Chia zaad Energiereep

Ik heb sinds kort Chia zaad ontdekt en wat een ontdekking dat was! Ja, ik weet het, het is vogelvoer, maar de gezonde eigenschappen van Chia zaad liegen er niet om: Per eetlepel bevat Chia zaad meer calcium dan een glas melk, meer Omega-3 vetzuren dan zalm en meer antioxidanten dan blauwe bessen. De structuur is een beetje vreemd, maar ik moest en zou het uitproberen!

De repen die ik er van gemaakt heb, zijn een uitkomst. Puur superfood als je het mij vraagt! Chia zaad, kokosolie, dadels en geraspte kokos. De kinderen vinden ze heerlijk en Simon neemt ze mee naar werk. Niet aan te slepen. En zo eenvoudig om te maken. Echt een aanrader dus.

Let wel op! Eet niet een reep na het avondeten, je komt niet meer in slaap. En niet omdat je trillerig en nerveus wordt van deze repen, maar meer omdat je ‘nog zoveel kan doen’! 😉 Eet ze dus lekker ’s ochtends en heb er de hele dag profijt van, werkt veel beter.

Chia zaad Energierepen
6 repen

70 gram Chia zaad
80 gram kokosrasp
6 Medjool dadels, ontpit
2 el kokosolie

  1. Doe de dadels in een blender of keukenmachine met messen en maal tot het een pasta wordt.
  2. Voeg nu de overige ingrediënten toe en maal goed door elkaar. Gebruik een lepel of pannenlikker om tussendoor de zijkanten van de kom af te schrapen. 
  3. Neem een bakblik of klein overschaaltje, doe er een vel bakpapier in en spreid het mengsel hier in uit.
  4. Laat opstijven in de koelkast.
  5. Snijd er mooie repen van, verpak ze in wat bakpapier en bewaar in de koelkast tot consumptie. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

61 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Hallo. Ik heb de helf van de dadels een nachtje laten weken in water. Ik had gewone goedkopere dadels en die waren erg droog. Ik heb eerst de droge dadels en daarna de geweekte gepureerd. Verder heb ik er nog pijnboompitten,pompoenpitjes en lijnzaad bijgegooid. Het,is een mooie stevige reep geworden.

  2. anita terwindt schreef:

    Haha, de helft van de makers zit met hetzelfde probleem. Het blijft uit elkaar vallen. Ik heb meer kokosolie en dadels gebruikt (lekker voor de lijn maar niet heus) en goed op laten stijven.
    Maar zodra het uit de koelkast komt valt de hele boel weer uit elkaar in losse zaadjes en kokos. Niet handig om mee te nemen naar je werk. 🙁

  3. Mieke Smit schreef:

    Kan je ook olijfolie gebruiken???
    Dag Mieke Smit

  4. Anonymous schreef:

    Mischien heb ik een tip voor de dadels om ze eerst een nacht e weken in water voordat je het gaat gebruiken dan is het wat smeuriger dan kan de blender het beter aan gr karolien

  5. Sandra Saitua schreef:

    Net een reep op heerlijk. Ik heb ze gemaakt met de helft dadels en de helft abrikozen. Met mijn kleine blender kreeg ik mooi een plakkerige pasta. (ook heerlijk voor op brood). Verder heb ik de helft van de gemalen kokos vervangen door zelf gemalen notenmix en cacaobits en wat hele zonnebloempitten. Het voelde een beetje droog aan dus wat extra abrikozen en dadels pasta toegevoegd. Ga ik zeker vaker maken en wat met de ingredienten spelen 🙂 Gr. Sandra

  6. Anonymous schreef:

    Ik heb de repen gisteren gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik heb een kleine blender (inhoud 0.5 liter) en die kan de dadels prima aan. Hoef ze ook niet naar beneden te duwen. De rest van de ingrediënten meng ik dan met de hand, dat past er immers niet meer bij. Wel een beetje gesmeer, maar je kunt wel lekker je vingers aflikken.
    De kokosolie hoef je trouwens niet te smelten, deze wordt direct zacht als je begint met kneden. Groet Suzan.

    1. Suzan Kinds schreef:

      Neem je de reep mee, bijvoorbeeld naar je werk, vergeet dan niet een tandenstoker mee te nemen..

  7. Ma Non schreef:

    Gelijk geprobeerd en nog wat rauwe cacoa nibs erbij geblenderd. Echt heerlijk! Het hele kantoor komt stukjes pikken bij me. Tnx!

  8. Kan ik ook in plaats van dadels pruimen gebruiken.

  9. Anonymous schreef:

    In Turkse winkels is vaak dadelpasta te koop, misschien kun je daar iets mee?

  10. Anonymous schreef:

    Wat een toestand om pasta te maken van die dadels in een blender. Ligt dat aan mij of moeten jullie ook na iedere draai van de messen de dadels weer naar beneden duwen?
    En ik ben een beginneling, dus vergeef mij als het een erg domme vraag is: moet ik de kokosolie die in een pot zit en hard is, eerst smelten?
    Rineke

  11. Poe ik kocht vandaag een reep met exact dezelfde ingredienten, hij was van het merk Roo’bar en kostte 1.95. Dat ga ik dus mooi zelf maken 😉

  12. Gevaren van Chiazaad
    Het nuttigen van Chiazaden is gevaarlijker dan veel mensen denken. Chiazaden bezitten een bloedverdunnende werking. Zeker personen die bloedverdunners gebruiken dienen zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van Chiazaad. De combinatie van beiden kan namelijk tot ernstige bloedingen leiden. Een andere vervelende eigenschap van Chiazaden is dat langdurige dagelijkse inname van Chiazaden in redelijk grote hoeveelheden kan leiden tot verslaving. Chiazaad bevat immers veel stimulerende stoffen. Sommige van deze stoffen stimuleren de gezondheid, maar ze kunnen ook een licht verslavende werking hebben.

    1. Hoi Mieke,

      Heb je hier ook een bron van? En begrijp je dat je het hier dus inderdaad over grote hoeveelheden over langere tijd hebt? Iets dat veel mensen niet zo snel zullen doen? Zeker als het gaat over voeding en gezondheid is nuance erg belangrijk en dit is tamelijk ongenuanceerd. Bedankt alvast als je een bron kunt vermelden.

      Groeten
      Heleen

    2. martine baltus schreef:

      Dit stukje is overgenomen dit staat op de site mens en gezondheid infonu.nl

  13. Nuhad ik ook een probleem maar heb een extra eetlepel kokosolie erbij gedaan en toen met gemalen lijnzaad/chiazaad mix tot de goede substantie gebracht. Heel lekker maar ik stuiter niet echt van de energie: ‘smiddags even slaperig als altijd!

  14. Nuhad ik ook een probleem maar heb een extra eetlepel kokosolie erbij gedaan en toen met gemalen lijnzaad/chiazaad mix tot de goede substantie gebracht. Heel lekker maar ik stuiter niet echt van de energie: ‘smiddags even slaperig als altijd!

  15. Anonymous schreef:

    Ontgeurde kokosolie is afkomstig van stinkende, schimmelende, onhygienische copra.
    De bruin geworden kokosolie wordt daarna gebleekt via koolstoffilters. de stank wordt onder hoge druk met stoom uit de olie geperst.

    Zou het dus niet, doen als ik jou was.

    1. Ik heb deze argumenten vaker voorbij zien komen en ben daarop ook eens op onderzoek uitgegaan. Het is echt niet per se zo dat ontgeurde kokosolie altijd van slechte kwaliteit kokosnoten komt. Goedkope merken zullen zich hier meer schuldig aan maken om zo heel goedkope kokosolie aan te kunnen bieden. Het is tenslotte een duur product. Maar navraag bij Aman Prana, Royal Green en Omega en More levert alleen ontkennende reacties op en garanderen dat hun producten schoon en goed geproduceerd worden. Bangmakerij rondom ontgeurde kokosolie vind ik dus niet terecht en grotendeels ongegrond.

      Groeten,
      Heleen

  16. Anonymous schreef:

    Hoi, maakt het nog uit welke kokosolie ik gebruik?
    Ik ga het nu voor het eerst kopen en vroeg me af of je verschillende soorten voor koude of warme gerechten moet gebruiken?

    Groetjes

  17. Anonymous schreef:

    Chiazaadjes hebben we alweer een tijdje in huis.. al voor we paleo gingen proberen.. Van de week heb ik het lekker over mijn omeletje gestrooid.. heerlijk, je proeft er niks van en krijgt een stoot goede stoffen binnen.. Dit lijkt me ook wel erg lekker… zeker die met rozijn en abrikoos…Groetjes TIna

    1. Anonymous schreef:

      Oke.. ik heb ze gemaakt en man wat zijn ze verslavend lekker.. Ik hou helemaal niet zo van dadels, maar dit..Ik had alleen geen kokosrasp maar schaafsel en heb de kokosolie er koud bijgedaan.. de dadels waren een aanslag op mijn staafmixer en moest continu de boel uit de messen spatelen, maar na een poosje kon ik het gewoon met de spatel verder mengen en ging het helemaal goed. Zo klaar. Een nachtje laten opstijven en eten maar. Mijn man vind ze ook erg lekker.. De kinderen niet, maar dat zijn een stel zeurpieten, dus die hebben wat langer nodig om mee om te gaan..

      Groetjes Tina

  18. Kan ik ook een alternatief gebruiken voor de kokosolie?

    1. Je zou het met boter kunnen proberen. Voordeel van de kokosolie is dat het vast wordt. Als je olie zou gebruiken, krijg je een papje.

  19. Hoi Heleen,

    Heerlijke combinatie, maar ook bij mij valt het geheel nogal uit elkaar. Ik heb 3 el kokosolie gebruikt, maar dan nog is het niet een geheel.

    Heb je nog tips waar ik aan zou kunnen denken?
    Dit is te lekker om niet meer te maken.

    Groetjes

    1. Bewaar je het in de koelkast? Het moet namelijk wel opstijven. Als het op kamertemperatuur is, zal het inderdaad uit elkaar vallen.

    2. Ja, precies zoals je zegt. Hij is bijna op, maar zelfs vanuit de koelkast valt ie uit elkaar. Misschien de volgende keer 1 of 2 extra dadels toevoegen?

  20. Rebecca schreef:

    Wat een leuk idee!
    Zelf cocos cream gebruikt, merk nutco.
    Rozijnen amandelen chia zaad en cocos poeder, zeker 9 reepjes! Mmm

  21. Anonymous schreef:

    Wat een leuk recept!

    kijk ook eens voor goedkoop chia zaad op www.denotenkoerier.nl

    1. Anonymous schreef:

      deze is niet echt goedkoop, ik was bij mijn gewone reformdrogist, en die was stukken goedkoper als de notenkoerier, en geen verzendkosten.

  22. Mieke. schreef:

    Tot vandaag aan toe gebruik ik altijd chia-gel in ’n yoghurt maar dit is een heel leuk idee en het lijkt me ook leuk om te maken.
    Hoe verzin je het?

  23. Anonymous schreef:

    Ik ga het ook proberen. kun je een teveel aan dadels ook invriezen? of gaan die dingen niet kapot? Gr. Annelien

    1. Anonymous schreef:

      Dankjewel Heleen! Ben nu een tijdje geabonneerd op je nieuwsbrief en overweeg je boek te kopen of een donatie. wellicht in de toekomst beide 😉
      Maar moet wel budgetteren ( wie niet) . ik overweeg eigenlijk om je doorlopende donatie te doen. dus een klein bedrag maar dan wel per maand. heb je andere mensen die dit doen?

    2. Een handvol, niet veel. De meesten geven 1 keer een bepaald bedrag of kopen inderdaad een kookboek. Het maakt mij in ieder geval niet uit, ik heb veel plezier van wat ik doe en vind het erg leuk om te horen hoe anderen hiermee aan de slag gaan!

      Groetjes
      Heleen

  24. Chia Zaad Happer schreef:

    Chia Zaad in een energiereep? Wat cool!

    Ik ga zeker dit recept proberen om chia zaad makkelijker mee te kunnen nemen.

    Bedankt!

  25. Anonymous schreef:

    Vraagje, in welke vorm gebruik je de kokosolie? maak je hem eerst vloeibaar of schep je hem uit het potje erbij? Ik had alleen gewone dadels dus die erbij gedaan, alleen het ligt nu in de koelkast maar het wordt nog niet echt een vaste vorm valt zeg maar nog uit elkaar, wat heb ik verkeerd gedaan?
    Gr

    1. Anonymous schreef:

      Heb je inmiddels toevallig al uitgevonden waardoor je repen uit elkaar vielen? Ik heb ze dit weekend gemaakt en had precies hetzelfde probleem.. Recept goed gevolgd, misschien meer dadels nemen? Smaak overigens heer-lijk! Dank alvast, groetjes Nynke

    2. Anonymous schreef:

      Bij mij valt ie ook uit mekaar… ik had vrij droge dadels erbij gedaan, helemaal fijn geprakt met een druppel water en ik had kokosolie heel klein beetje laten smelten tot ie vloeibaar werd. Met maar 2 el olie werd het helemaal geen massa, dus heb er nog twee bij gedaan en nog wa t druppels water, maar mocht niet baten. Ik gebruik overigens de ontgeurde royal green coconut cream… maar kan me niet voorstellen dat dat het probleem is. Heleen, heb jij misschien Nog tips? Gr sanne

    3. Anja van der Woude schreef:

      Is hier al meer over bekend? Ik heb hetzelfde. Recept gevolgd, dezelfde ingrediënten gebruikt maar het valt uit elkaar. Het wordt geen massa. Het staat in de koelkast maar stijf wordt het niet.
      Kan het komen doordat de dadels geen echte pasta worden? de blender krijgt er geen pasta van, het plakt aan de onderkant (onder het mes), ik heb ze op het laatst met messen heel fijn gesneden en nog geprakt daarna. (heb (nog) geen staafmixer of keukenmachine)

      Ik hoor graag een reactie als iemand hier meer over weet.

    4. Prakken is inderdaad niet afdoende, je moet met een blender of keukenmachine er een pasta van kunnen maken. Dat zorgt namelijk voor de kleeffactor. Als dat dan vervolgens met de overige ingrediënten mengt, zou het een soort deeg moeten worden. Anders kun je iets meer dadels of dadelstroop toevoegen. Je zou ook een klein beetje warm water toe kunnen voegen, echt nog geen halve eetlepel, zodat de pasta wat zachter wordt en beter te pureren is.

  26. Anonymous schreef:

    Ook een succes in onze household! Wat eenvoudig te maken en lekker zijn ze… Mijn man vindt ze ook heerlijk en neemt ze zoals jouw man mee naar werk, maar onze zoon nam 1 hapje en zei, baaaah…. Maar, ik gooi nu gewoon een schep chiazaad door zijn zaden- en pittenmuesli ’s ochtends, hihi! Eet hij gewoon op… Wederom heel erg bedankt voor dit recept! Ik ga binnenkort je avocado cheesecake proberen, mmm!

    Groetjes,
    Laura

  27. Anonymous schreef:

    Heb het gemaakt! Nooit geweten dat chiazaad zo gezond is! Leuk om te lezen! Heb er nog wat pure chocolade bij gesmolten en hier een beetje over de reep gedaan!

    Moest ook de staafmixer gebruiken omdat de blender het niet aan kon!

    Reko.

