervangen-zo-doe-je-dat/

  11. Hij is heerlijk! Ik kan nog wat plakjes in de vriezer liggen. Het enige nadeel is dat hij snel (heel) droog is geworden maar als je er dan wentelteefjes van bakt…. Jummie

  12. Anonymous schreef:

    Hoi, wat een feest! Dit brood is echt heerlijk, ben er zo blij mee, eindelijk geen buikpijn meer! Ik heb het zowel met gist geprobeerd als met wijnsteenbakpoeder (2 eetl. op 500 gram meel). Beide super goed gerezen. Dank je wel!!!

  13. Ik zit hier naar te kijken en denk dat ik hier mijn overrijpe bananen mee ga wegwerken! Bananenbrood! Heb jij dat al eens gedaan? Zo ja, moet ik nog ergens rekening mee houden?

  14. Dag Heleen, ik heb vanmorgen dit brood gebakken en er net van gegeten. In 1 woord HEERLIJK! Omdat ik het overlopen wilde vermijden heb ik alle ingrediënten gehalveerd, maar het brood was helemaal niet gerezen (ik gebruikte bicarbonaat en appelazijn ipv gist). En omdat ik voorlopig geen gedroogde vruchten mag heb ik er allerlei zaden en pitten overgestrooid en er wat kruiden (rozemarijn, oregano, dragon) in verwerkt.
    Dit is zeker een favoriet!

  15. Anonymous schreef:

    Oke, ik bekijk het eens op de link. Dank! Hopelijk vind ik daar voldoende info.
    Ben namelijk opzoek naar een brood recept voor in de broodbakmachine zonder gist
    De amandelmeelbroodjes (ook de feest uitvoering) uit de oven zijn top maar zoek nu nog een mooi lekker recpet voor in de broodbakmachine voor wat variatie, en dan wel glutenvrij, ook nog 😉
    Groetjes Amy

    1. Anonymous schreef:

      Heleen, via jou link werd ik doorverwezen naar een andere site, meer gericht op glutenvrij
      wilde ik ff met jou/jullie delen;
      http://glutenvrijerecepten.come2me.nl/

  16. Anonymous schreef:

    Ja, ik zou ook nog wel extra graag willen weten hoe het broodbakken in de broodbakmach. werkt. Bij andere kant en klare mixen wordt ik ook in de verwarring gebracht dat er op staat voor normaal programma terwijl je toch speciaal een glutenvrij programma hebt?!
    Heleen, hoor graag de tips en feiten over gebruik van gist of niet en brood in de oven of broodbakmachine!
    Thanx!
    X Amy

    1. Hoi Amy en Ruth,

      Ik heb zelf echt totaal geen ervaring met een broodbakmachine, dus ik kan jullie hier ook geen tips over geven. Als je zelf brood wil bakken, kun je gist gebruiken. Zelf ben ik wel van mening dat zuurdesem gezonder is, omdat het brood langer moet vergisten waardoor het brood beter verteerbaar wordt.

      Als je meer tips wil over brood bakken, raad ik je deze blog aan: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl

      Groeten
      Heleen

  17. Hoe zou je dit brood in de broodbakmachine maken?
    Die heeft 2 rijsperiodes…
    Bedankt

  18. Anonymous schreef:

    Hey Heleen, hoe pas ik het recept aan zodat het niet meer overloopt… nu twee keer gehad 🙁
    Groeten Amy

    1. Anonymous schreef:

      Als ik een nog kleiner bakblik gebruik dan gaat het er toch zeker overheen, het rijst te veel… enig idee hoe dit kan?
      Ik heb ook gewoon een doorsnee cake blik van 30cm gebruikt,
      moet ik iets minderen?

      En kun je voor alle broodrecepten gist vervangen door bicarbonaat en appelazijn?
      Is daar nog een verhouding voor…
      20 gr gist = 1/2 tl bicarbonaat en 1 el appelazijn?!
      Groetjes Amy

    2. Hoi, ik maak nu wel een brood met speltmeel, ipv gist gebruik ik 20gram wijnsteenzuurbakpoeder op 500 gram speltmeel. (Normaal 1 zakje gist) met wijnsteenzuurbakpoeder hoef je geen appelazijn te gebruiken, maar heel belangrijk (en fijn) niet laten rijzen, gelijk na kneden de oven in!
      Wij proberen namelijk ook gist te beperken. Voor mij is dat makkelijk want ik eet geen brood.
      Maar de kids nog wel 1 broodje tussen de middag, ben nog enorm op zoek naar andere dingen die vooral mij dochter lekker vindt en wat makkelijk voor mee naar school is.

      Succes!
      Groetjes thamar

  19. Ik heb het brood vorige week gemaakt en ik ben er helemaal weg van! Geen glutenvrij brood uit de winkel meer voor mij.

    Nu wil ik proberen om een brood in de broodbakmachine te maken. Denk je dat dat gaat lukken?

  20. marion schreef:

    vlgns mij kun je voor ei ook 5 gr chiazaad in 45 gr water laten wellen, en dat 20 min. laten staan, dan wordt t gel, is ook ter vervanging van boter /vet te gebruiken in recepten

  21. Anonymous schreef:

    hoi judy,

    ben even nieuwsgierig wat het effect voor jou is van geen granen en geen zuivel.
    probeer sinds kort te minderen m granen.

    groetjes sanne

  22. Anonymous schreef:

    hoi Heleen,

    ik eet sinds een poosje geen granen en geen zuivelproducten. Ik heb al veel plezier gehad van je recepten. Vanavond dit brood gebakken. Ondanks je waarschuwing ook hier een overstroomd broodblik :-). Dank voor je heerlijke recepten! Het helpt me makkelijk op weg.

    Judy

  23. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,

    Kan ik het brood ook met natrimbicarbonaat maken ipv gist? Gebruik nl liever geen gist.

  24. Spaarcentje/Wel en Wee schreef:

    Hoi Heleen, wat is de reden dat je ei gebruikt? Op internet kom ik bij veel recepten voor boekweitbrood ei tegen. Waarom is dat?
    Ook zie ik vaak staan dat je het moet mengen met een andere meelsoort, zoals rogge. Wat is jouw mening daar over?

    1. Spaarcentje/Wel en Wee schreef:

      Super zo’n snelle reactie. Nu snap ik het: het is het één of het ander dus!
      Dank je en fijne dag!

    2. Ei is de bindende factor omdat boekweit geen gluten bevat. Vandaar ook het advies van anderen om het te mengen met een glutenhoudend meel als rogge oid.

  25. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen, ik heb toevallig vanmorgen een pannenkoek met boekweitmeel op met wat rauwe cacao en kaneel en heb er wat agavesiroop op gedaan. Lekker hoor! Dit brood lijkt mij ook erg lekker om te maken maar ik wil alleen geen gist gebruiken. Heb jij daar een alternatief voor? En hoe kom ik er achter dat het water 40 graden is? Groetjes Daan

  26. marleen schreef:

    Wat grappig, je gebruikt precies dezelfde keukenmachine als ik heb! Volgens mij heb ik hem al meer dan 20 jaar én hij doet het nog prima. Wat heb je trouwens een leuke site. Veel te lezen en goede recepten!

  27. Annelot de Wit schreef:

    Ik wil dit recept uitproberen, maar is hartig beleg hierop ook lekker? (Aangezien er agave of honing in zit)

  28. Corina schreef:

    Gisteren heb ik het recept (de helft) uitgeprobeerd, het enige dat misging is dat het niet wilde rijzen (ik zal wel iets verkeerd gedaan hebben), maar met de smaak is niets mis. Nu nog een beetje uitproberen welk beleg er lekker bij is.

  29. Martine schreef:

    Ik heb het brood vanmiddag gemaakt en ik wilde het toch al proeven. Het smaakt best bitter/er zit een rare smaak aan. Misschien is er wat mis gegaan? Hoe hoort boekweit te smaken?

    1. Hoi Martine,

      Wat jammer dat de smaak je tegenvalt! En het zal hoogstwaarschijnlijk de boekweit zijn, die smaakt inderdaad iets bitter. Je kan proberen om het met een hartig beleg iets te neutraliseren. Zout wil een bittere smaak nog wel eens opheffen. Anders zou je een eventuele volgende keer gedroogd fruit kunnen toevoegen aan het brood om er zo wat meer smaak aan te geven.

      Heel veel succes in ieder geval!
      Heleen

  30. Het ziet er lekker uit!
    En het recept klinkt eenvoudig, dus gaan we proberen!
    Lijkt me een goed alternatief voor ‘gewoon’ brood, boekweit bevat geen gluten, toch?

    1. Klopt, boekweit is geen graan en is glutenvrij. Geschikt voor iedereen die deze twee dingen wil vermijden! Succes met het uitproberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »