De week is weer begonnen, de luie dagen van het weekend liggen achter ons. Ik was het weekend alleen vanwege de boogschiet escapades van Echtgenoot, en dat betekent altijd veel bakken en lang in onze pyjama rondlopen. Misschien dat ik daarom wel zo van maandag hou, de rust, reinheid en regelmaat doen me goed. Heel gezellig altijd, zo’n kinderweekend, maar als de kids op school zitten en ik thuiskom in een stil huis merk ik pas hoezeer ik dat mis, dat… niks….
En als eerste ruim ik dan altijd de keuken op. Om er vervolgens met veel furore weer in te gaan staan bakken en braden. Die baksels probeer ik een krap uurtje later, rond tien uur, dan uit met een heerlijk welverdiende kop koffie. Wederom in alle rust en stilte. Hoewel het vandaag anders is, omdat ik straks een tweede gesprek heb met de uitgever om o.a. over een contract en ‘hoe nu verder’ te gaan praten. Dus hoewel ik een heerlijke chocoladecake heb gemaakt, zal ik hem straks toch gaan delen. Nu maar hopen dat de beste man eigenlijk niet van chocola houdt! 😉
Dit is een variant op de Decadente Chocoladecake die ik een paar maanden terug gemaakt heb. Hij is heel eenvoudig te maken en je hebt er weinig omhaal van, omdat je een klein pannetje en een kom nodig hebt. Geen keukenmachines of ingewikkelde toestanden.
Ik heb de cake iets aangepast, omdat ik een traktatie wilde die mijn bloedsuiker werkelijk met rust zou laten en eentje waardoor ik de kinderen meer boter laat eten. Boter is echt hersenvoer en als opgroeiende kleuters kunnen ze daar niet genoeg van binnenkrijgen! Waar ik nog naar op zoek ben, is rauwe boter. Iemand enig idee waar dat te krijgen is? Onze eko boerderij verkoopt alleen maar rauwe melk, verder niks. Een groot gemis, dus! Tot het moment dat ik daar aan kan komen, gebruik ik biologische boter van grasgevoerde koeien. Voor een leuke discussie en meer informatie hierover, verwijs ik graag naar een recente post: Roomboter
Voor meer informatie over het voordeel van grasgevoerde koeien en hun producten, kun je een bezoekje plegen bij Modderbaard. Heel informatief en ook hij is niet wars van een leuke discussie!
Glutenvrije en Suikervrije Chocoladecake
- 200 gram pure (72% of meer) chocola
- 200 gram boter
- 1 el vanille extract
- 4 eieren
- 100 gram sucanat (gebruik agave of een ander zoetmiddel naar smaak als je geen sucanat in huis hebt)
- 150 gram amandelmeel
- Snufje Keltisch zeezout
Neem een steelpannetje smelt hier de chocola en boter in op een laag vuur. Klop in een schenkkom de eieren en het zoet door elkaar. Roer het vanille extract hier doorheen om zo de alcohol te laten vervliegen. Niet laten koken!
Schenk het ei-mengsel er bij en roer goed door. Amandelmeel en zout volgen.
Als er geen klonten meer in het mengsel zitten, pak je een vierkante ovenschaal van ongeveer 15×23 cm en doe je hier een stukje bakpapier in. Je kunt het ook invetten, maar ik vind bakpapier veel makkelijker. Schenk het beslag in de schaal.
Bak de cake op 175 graden in ongeveer 40 minuten gaar.
Het is een stevige en machtige cake, dus snij steeds maar kleine blokjes. Als je deze in de koelkast bewaard, wordt het iets steviger. Erg lekker met stijfgeklopte, suikervrije slagroommmmm…… 😉
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
13 reacties
Hallo,
kun je de amandelmeel ook vervangen voor boekweitmeel?
Gr. Jantine
Jazeker! De smaak wordt er wel iets anders door, maar verder kan dat prima.
Hallo Heleen, ik heb vandaag deze cake gebakken, maar het is niet helemaal goed gegaan. Ik had geen sucanat in huis en heb die vervangen door ahornsiroop. Waarschijnlijk teveel, want de cake dreef erin na het bakken. Ik had misschien beter palmsuiker kunnen gebruiken. Er staat niet bij met hoeveel gram of ml je de sucanat moet vervangen als je een vloeibaar zoetmiddel gebruikt.
Dag Heleen,
Als de roomboter nog niet gevonden heb kan je die in ruime mate in Zeeland kopen.
Bij de boerderij ’t Anker in het zeeuwse Kapelle. Zie ook de site: boerderijwinkelintanker.nl. Ik hoop dat ik jouw op die manier kan helpen!
Groet,
Corien
Hallo Heleen, kun je dit recept ook maken met rauwe cacaopoeder? Ik heb een organic poeder gevonden bij de gezondheidswinkel hier om de hoek!
Jazeker! Leef je uit!
Hoi Heleen,
ik lees met veel interesse je site.
Ik mag vanwege schimmelinfecties geen suiker, gist of zuivel.
Daarnaast heb ik een noten/pinda allergie.
Ik zie in veel recepten dat je amandelmeel gebruikt, hoe kan je dit vervangen?
Deze cake lijkt me erg lekker, alleen in chocola zit ook suiker! dus suikervrij is deze cake niet.
Weet jij of er ergens echt suikervrije chocola te vinden is? ( ik heb deze nog niet gevonden, ook niet in de bio winkel, dus ook zonder glucose/fructose stroop).
ik hoop dat je me verder kan helpen!
dank je Annelies
Er is nu chocolade van het merk Cavalier, gezoet met Stevia. Cavalier heeft ook chocolade gezoet met zoetstof. Of een hele pure chocoladereep, 86-100 % cacao, geloof dat Lindt het merk is. Ik heb zelf een reep van 100% cacao thuis, is absoluut niet lekker om zo eten maar voor baksels ideaal. Bij de Aldi hebben ze van het merk Moser Roth repen met 86% cacao, er zit dus wel ietsje suiker in maar ze zijn heel lekker.
Ik heb zelf een klein heteluchtoventje. Ik merk zelf dat de temperaturen die in een gemiddeld kookboek staan, aardig overeen komen met mijn eigen ervaringen. Ik weet wel dat de oven van mijn schoonmoeder (groot en elektrisch) een stuk lager gezet moet worden qua temperatuur!
Succes er mee!
Even een vraagje over de oventemperaturen: gelden deze voor een heteluchtoven of een gewone oven?
Sinds vorige week deze site ontdekt, erg leuk met lekkere en gezonde recepten.
Zelf boter maken , van de rauwe melk.
Ik vind dat je een super site heb.
Annica
Nee zeker niet. Sucanat (of Sugar Cane Natural) is 100% rauwe en onverhitte rietsuiker. Hierdoor zijn alle mineralen en vitaminen behouden gebleven. Het heeft een zeer lage GI waardoor het absoluut niet als gewone suiker reageert. Sterker, je zult meer last krijgen van agave, dan van sucanat!
Ziet er heerlijk uit. Wat is is sucanat eigenlijk precies , geeft het niet eenzelfde reactie als gewone suiker????