Ook de kinderen ontkomen niet aan het budget! Met andere woorden: Hoe hou je het leuk, lekker en voedzaam op een beperkt budget?
Denk buiten de boterham…
1. Rollin’, rollin’, rollin’….
Beleg zelfgemaakte tortilla’s (recept onderaan bericht) met:
100% fruit jam
Boter en pure hagelslag (hoe meer cacao, des te minder suiker!)
Zelfgemaakte nutella
Kaas
Notenpasta of zonnebloempit-pasta bij de reformzaak (lekker met jam)
Roomkaas en dunne reepjes komkommer
Julienne wortel, paprika, lente-ui en komkommer (of welke groente jullie lekker vinden) met een drupje sesamolie
Eisalade (geprakte, gekookte eieren met mayonaise, snufje zout en kerrie en bieslook)
Vergeet niet om leuke tandenstokers te gebruiken!
2. Appelrondjes (zie foto)
Neem een appelboor en verwijder het klokhuis, snij in plakjes en besprenkel met een beetje citroensap. Ook dit kan je besmeren met wat notenpasta of bestrooien met kaneel.
3. Volkoren Roggecrackers
Deze bevatten niks anders dan roggemeel en zout. Beleg met het gebruikelijke broodbeleg of doe er twee op elkaar om een soort sandwich te maken.
4. Amandelbroodjes
Deze broodjes zijn eigenlijk een soort cakeje en je kan ze vullen met wat je wil. Denk aan banaan of bessen, maar ook hartig met geraspte courgette en Italiaanse kruiden zijn ze erg lekker.
5. Volkoren Muffins
Uiteraard kun je in plaats van amandelmeel ook volkoren speltmeel (of een ander volkoren meel naar keuze) gebruiken.
Andere Lunch Ideeën
6. Fruit Sate
Neem een sate-prikker en doe hier stukjes fruit naar keuze aan. Of denk hartig en ga voor kaas en groenten waarvan je weet dat je kind die erg lekker vindt. (Hier vinden ze broccoli rauw ook erg lekker)
7. Potjes naturel yoghurt
Bij Lidl verkopen ze potjes yoghurt zonder enige toevoeging. Geef zoiets mee met een bakje met fruit om er in te doen. Het zelf-doen gehalte is erg hoog bij jongere kinderen en op deze manier maken ze hun eigen lunch!
8. Noten
In plaats van fruit, kun je ook eens lekkere, ongezouten noten meegeven. Paranoten, walnoten en amandelen zijn mineralen-bommetjes en bevatten essentiële vetten nodig voor hersenfunctie.
9. Smoothies
Met smoothies kun je een hoop ongebruikt fruit opmaken. Als je kinderen een banaan met bruine vlekjes op de schil bijvoorbeeld niet zullen aanraken, of er regelmatig appels terugkomen met een zacht plekjes er in, kun je dit toch gebruiken (en ze zullen niet beter weten!). Verdun met met yoghurt of kokosmelk en geef het liefst mee in een RVS of glazen fles vanwege de BPA in (goedkope) plastic flessen en bekers.
10. Pannenkoekjes
Gemaakt van amandelmeel vullen deze pannenkoekjes enorm en zijn prima als lunch, omdat ze je de energie geven om de rest van de middag toe te kunnen.
Tortilla
- 500 gram volkoren meel naar keuze (ik gebruik volkoren speltmeel)
- 60 ml olie (olijfolie, avocado-olie, druivepitolie)
- 250 ml warm water
- 1 tl Keltisch zeezout
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met een deeghaak en laat de machine draaien tot er een bal ontstaat en het van de kant loskomt.
Bestuif je werkoppervlak met wat meel en kneed het nog even goed door.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en maak er balletjes van.
Rol elk balletje uit tot een platte, ronde vorm met een deegroller.
Gebruik iets meer meel om plakken te voorkomen.
Verwarm in de tussen tijd een koekenpan (twee gaat sneller) op een laag vuur.
Gebruik geen olie of vet.
Als de koekenpan heet is, leg je een tortilla in de pan en bak je hem tot hij droog is. Ongeveer 2 minuten per kant.
Bewaar de tortilla’s op een bord en gebruik direct of vries in voor later gebruik.
Verwarm eventueel voor gebruik weer even in een droge koekenpan.
Als jullie zelf ook leuke lunchtrommel suggesties hebben, hoor ik die graag!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
izerina zegt
Het lijkt me voor pubers best moeilijk,zo’n lekkere lunch. Want je valt op. Groeten Izerina
Heleen Quantrill zegt
Hoi Wilma,
Fruit verteert heel snel, binnen een half uur is het je maag al uit. Mijn advies is altijd om fruit niet na een maaltijd te eten omdat fruit dan te lang in de maag blijf zitten vanwege al het andere voedsel dat ook verteerd moet worden. Het fruit gaat dan vergisten en levert klachten als een opgeblazen gevoel en kramp op. Mogelijk dat dit ook min of meer voor yoghurt op gaat. Maar veel mensen eten yoghurt als toetje en doen er wat fruit in om het lekker te laten smaken. Mijn vraag zou dus ook zijn: wanneer wordt die yoghurt met fruit dan gegeten? Na een maaltijd is inderdaad funest. Op een nuchtere maag lijkt het mij minder erg.
Toch is wat nuance aanbrengen belangrijk. Rood fruit (alle bessoorten en aardbeien en dergelijk) kan wel na de maaltijd gegeten worden, net als gekookt fruit. Kennelijk bevalt dit wel goed. Als iemand dus toch last heeft van de combi yoghurt met fruit, zou een combi met rood of gekookt fruit wellicht wel kunnen bevallen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groetjes
Heleen
Wilma zegt
Hoi Heleen, ik lees geregeld dat je fruit niet met een yoghurt oid moet eten. Weet niet waar dat op gebaseerd is, maar ben benieuwd wat hiervan waar is.
Bedankt voor de mail, zal het vanmiddag bestuderen.
Groetjes
Wilma