Budget dag 21: Weekmenu en Uitdagingen

Goed, drie weken bezig met een weekbudget. Het gaat redelijk, het is alleen wennen dat we qua snacks beperkt zijn tot wat er in huis is. Het plannen van maaltijden is relatief eenvoudig, het plannen van snacks nagenoeg onmogelijk. Je weet gewoon niet op maandag, wat je woensdagavond tijdens Dual Survival wilt snacken en of je wel wat wil snaaien. Daar komt bij dat de kids vreselijk in groei zijn en eten als hongerige wolven, maar allebei een andere smaak hebben. Lastig inschatten dus en de afgelopen week heb ik wel heel vaak ‘nee’ moeten verkopen. Niet leuk!

Een redelijk goedkope manier om snacks in huis te hebben is fruit. Helaas gaat dat vrij snel op, omdat ze elke dag fruit meekrijgen naar school en omdat het niet goed vult dus blijven ze er van eten. Twee mandarijnen en een appel na elkaar is hier niet vreemd. Het is een alternatief voor de zoete trek, maar ze blijven er van eten. Net als brood. Holle kiezen (he, Wilma?). Schiet niet op. Gistermorgen heeft Echtgenoot zes makreelfilets gebakken en die gedeeld met de kinderen. Grote hij drie, kleine hij twee en zij een. En die gingen op met huid en al. Dochterlief heeft daarna nog een gebakken ei gekregen omdat ze niet genoeg had. Daarvoor (ik lag toen nog lekker te slapen!) had Zoonlief al VIER roggecrackers met notenpasta op en Dochterlief TWEE roggecrackers met boter-jam-en-kaas. Toegegeven, na de makreel zaten ze vol en kwamen ze niet meer om ‘lekkers’ 😉

Soms vraag ik me af of andere moeders mijn kinderen nog wel te eten willen hebben, want ze eten op deze manier iedereen arm!

Tijd om het beter aan te pakken, dus! Zo ziet het weekmenu er voor deze week uit:

Ontbijt
Voor de kinderen: Baked beans en spek, havermoutpap met boter, bijenpollen en diksap, roerbak eieren (liefst allemaal tegelijk)
Voor mijzelf: Gekookte eieren, kokosmelk smoothie of een glas rauwe melk
Voor Echtgenoot: Idem

Lunch
Maandag: Broccolisoep, koude kip
Dinsdag: Kokosmeelmuffins (recept onderaan) voor de kids, salade voor mijzelf
Woensdag:  Romige Coleslaw
Donderdag: Kokosmeelmuffins all around!
Vrijdag: Gebakken vis en gekookte worteltjes
Zaterdag: Hamburgers met salade
Zondag: Roast dinner met bloemkoolpuree en witte kool

Diner
Maandag: Prei en champignon stoofschotel
Dinsdag: ‘Scotch Egg’ meatloaf, zuurkool
Woensdag: Kipfilet met Jagerssaus, spinazie
Donderdag: Curry
Vrijdag: Gebakken kip met salade
Zaterdag: Curry
Zondag: Left-overs

Tussendoortjes
Naast fruit en noten zal ik echt meer mijn best moeten doen om tussendoortjes aan te bieden die zowel appetijtelijk voor twee schoolgaande kinderen, als goedkoop en eenvoudig te maken zijn. Ik ben momenteel erg druk met schrijven, dus veel tijd in de keuken doorbrengen kan op het moment even niet! Zelf heb ik veel goeie ervaringen met kokosmeel. In feite is dit kokosrasp dat nog eens extra fijn gemaald  is. Een grote zak kokosrasp kost ongeveer 2 euro dat ik vervolgens thuis met de keukenmachine zelf fijnmaal. Het is daarom erg goedkoop! Kokosmeel is erg voedzaam en heeft een aangename smaak die zich uitstekend leent voor zoete baksels. De kokosmeelmuffins zijn daar een voorbeeld van.

Kokosmeel Muffins

100 gram kokosmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1/4 tl bicarbonaat
6 eieren
60 ml druivepitolie (of gesmolten kokosolie)
60 ml zoet naar keuze
1 el vanille extract

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Zeef de kokosmeel in een kom met het zout en bicarbonaat.
  3. Klop in een maatbeker de eieren met het zoet, druivepitolie en vanille.
  4. Schenk dit in het meel en roer het goed door.
  5. Neem een bakplaat met 12 muffinvormpjes en doe hier cupcake papiertjes in.
  6. Verdeel het beslag.
  7. Bak in ongeveer 20 minuten gaar.
  8. Laat afkoelen en smeer er een dikke laag zelfgemaakte nutella op.
  9. Eet smakelijk!

Nog even kort, om misverstanden te voorkomen: Ja, mijn kinderen eten af en toe granen. Ik merk alleen dat ze daar niet genoeg aan hebben en er erg veel van moeten eten eer ze verzadigd zijn. Als ze de kans hadden, aten ze per dag een half brood op en dan zou ik ze moeten stoppen. Geloof me, dit is voorgekomen. Door ze meer proteine en vetten te geven en granen even te laten voor wat ze zijn, zitten ze sneller vol en kunnen ze langer toe. Koolhydraten en vezels krijgen ze met de groente, fruit en noten die ze eten. Wees niet ongerust, ze komen niks tekort 😉

Wie heeft er nog meer ervaring met graanvrij bakken? Wat werkt voor jou? En wiens kinderen schieten ook met meters tegelijk de lucht in en wat voer jij de troepen om in deze verhoogde energiebehoefte te voorzien?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

10 reacties

  1. Saïda schreef:

    Vandaag dus de kokosmeel muffins gemaakt. Had kleine eitjes, dus heb er 1 extra bijgedaan. Gezoet met palmsuiker en ipv vanille-extract heb ik vanillepoeder gebruikt. Nou ze zijn goed gelukt, ze waren wel wat klein ;-). Bij een tweetal muffins heb ik na het verdelen een theelepel rauwe cacaopoeder gedaan. Ook deze smaken heerlijk en iets minder kokosachtig. Op naar het volgende probeersel!

  2. Anonymous schreef:

    waar haal je zo’n grote zak met kokosrasp voor Eur 2,- ?

  3. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,

    Is het nog gelukt om met dit beslag donuts te maken?

    1. Nee helaas niet! Het bleef teveel plakken en de buitenkant werd te bruin terwijl de binnenkant niet gaar was. Het gaat dus te hard in de donutmaker. Heb het beslag gebruikt om pannenkoekjes te maken. Dat lukte wel!

  4. Eveline -mamamaaksels schreef:

    herkenbaar, dat het eten van granen leidt tot een bodemloze-put-gevoel. Ik heb hier ook veel last van. Wat bij mij heel erg helpt is het eten van een kiwi. Op een of andere manier stopt dit het “ik moet meer meer meer meer eten”-gevoel.

  5. Anonymous schreef:

    Afgelopen dagen heb ik wat nieuws bedacht voor op een rijstwafel. Het vult flink. Ik doe eerst een laagje kokosvet (die met geur en smaak) op een rijstwafel, dan een beetje marmite en daaroverheen viernotenpasta van Jori.

    Groetjes, VeggieMo

  6. Bedankt voor de tips! Kan ik zeker wat mee. Ik denk dat pindakaas met banaan ook in de smaak zal vallen, vind ik ook erg lekker! En ik denk dat onze knul ook een grote eter zal blijven. Hij heeft altijd al een ‘gezonde eetlust’ gehad (ik moet altijd wat lachen als een andere moeder dat opmerkt, zie er iets dubbels in) en dit is nooit minder geworden, eigenlijk alleen maar meer!

    En joh, dat is het probleem niet. Ik wil gewoon zorgen dat ze genoeg en lekker eten. Daar gaat het om, toch?

    Ik zal ook eens met courgette bakken. Lusten ze hier ook graag, misschien dat dit ook een succes is! Dankjewel!

  7. Anonymous schreef:

    Toen mijn kinderen zo hard groeiden hebben ze vaak pindakaas met banaan op brood gegeten. Dat vult goed. Ik bakte toen niet zonder graan en dat doe ik nog steeds niet zo vaak.
    Mijn zoons zijn trouwens grote eters gebleven. Maar hier zijn ze vooral vegetarisch/veganistisch opgegroeid vanaf ongeveer hun twaalfde.

    Groetjes, VeggieMo

  8. Hoi Heleen,

    Hier werkt lijnzaad goed. Ik maak er pap van of muffins. Pannenkoeken van boekweit met courgette (recept van Amber Albarda) of pannenkoeken van mozzarella, ei en kokosmeel. Wafels van proteinepoeder of amandelmeel.
    Ik ben geen ochtendmens, eieren bakken op de vroege ochtend is voor mij geen optie 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »
Zelfgemaakte ketchup
Avondeten

Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte Ketchup Zelf ketchup maken is niet alleen leuk, maar ook een gezonde en smakelijke manier om een basisproduct helemaal naar jouw wens te personaliseren. Dit recept is perfect voor wie graag experimenteert met natuurlijke smaken en fermentatie. Ingrediënten voor Zelfgemaakte Ketchup 400 gram kerstomaten (of andere tomaten) 50 ml

Lees verder »
Appelkruimel - Glutenvrij
Desserts

Appelkruimel – Glutenvrij

Heerlijke appelkruimel 100 % Glutenvrije Soms heb je nog wat appels liggen die nét niet meer mooi genoeg zijn om zo te eten. Weggooien? Zeker niet! Maak er een smakelijke appelkruimel van. Dit eenvoudige en glutenvrije recept is perfect om restjes op te maken en je huis te vullen met

Lees verder »