Van de fijne mensen van Asian Food Lovers kreeg ik te horen dat vanaf vandaag het Chinese nieuwjaar is begonnen! Dit feest duurt 15 dagen en in die tijd moet er uiteraard veel gevierd worden én ook lekker worden gegeten.
Chinees eten tijdens het Chinese Nieuwjaar
Afhaalchinees is voor mij al heel lang geen optie meer. Ik krijg er buikpijn en hoofdpijn van en om heel eerlijk te zijn, zo heel lekker is het ook niet dat het de ‘zonde’ waard is! Maar echt Chinees eten is juist wel heel smakelijk en met een paar slimme basisproducten in de voorraadkast is het niet moeilijk om zelf de Chinese keuken in huis te halen. Ik schreef eerder al over de Thaise en Aziatische keuken en wat ik daarvoor in huis heb. Veel van die producten kun je heel gemakkelijk in de Chinese keuken gebruiken, dus ik ga nu niet een heel uitgebreid artikel daar over schrijven. Maar wat wel leuk is, is om hier een paar recepten en tips te delen van typisch Chinese gerechten die men tijdens het Chinese nieuwjaar zoal eet.
1.Gestoomde vis met gember en sjalotjes
Gestoomde vis is een center piece op de eettafel wanneer iedereen samenkomt voor het Chinese nieuwjaar. De hele vis moet dan met de kop richting de ouderen aan de tafel neergezet worden en zij mogen als eerste van deze vis eten bij wijze van respect tonen voor de ouderen. Men eet alleen de ene helft. De andere helft wordt de volgende dag gegeten voor meer voorspoed. Klik hier voor een lekker recept voor gestoomde zeebaars.
2. Chinese Dumplings
Volgens de Chinese overlevering is het zo dat hoe meer dumplings je tijdens het nieuwe jaar eet, hoe rijker je dat jaar zult worden. Dumplings staan voor geld en hoe meer plooien ze hebben, des te meer geld ze je zullen opleveren. Dumplings zonder plooitjes betekenen dus het tegenovergestelde! Vul ze met gehakt en stoom of bak ze. Klik hier voor een lekker recept met kipgehakt!
3. Voorspoed Noedels
Lekker lange noedels slurpen is ook typisch iets dat men tijdens het vieren van het Chinese nieuwjaar doet. In het noorden van China worden noedels met een lengte van wel 60 cm geserveerd en die mogen niet afgebeten of gebroken worden. Hun lengte symboliseert een lang een gelukkig leven. Een lekker (en gemakkelijker!) alternatief is een kom Lo Mein met shirataki noedels voor een glutenvrij alternatief.
4. Hot Pot
Tijdens het Chinese nieuwjaar komt de hele familie bij elkaar om samen te eten. Een Hot Pot is dan een ideale manier om dit te doen. In feite is het een Chinese fondue en iedereen voegt zijn of haar eigen stukjes vlees, groenten of noedels toe. Lekker laten garen in een pittige bouillon en klaar!
5. Mandarijnen
Mandarijntjes zijn zo’n beetje het meest traditionele gelukssymbool in de Chinese cultuur die je kunt vinden. De Chinese naam voor mandarijntjes klinkt ook hetzelfde als het woord voor ‘geluk’ of ‘voorspoed’. Mensen nemen ze mee als cadeautjes en geluksbrengers waar ze op bezoek gaan en je ziet ze echt overal liggen in winkels en bij mensen thuis. Ook hier geldt: hoe meer je er van eet, des te meer voorspoed je het komende jaar hebt. Dus begin maar vast met schillen…