Wat als ik je vertelde dat je morgenochtend chocoladepudding als ontbijt zult eten? Ja, dat lijkt je wel wat, hè? En wat als ik je vertelde dat dit recept letterlijk binnen vijf minuten in elkaar zit en je verder niks anders hoeft te doen dan wachten? Nog beter? Nou, dan is deze chocolade chiazaad pudding iets voor jou!
Vorige week hebben we de keuken deels opgeknapt en hiervoor moest ik de bovenkant van de koelkast leeghalen. Daarop staat mijn collectie Potten met Spul. Ik heb hier bijvoorbeeld de grote specerijen als kruidnagels, kaneelpijpjes en steranijs staan. Maar ook cacao en kaneel staan hier. Makkelijk om zo te pakken aangezien we die vaak gebruiken. De kids hebben op dit moment een kaneel-tick dus die moet dichtbij staan!
Chiazaad Pudding
Wat ik ook weer ‘ers vond, was de chiazaad. Chiazaad geeft een gelachtige structuur aan vocht waar je het in doet om te weken, dus is het een prima manier om een soort van pudding te maken hiermee. Het enige is dat je het wel minstens vier uur moet laten staan om het echt die pudding structuur te geven. Nu ben ik niet heel erg fan van de ‘stukjes’. Ik heb het gevoel dat ik blijf kauwen en ze blijven steken in m’n kiezen. En aangezien ik mijn verstandskiezen nog heb, blijf je dus punniken. Niet handig!
Een prima manier om dit euvel op te lossen is door alles eerst in de blender te mikken en het even een minuutje te blenderen. De meeste stukjes zijn dan zodanig klein dat ze makkelijk verdwijnen. Helemaal glad heb ik het overigens nog nooit gekregen, maar voor echte gladde pudding gebruik ik gelatine, maar hier later meer over!
Rauwe Cacao
Even iets over de rauwe cacao die ik gebruik: Rauwe cacao in vergelijking met reguliere cacao bevat erg veel anti-oxidanten. Plus de smaak vind ik een stuk intenser, echt cacao zonder die bittere bijsmaak die je met reguliere cacao hebt. Ik heb er altijd wel een pot van in huis, want het is erg lekker om de koffie mee aan te maken, door een smoothie te doen of met een beetje boter en honing een makkelijke chocoladesaus te maken voor over pannenkoekjes. Uiteraard kun je reguliere cacao gebruiken als je even niks anders in huis hebt, maar als je het een keer ergens ziet staan: neem mee en probeer het uit!
Chocolade Chiazaad Pudding
Ingrediënten
- 350 ml melk naar keuze ik gebruikte ongezoete amandelmelk
- 25 gram chiazaadjes
- 2 el rauwe cacao
- 1/2 tl kaneel
- Snufje zeezout
- 4 el honing of ander zoet naar keuze
Instructies
- Doe alles in een blender en pureer tot je een gladde massa hebt.
- Schenk dit in twee of drie schaaltjes en zet in de koelkast.
- Laat minimaal 4 uur, maar liever de hele nacht staan.
- Serveer met vers fruit en/ of nootjes!
Eet smakelijk en graag gedaan 😉
Wim zegt
Nuttig om te vermelden dat grotere hoeveelheden chia-zaad behoorlijke invloed (kunnen) hebben op de bloedstolling.
Gebruikers van bloedverdunners moeten dus opletten.
Angelica zegt
Hallo Heleen,
Ik heb alles gedaan als in het recept en toch bleef het behoorlijk vloeibaar. Hoe kan dit?
Ik heb sojamelk gebruikt en als zoetmiddel ahornsiroop.
Heleen Quantrill zegt
Hallo Angelica,
Het wordt ook niet heel dik als bijvoorbeeld pudding uit de supermarkt. Meer als een dikke yoghurt. Komt dat ongeveer overeen?
Groetjes!
Angelica zegt
Nee bij mij is het te vergelijken met de dikte van soep, helaas want de smaak is wel lekker!
Bianca zegt
Heleen, is dit voor je lichaam niet een heel karig ontbijt? Zo komt het op mij over.
Heleen Quantrill zegt
Dat ligt er aan. Als je de rest van de dag ook gezond eet, kom je zo prima aan al je voedingsstoffen.
Natasja zegt
Ik gebruik hiervoor cocos/amandelmelk, is echter niet ongezoet, honing kan je achterwege laten.
Lekker met mango of blauwe bessen erdoorheen.
Fijn weer regelmatig wat van je te lezen. Jij was mijn inspiratie de eerste weken in mijn overgang van “normaal” naar glutenvrij eten….