Chocolade Paranoot Fudge

Paranoot FudgeJa, ik zei Fudge. Dus moet ik eigenlijk nog wel een inleidend stukje schrijven? Beetje overbodig wellicht, aangezien er Fudge op het spel staat. Dan wil je niet eerst door het geneuzel van een blogger heen hoeven werken om bij het recept te komen. Dan wil je gewoon direct aan de slag! Simpel!

Of vind je het eigenlijk wel gezellig, eerst een praatje? Niet direct door, maar eerst even afwachten, uitstellen. Het idee dat er wat lekkers aankomt is ook al een traktatie en door het wat uit te stellen, wordt het plezier ervan alleen maar groter. In welke categorie val jij?

ParanotenIk ben gek op paranoten! Twee of drie per dag en je zit aan je dagelijkse behoefte voor selenium. Paranoten zijn de basis van deze fudge, dus rijk aan selenium en antioxidanten en weinig toegevoegde suikers. Perfect!

Paranoten FudgeDit recept bestaat feitelijk uit twee stappen. In de eerste stap maak je notenpasta van de paranoten. Heb je dat wel eens gedaan? Het is heel eenvoudig en het enige dat je nodig hebt, is een keukenmachine met messen en geduld. Veel geduld, want notenpasta maken doe je niet binnen 30 seconden, daar moet je wel een minuut of tien, vijftien voor uittrekken. Maar geloof me, het is de moeite waard! De notenpasta die je niet gebruikt, bewaar je in de koelkast en smeer je lekker op een cracker of plakjes komkommer.

Paranoot Fudge

Chocolade Paranoot Fudge

Heleen Quantrill
Romige fudge op basis van paranoot en pure chocola. Een echte traktatie met toegevoegde gezondheidsvoordelen!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Zoete Lekkernij
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 100 gram paranoten
  • 100 gram pure chocola 70% cacao
  • 2 el kokos room
  • Zaadjes uit 1 vanilleboon

Instructies
 

  • Neem een koekenpan en rooster de paranoten licht.
  • Als ze iets afgekoeld zijn, wrijf je de donkere schilletjes er vanaf met een droge doek.
  • Pak nu je keukenmachine met messen en doe hier de paranoten in.
  • Maal de noten 10 tot 15 minuten lang tot je notenpasta hebt. Schraap tussendoor steeds de zijkanten van de kom af.
  • Smelt nu de chocola met de vanille in de room in een steelpannetje.
  • Als de chocola helemaal gesmolten is, voeg je de paranotenpasta toe en roer je het goed door.
  • Verdeel dit mengsel over vormpjes of in een glazen bakblik en laat het in de koelkast opstijven.
  • Bewaar de fudge in een luchtdichte doos in de koelkast. Dan is hij ruim een maand houdbaar. Buiten de koelkast liever binnen een week opeten.

Notities

Je kunt de stap van het notenpasta maken overslaan en de noten alleen erg fijn malen, maar dan heb je een veel grovere structuur.
Ik gebruik zelf 70% cacao chocola en voeg dan geen zoet toe. Je kunt een puurdere reep gebruiken als je dat lekkerder vindt. De fudge wordt dan uiteraard wel minder zoet.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Is rijst met groenten in een bowl
Gezond eten

Is rijst met groenten gezond? Dit moet je weten

Rijst met groenten is een klassiek gerecht dat wereldwijd op tafel staat. Of je nu kiest voor een simpele wokschotel, een curry of een rijstsalade, het lijkt op het eerste gezicht gezond. Maar hoe zit het écht? In dit artikel leg ik je als voedingsexpert uit waarom deze combinatie meestal

Lees verder »
rookworst op een snijplank
Gezond eten

Is rookworst ongezond?

Rookworst is een klassiek onderdeel van de Nederlandse keuken. Vooral in de wintermaanden zie je hem vaak op tafel, bijvoorbeeld bij stamppot of erwtensoep. Maar is rookworst eigenlijk wel zo gezond? Als voedingsdeskundige en liefhebber van pure voeding, leg ik het je graag uit. Wat is rookworst precies? Rookworst is

Lees verder »
gezonde surimi sticks op een snijplank
Gezond eten

Surimi sticks: gezond of misleidend?

Surimi sticks, ook wel bekend als krabsticks, lijken misschien op krabvlees, maar schijn bedriegt. Deze populaire vissticks zie je vaak in salades of sushi, en ze worden gemaakt van witvis die vermalen, gezeefd en gemengd wordt met zetmeel, smaakstoffen en soms kleurstoffen. Maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Laten we

Lees verder »