  28. Anonymous schreef:

    Ik heb het net gemaakt. Het ligt nu in de koelkast. Hoe lang moet het opstijven? De dadels blenden ging erg moeiljk. De blender hield ermee op, te droog. Met de staafmixer ging het iets beter…

    michelle

  29. Anonymous schreef:

    Ok dank je wel voor je snelle reply. Ik woon in Den Haag, dus genoeg toko’s :-).

    Michelle

  30. Anonymous schreef:

    War voor een soort kokosolie gebruik je? Ontgeurd of juist niet? En koop je een hele kokosnoot en rasp je die?

    1. Ik gebruik zowel ontgeurde, als pure kokosolie. Net waar ik zin aan heb. In dit geval de pure kokosolie. En kokosrasp koop ik bij de Toko oid. Zelf raspen doe ik niet. Als ik een hele kokosnoot koop, eet ik hem ook zo op! 😉

      Groetjes
      Heleen

  31. Je kunt het zaad ook malen in een koffiemolen o.i.d. En dan toevoegen aan andrmeel.
    Ik heb er wraps van gemaakt. Normaal doe ik dat metgemalen lijnzaad, maar nu met chiazaad. Ging prima!

  32. Yvonne Leenders schreef:

    poging gedaan dit te maken met kokoscreme daar ik geen kokosolie kon vinden maar dat werkt helaas niet:(

  33. Anonymous schreef:

    Ik gadit recept zeker maken, ik las dat je het ook aan je kinderen geeft. Mijn dochter is 3 jaar mag ze dit dan ook al? Ze heeft namelijk ook nog eens een probleem met haar ontlasting.

  34. Ik heb hier nog een bakje zaad staan. Vond het niet lekker. Misschien dit recept eens proberen?

  35. Dat lijkt me een leuk receptje om eens uit te gaan proberen. Maar moeten chiazaden niet eerst geweekt worden?

    1. Om ze wat gelei-achtiger te maken, bedoel je? Ik merkte dat met het malen en mengen met dadels dit ook al gebeurde. Ik denk dat als je ze eerst in water weekt, je er echt geen reep van kan maken omdat ze dan gewoon te jelly-like worden en je wilt juist een stevig deeg maken.

      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

  36. Anonymous schreef:

    Heleen,

    Denk jij dat ik ipv dadels ook rozijnen kan nemen met bijv. abrikozen en de kokos weglaten? De kinderen houden niet van dadels en kokos, maar ik wil ze wel zo’n power-reep geven. Ongezwavelde rozijnen gaan er wel in als koek. Hoor graag jouw suggestie. Gr. Adrielle

    1. Probeer het uit zou ik zeggen. Als je het maalt, moet het op een bepaald moment een stevige bal worden, anders kun je er geen repen van kneden. Je zou ook wel notenpasta kunnen gebruiken denk ik.

    2. Anonymous schreef:

      Heleen, ik beide varianten gemaakt. Ze staan nu een uurtje in de koelkast en ik heb wel even van beide een piepklein stukje geproefd (wil vannacht gewoon slapen ;-). Ik moet eerlijk zeggen dat ik de abrikozen/rozijnen variant op dit moment iets lekkerder vind. Is iets frisser en met deze temperaturen dus zeer welkom. Ik heb halve hoeveelheden genomen omdat ik het eerst wilde proberen. Kokos en dadels was bij elkaar 200gr dus de helft is 100gr. De verhouding die ik heb genomen is 60 gr. rozijnen en 40gr abrikozen, flinke eetlepel kokosolie en 30 gr. seeds. Het kleine stukje was heerlijk, nu kijken wat de kids ervan vinden. Morgenochtend schotel ik ze het voor. Thanks weer voor het recept.

    1. En het is heel eenvoudig om te maken. En lekker knapperig! De chia geeft het niet echt een bepaalde smaak, dat doen de overige ingrediënten dus als je die aanpast wordt de smaak ook anders.

  37. Annelieke schreef:

    Ik gebruik ook graag Chia zaad. Het is ook erg fijn om in smoothies mee te mengen vind ik zelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »