Chocoladecake – Glutenvrij&Suikervrij

De week is weer begonnen, de luie dagen van het weekend liggen achter ons. Ik was het weekend alleen vanwege de boogschiet escapades van Echtgenoot, en dat betekent altijd veel bakken en lang in onze pyjama rondlopen. Misschien dat ik daarom wel zo van maandag hou, de rust, reinheid en regelmaat doen me goed. Heel gezellig altijd, zo’n kinderweekend, maar als de kids op school zitten en ik thuiskom in een stil huis merk ik pas hoezeer ik dat mis, dat… niks….

En als eerste ruim ik dan altijd de keuken op. Om er vervolgens met veel furore weer in te gaan staan bakken en braden. Die baksels probeer ik een krap uurtje later, rond tien uur, dan uit met een heerlijk welverdiende kop koffie. Wederom in alle rust en stilte. Hoewel het vandaag anders is, omdat ik straks een tweede gesprek heb met de uitgever om o.a. over een contract en ‘hoe nu verder’ te gaan praten. Dus hoewel ik een heerlijke chocoladecake heb gemaakt, zal ik hem straks toch gaan delen. Nu maar hopen dat de beste man eigenlijk niet van chocola houdt! 😉

Dit is een variant op de Decadente Chocoladecake die ik een paar maanden terug gemaakt heb. Hij is heel eenvoudig te maken en je hebt er weinig omhaal van, omdat je een klein pannetje en een kom nodig hebt. Geen keukenmachines of ingewikkelde toestanden.

Ik heb de cake iets aangepast, omdat ik een traktatie wilde die mijn bloedsuiker werkelijk met rust zou laten en eentje waardoor ik de kinderen meer boter laat eten. Boter is echt hersenvoer en als opgroeiende kleuters kunnen ze daar niet genoeg van binnenkrijgen! Waar ik nog naar op zoek ben, is rauwe boter. Iemand enig idee waar dat te krijgen is? Onze eko boerderij verkoopt alleen maar rauwe melk, verder niks. Een groot gemis, dus! Tot het moment dat ik daar aan kan komen, gebruik ik biologische boter van grasgevoerde koeien. Voor een leuke discussie en meer informatie hierover, verwijs ik graag naar een recente post: Roomboter
Voor meer informatie over het voordeel van grasgevoerde koeien en hun producten, kun je een bezoekje plegen bij Modderbaard. Heel informatief en ook hij is niet wars van een leuke discussie!

Glutenvrije en Suikervrije Chocoladecake

  • 200 gram pure (72% of meer) chocola
  • 200 gram boter
  • 1 el vanille extract
  • 4 eieren
  • 100 gram sucanat (gebruik agave of een ander zoetmiddel naar smaak als je geen sucanat in huis hebt)
  • 150 gram amandelmeel
  • Snufje Keltisch zeezout

Neem een steelpannetje smelt hier de chocola en boter in op een laag vuur. Klop in een schenkkom de eieren en het zoet door elkaar. Roer het vanille extract hier doorheen om zo de alcohol te laten vervliegen. Niet laten koken!
Schenk het ei-mengsel er bij en roer goed door. Amandelmeel en zout volgen.
Als er geen klonten meer in het mengsel zitten, pak je een vierkante ovenschaal van ongeveer 15×23 cm en doe je hier een stukje bakpapier in. Je kunt het ook invetten, maar ik vind bakpapier veel makkelijker. Schenk het beslag in de schaal.
Bak de cake op 175 graden in ongeveer 40 minuten gaar.

Het is een stevige en machtige cake, dus snij steeds maar kleine blokjes. Als je deze in de koelkast bewaard, wordt het iets steviger. Erg lekker met stijfgeklopte, suikervrije slagroommmmm…… 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »