Als je echt geld wilt besparen op boodschappen zijn twee dingen essentieel: dieet en timing. Dieet omdat je daarmee (ongezonde) voedingsmiddelen elimineert en over het algemeen zuiniger aan doet met je eten en timing omdat je op de juiste momenten fantastische koopjes kan ‘scoren’ die je budget doen glimlachen en je voorraadkast laten uitpuilen. Zoals bij ons op dit moment. Dat dieet doen we al een tijdje, zo’n vier jaar over drie weken, en dat betekent dat er al standaard geen pakjes of zakjes, brood, koek en snoep in huis komt. Ook frisdrank, chips met smaak en frituurkost wordt niet gekocht. Althans, niet door mij ๐ Dit scheelt natuurlijk een slok op een borrel en stelt mij in staat om duurdere aankopen als diksap, amandelmeel en kokosolie te kunnen veroorloven.
Timing is iets dat mij van nature niet ligt. Vraag het aan iedereen in mijn omgeving en je zult horen dat ik redelijk impulsief en mogelijk iets te enthousiast en/ of ondoordacht ben. Ik hou van opschieten en aanpakken. Zitten en nadenken horen daar, naar mijn idee, niet per se bij. Dit betekende o.a. dat ik op mijn eigen momenten naar de winkels ging om boodschappen. Tot afgelopen donderdag…
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
het is een goed idee om groente in te zuren. wij maken onze eigen zuurkool. lekker gezond door de winter komen. ook een vat met rode kool staat te blubberen. je kunt het ook met veel andere groenten doen. Veel vitamine C !!! niet alle groenten moet gestampt worden, maar kool wel! een erg leuke bezigheid. op onze website onder kopje gezondheid kun je meer lezen: http://www.viotoase.de de
duitse versie is wat uitgebreider!. groeten Monique
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Wellicht heb je wat aan de website http://www.weckenonline.eu. hier staan zeer goede tips om groente en fruit in te maken. Zelf maak ik amandelbrood die ik vevolgens inweck. Het brood kan ik op deze manier lang goed houden, vooral als de vriezer al vol zit met de oogst uit de groentetuin!
Groetjes, Maaike
Kim zegt
Ik baal echt verschrikkelijk dat mijn vriezer zo klein is, die steekt direct helemaal vol.
Saรฏda zegt
Hi Heleen, is het je al gelukt om de komkommer goed in t zuur te houden? Ik ben gewend om het surinaamse recept te gebruiken en dat blijft altijd weken goed. Ik doe het zonder pepers, dat vind ik te pittig. Nu alleen nog een alternatief voor de chinese suiker die erin gaat. Misschien weglaten dat moet kunnen zonder pepers. En anders welicht met palmsuiker als je de pittige variant maakt. Wanneer ik een lading komkommers op de kop kan tikken ga ik eens experimeteren, misschien lukt het jou eerder.
Ben ook benieuwd naar je rode kool op zuur. En bietjes? Dat is nieuw voor mij!
Anne zegt
Hoi Heleen,
Nog een week en dan is je doel bereikt! Is het budget dan zo ingeburgerd dat het als vanzelf gaat? Zit zelf net in de vierde week en had deze week een behoorlijk klein budget omdat ik er de andere weken steeds al een klein beetje overheen ging. Maar het lijkt te lukken deze keer!
Omdat ik steeds vaker naar de natuurvoedingswinkel ga en nu ontzettend veel zelf maak, is het wel goed om daarbij ook evengoed de financiën in de gaten te blijven houden (er zijn allerlei lekkere dingen te maken, maar sommige ook met behoorlijk dure ingrediënten en als dat dan in twee happen wordt opgegeten, is dat toch een beetje zonde). Maar wat ik nog wel lastig vind, is dat je zo ongelooflijk moet plannen en overal over na moet denken. Begin iets vaardiger te worden (ook in creativiteit met bijvoorbeeld groenten en de andere ingrediënten die ik in huis heb), maar merk dat er toch nog wel enorm veel tijd in gaat zitten…
Heb wel goedkopere dadels gevonden! Bij de Turk, een kilo voor een kleine 3,-, ongezoet en zonder andere toevoegingen. Morgen mee aan de slag en kijken of de smaak ook net zo goed is ๐
Groetjes Anne
Heleen Quantrill zegt
Hoi Anne,
Volgende week maandag zal ik uitgebreid schrijven over het voor mij was, 15 lang! Als ik nu begin te vertellen, hou ik niet meer op. Maar dat plannen enzo, is heel herkenbaar. Maar goed, meer daarover volgende week ๐
En ik hoop ook dat die dadels je bevallen, zou super zijn! Zijn het van die grote, of wat kleinere. Als het kleintjes zijn en je vindt ze iets te stug, kun je ze 15 minuten in kokend heet water leggen om te wellen, worden ze iets zachter van.
Veel plezier er mee!
Groetjes
Heleen
Corina zegt
Ik heb wel courgettes in het zoetzuur gezet, dat lukte erg goed. Aardbeien heb ik nu veel uit eigen tuin, gaan inderdaad ook soms zo rauw de vriezer in.
lottebees zegt
via via hier beland. Ik ga zeker nog eens uitgebreid lezen.
Ik vries zelf groente ook wel in (een bloemkool is goedkoop en groot op de markt, maar we eten er dus 2 keer van. Door invriezen hoeft dat niet in 1 week) Fruit heb ik nog nooit gedaan. Maar nu we sinds kort een grote vriezer hebben, wil ik vanalles proberen. Zeker dingen als aardbeien gaan er hier veel doorheen in de zomer. Als we er kunnen bewaren voor de winter, zou het geweldig zijn. Dan zou ik een heel blij jongetje in huis hebben.
Karen zegt
Lottebees, die bloemkool, vries je die dan rauw in, of stoom/kook je ze heel even?
Olga zegt
Hoi Heleen,
goede tips, maar helaas doen ze daar niet aan bij ons op de markt. “Dan verkopen we de hele dag bijna niets mevrouw, als we het we het aan het einde weggeven.” Dus ga ik meestal naar de Lidl, daar is het vaak goedkoper dan op de markt. En vaak betere kwaliteit. Ik ben wel eens met koopjes van de groenteboer thuisgekomen en dan bleek een kwart verrot of aangetast en niet lekker. Dan ben je nog duur uit ๐
De invriestip is goed, maar dan moet je wel een hele grote vriezer hebben? Ik zag laatst ook de tip over kip bij een slachterij in Dronrijp. Daar kan ik best even voor omrijden, maar dan moet ik veel kopen om het lonend te maken en dat kan ik dan weer niet kwijt in mijn vriezer. Mijn verlanglijstje toevoegen wordt steeds langer: wasdroger, keukenmachine, vrieskist…
Silent Lucidity zegt
Dat ben ik wel met Olga eens, wat betreft die groente op de markt. Bij ons doen ze dat op die manier ook niet zo snel. Ik had wel een kraam met eurozakken. In de zomer was dat vaak 2 kilo tomaten voor een euro oid. Maar deze kraam is dus failliet, samen met mijn andere goedkope kraam. Ik ga ook naar de Lidl tegenwoordig, want ik betaal op de markt alleen nog de hoofdprijs bij de ‘echte groenteboeren’.
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
ik check zelf regelmatig http://www.eenvoudigleven.blogspot.nl
Veel recepten en tips voor het bewaren/invriezen/inmaken/wecken van groente en fruit. De kip die je koopt is écht goedkoop, is ie bio? Dan kom ik volgende week met de vrachtwagen!
groetjes! Mirjam
Wilma zegt
Mooie tips weer Heleen! Ik was laatst ook op de markt voor de kruiden, helaas vakantie en was de kruidenkraam er niet ๐ Donderdag ga ik ook even naar Emmeloord, staat deze kraam er ’s middags dan ook? mijn voorkeur is ook wat later te gaan.
Groetjes
Wilma
Heleen Quantrill zegt
Hey Wilma,
Nee, Ewald staat op de parkeerplaats dus die is ’s middags al vertrokken. Ik blijf hem lastig vallen over iets van een folder ofzo. Ik hoop dattie dat ter harte neemt!
Groetjes
Bespaarzuinig zegt
Dank je voor de fantastische invriestips voor fruit!
Ik ga hier zeker mee aan de slag.