Budget dag 21: Weekmenu en Uitdagingen

Goed, drie weken bezig met een weekbudget. Het gaat redelijk, het is alleen wennen dat we qua snacks beperkt zijn tot wat er in huis is. Het plannen van maaltijden is relatief eenvoudig, het plannen van snacks nagenoeg onmogelijk. Je weet gewoon niet op maandag, wat je woensdagavond tijdens Dual Survival wilt snacken en of je wel wat wil snaaien. Daar komt bij dat de kids vreselijk in groei zijn en eten als hongerige wolven, maar allebei een andere smaak hebben. Lastig inschatten dus en de afgelopen week heb ik wel heel vaak ‘nee’ moeten verkopen. Niet leuk!

Een redelijk goedkope manier om snacks in huis te hebben is fruit. Helaas gaat dat vrij snel op, omdat ze elke dag fruit meekrijgen naar school en omdat het niet goed vult dus blijven ze er van eten. Twee mandarijnen en een appel na elkaar is hier niet vreemd. Het is een alternatief voor de zoete trek, maar ze blijven er van eten. Net als brood. Holle kiezen (he, Wilma?). Schiet niet op. Gistermorgen heeft Echtgenoot zes makreelfilets gebakken en die gedeeld met de kinderen. Grote hij drie, kleine hij twee en zij een. En die gingen op met huid en al. Dochterlief heeft daarna nog een gebakken ei gekregen omdat ze niet genoeg had. Daarvoor (ik lag toen nog lekker te slapen!) had Zoonlief al VIER roggecrackers met notenpasta op en Dochterlief TWEE roggecrackers met boter-jam-en-kaas. Toegegeven, na de makreel zaten ze vol en kwamen ze niet meer om ‘lekkers’ 😉

Soms vraag ik me af of andere moeders mijn kinderen nog wel te eten willen hebben, want ze eten op deze manier iedereen arm!

Tijd om het beter aan te pakken, dus! Zo ziet het weekmenu er voor deze week uit:

Ontbijt
Voor de kinderen: Baked beans en spek, havermoutpap met boter, bijenpollen en diksap, roerbak eieren (liefst allemaal tegelijk)
Voor mijzelf: Gekookte eieren, kokosmelk smoothie of een glas rauwe melk
Voor Echtgenoot: Idem

Lunch
Maandag: Broccolisoep, koude kip
Dinsdag: Kokosmeelmuffins (recept onderaan) voor de kids, salade voor mijzelf
Woensdag:  Romige Coleslaw
Donderdag: Kokosmeelmuffins all around!
Vrijdag: Gebakken vis en gekookte worteltjes
Zaterdag: Hamburgers met salade
Zondag: Roast dinner met bloemkoolpuree en witte kool

Diner
Maandag: Prei en champignon stoofschotel
Dinsdag: ‘Scotch Egg’ meatloaf, zuurkool
Woensdag: Kipfilet met Jagerssaus, spinazie
Donderdag: Curry
Vrijdag: Gebakken kip met salade
Zaterdag: Curry
Zondag: Left-overs

Tussendoortjes
Naast fruit en noten zal ik echt meer mijn best moeten doen om tussendoortjes aan te bieden die zowel appetijtelijk voor twee schoolgaande kinderen, als goedkoop en eenvoudig te maken zijn. Ik ben momenteel erg druk met schrijven, dus veel tijd in de keuken doorbrengen kan op het moment even niet! Zelf heb ik veel goeie ervaringen met kokosmeel. In feite is dit kokosrasp dat nog eens extra fijn gemaald  is. Een grote zak kokosrasp kost ongeveer 2 euro dat ik vervolgens thuis met de keukenmachine zelf fijnmaal. Het is daarom erg goedkoop! Kokosmeel is erg voedzaam en heeft een aangename smaak die zich uitstekend leent voor zoete baksels. De kokosmeelmuffins zijn daar een voorbeeld van.

Kokosmeel Muffins

100 gram kokosmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1/4 tl bicarbonaat
6 eieren
60 ml druivepitolie (of gesmolten kokosolie)
60 ml zoet naar keuze
1 el vanille extract

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Zeef de kokosmeel in een kom met het zout en bicarbonaat.
  3. Klop in een maatbeker de eieren met het zoet, druivepitolie en vanille.
  4. Schenk dit in het meel en roer het goed door.
  5. Neem een bakplaat met 12 muffinvormpjes en doe hier cupcake papiertjes in.
  6. Verdeel het beslag.
  7. Bak in ongeveer 20 minuten gaar.
  8. Laat afkoelen en smeer er een dikke laag zelfgemaakte nutella op.
  9. Eet smakelijk!

Nog even kort, om misverstanden te voorkomen: Ja, mijn kinderen eten af en toe granen. Ik merk alleen dat ze daar niet genoeg aan hebben en er erg veel van moeten eten eer ze verzadigd zijn. Als ze de kans hadden, aten ze per dag een half brood op en dan zou ik ze moeten stoppen. Geloof me, dit is voorgekomen. Door ze meer proteine en vetten te geven en granen even te laten voor wat ze zijn, zitten ze sneller vol en kunnen ze langer toe. Koolhydraten en vezels krijgen ze met de groente, fruit en noten die ze eten. Wees niet ongerust, ze komen niks tekort 😉

Wie heeft er nog meer ervaring met graanvrij bakken? Wat werkt voor jou? En wiens kinderen schieten ook met meters tegelijk de lucht in en wat voer jij de troepen om in deze verhoogde energiebehoefte te voorzien?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

raapzaadolie in een bowl
Gezond eten

Is raapzaadolie ongezond?

Raapzaadolie is zo’n product waar veel discussie over bestaat. De één prijst het vanwege de gezonde vetzuren, de ander vermijdt het vanwege de bewerking. Maar wat klopt er nu echt? Is raapzaadolie ongezond, of past het juist prima in een gebalanceerd dieet? Laten we het samen uitzoeken. Wat is raapzaadolie?

Lees verder »
veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »