Gelatine vormt de basis van deze heerlijke chocolade gelatinepudding die in een handomdraai in de koelkast staat. Het is een perfecte pudding om op voorhand te maken en eventueel mee te nemen naar een feestje of etentje. Het enige dat je nodig hebt, is een mooie puddingvorm en even ‘sneupen’ in de kringloopwinkel (of je oma vragen) en je vindt er de mooiste retro vormen.
Gelatine = Gezond
Al eerder schreef ik over gelatine en de gezondheidsvoordelen daarvan. Dat kunnen jullie hier lezen. Gelatine is rijk aan de aminozuren glycine, lysine en proline. En gelatine is onder andere goed voor de huid, kraakbeen en je darmen. Regelmatig iets met gelatine eten is dus een goed idee!
Wist je dat 30 – 40 % van alle eiwitten in je lichaam uit collageen bestaan? En wist je ook dat de aanmaak van collageen na je 25e langzaam afneemt? Voorheen was dat niet echt een issue omdat men vroeger het hele beest at. Kop tot kont zeg maar. Ook de lelijke delen als organen, beenmerg, pezen en kraakbeen. En juist in die delen vind je dus veel collageen. Dat zie je bijvoorbeeld goed als je zelf bouillon maakt en dit in de koelkast zet. De volgende ochtend is het een gelei geworden. Tegenwoordig prefereren we de ‘mooie’ delen qua vlees, het spiervlees, en laten we de interessantere delen achterwege. Gevolg: het collageenverlies in het lichaam wordt niet of nauwelijks aangevuld.
Nu hoef je van mij echt geen orgaanvlees en bottenbouillon te gaan eten (alhoewel…). Een eenvoudiger manier is om bijvoorbeeld dus een heerlijke gelatinepudding te maken en collageen toe te voegen aan je smoothie of koffie (of thee).
Gelatine Kopen
Gelatine kun je bij de supermarkt krijgen, maar die is vaak van varkensbotten gemaakt. En dát vind ik dus echt geen lekker idee. De gelatine van Ergomax is gemaakt van botten van grasgevoerde Europese koeien en gegarandeerd vrij van antibiotica, BSE, soja en hormonen. Het is een neutraal smakend poeder dat makkelijk oplost in warm water. Eerst even weken in koud water en daarna door het hete vloeistof roeren. Het is een klusje van niks eigenlijk.
Chocolade Gelatinepudding
De basis van deze chocolade gelatinepudding is naast gelatine, kokosmelk en pure chocolade. De kokosmelk geeft wel een zachte kokossmaak aan de pudding. Als je dat niet lekker vindt, kun je de melk vervangen door een andere soort. Wil je echt luxueus doen? Gebruik dan volle melk en room!
Top tip: Zet de blender er even in nadat je alles gemengd hebt en van het vuur hebt gehaald. Dit zorgt voor een meer luchtige textuur, haast als een mousse!
Chocolade Gelatine Pudding
Equipment
- 1 puddingvorm met 1 liter inhoud
Ingrediënten
- 2 el gelatinepoeder
- 25 gram suiker naar smaak en voorkeur
- 500 ml melk kokos, amandel, rijst of koe
- 100 gram pure chocolade
Instructies
- Doe de gelatinepoeder in een kommetje met wat water en laat even wellen.
- Smelt in een steelpan de chocolade met helft van de melk en het suiker.
- Roer de gelatine hier doorheen en schenk de rest van de melk er bij.
- Zet de staafmixer er in om het een mooi glad geheel te maken.
- Schenk het in de puddingvorm en zet in de koelkast. Laat minstens 4 uur opstijven.
- Lekker met geschaafde chocola, rood fruit of slagroom!
Laat een reactie achter