Als je wat krap in je tijd zit, maar wel zin hebt in iets lekkers heb ik het antwoord op je dilemma! Deze Chocolade Notenpasta Balletjes maak je binnen tien minuten klaar en zijn een heerlijk glutenvrij en suikervrij alternatief voor een koekje bij de koffie of thee. Je hoeft ze niet te bakken of op te laten stijven. Gewoon in de keukenmachine door elkaar malen, balletjes van draaien en eten. Eenvoudiger kan niet.
Zelf ben ik groot fan van dit soort snacks. Ze vullen goed, verzadigen een zoetbehoefte zonder suiker te eten en leveren een leuke bijdrage aan je dagelijkse mineralenvoorziening. De notenpasta kun je vervangen door wat je maar in huis hebt aan soorten notenpasta. Ik heb meestal gemengde notenpasta van Monki in huis, Simon haalt nog wel eens notenpasta bij Body en Fit maar daar zitten pinda’s in. Als je zelf liever geen pinda’s eet, zijn Monki, Horizon en Meridian goeie merken met genoeg keuze in pinda-vrije pasta’s. Om er maar een paar te noemen. Let overigens wel op de iets goedkopere merken. Ik heb gemerkt dat er ‘notenpasta’ verkocht wordt die aanzienlijk goedkoper is en dat er dan meer dan 60% pinda in zit. Wederom, dit is geen probleem als je pinda’s eet. Maar het zou zuur zijn dat je denkt een goeie aanbieding te pakken te hebben en het eigenlijk niet kan of wil eten. Ook bij dit soort producten geldt dus: Etiketten lezen!
Als je deze maakt voor iemand die een notenallergie heeft, kun je de notenpasta vervangen door sesampasta of zonnebloempasta. Wat ook erg lekker is, is een blokje santen gebruiken in plaats van notenpasta. Maar dan heb je echt wel een duidelijke kokossmaak, daar moet je van houden en niet iedereen is daar zo van gecharmeerd 😉
Cacaopoeder kun je overal krijgen, maar als ik je een tip mag geven, kies dan voor rauwe cacaopoeder. Dit is ongebrand en heeft daardoor een iets mildere smaak dan reguliere cacaopoeder. Plus het zit tjokvol antioxidanten! Wil je liever geen cacao gebruiken? Kies dan voor carob. Gewoon één op één vervangen.
Nou, volgens mij heb ik nu wel zo’n beetje alle alternatieven besproken! Laten we gauw terug gaan naar het originele recept 😉

Chocolade Notenpasta Balletjes
Ingrediënten
- 10 Medjoel dadels ontpit
- 100 gram notenpasta naar keuze
- 100 gram noten naar keuze
- 2 el cacaopoeder
- ¼ tl zeezout
- 1 el water
- ½ tl vanillepoeder of 1 vanillestokje uitgeschraapt
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve het water in een keukenmachine met messen en maal alles goed door elkaar.
- Als de massa iets droog lijkt, doe je er een beetje water bij en pulseer je nog twee of drie keer.
- Van de gladde, samenhangende massa maak je mooie balletjes door met een dessertlepel kleine hoeveelheden in je hand te rollen.
- Bewaar de balletjes in een doos met deksel in de koelkast.
Vertel eens, als jij een recept bekijkt, hoe vaak pas jij dan iets aan? Of volg je een recept liever precies zoals het beschreven staat? Waarom? En als je aanpast, waarom pas jij dan aan? Ik ben hier wel heel benieuwd naar, namelijk! Deel het hieronder, ik lees elke reactie en probeer op zoveel mogelijk te reageren!