We zitten nog volop in courgette tijd en ook champignons blijven lekker goedkoop en prima overal te krijgen. De combinatie van die twee is erg lekker en valt altijd wel in de smaak, zowel als bij volwassenen als bij kinderen. Nu was ik laatst op zoek naar een recept dat ik op tijd in de middag klaar kon maken, omdat dochterlief om zes uur in de sportzaal moest wezen. Ik had nog een courgette, prei en champignons in de koelkast liggen. En zodoende kwam het idee op om een quiche zonder bodem te maken.
Het idee hierachter is tweevoudig: Enerzijds is een quiche een heerlijke manier om veel verschillende soorten groenten te verwerken en anderzijds door de bodem achterwege te laten, is het sneller klaar (de bodem hoeft niet voorgebakken te worden) en koolhydraatarm. Ook koud is deze quiche erg lekker. Je kan hem de volgende dag prima meenemen naar werk of school of wat dan ook, als lunchgerecht.
Courgette Quiche
Verder is dit recept heel eenvoudig, los van de hoeveelheid verschillende groenten, bevat deze quiche maar vier ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. En je kunt de basisingrediënten naar eigen voorkeur aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan geitenkaas in plaats van cheddar of plantaardige of geitenmelk in plaats van koeienmelk.
Je kunt hier ook tomaten aan toevoegen, maar verwijder dan wel de zaadjes. Deze zijn erg nat en hierdoor blijft de quiche erg kledderig. Als je groenten als wortel of boontjes wilt gebruiken, adviseer ik deze eerst kort te koken. Op deze manier zijn ze niet ongaar als de quiche zelf verder wel gaar is.

Courgette Champignon Quiche
Ingredients
- 6 porties
- 1 grote courgette
- 250 gram champignons
- 1 prei
- 250 ml melk naar keuze ongezoet!
- 2 eieren
- 200 gram kaas naar keuze geraspt
- Zout en peper
Instructions
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Snijd met een mandoline of keukenmachine de courgette in fijne schijfjes.
- Doe de courgette in een kom en bestrooi met zout. Laat dit even staan.
- Na ongeveer een kwartier zul je zien dat er veel vocht uit de courgette is gelopen.
- Spoel de courgette af onder stromend water en dep droog met een theedoek.
- Snijd de overige groenten ook in plakjes en stukjes.
- Verdeel de groenten over een quiche vorm en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
- Kluts in een schenkkom de melk met de eieren en helft van de kaas door elkaar.
- Schenk dit mengsel over de groenten.
- Bestrooi met nog een beetje zout en peper en het restant kaas.
- Zet de quiche in de oven en bak in 50 - 60 minuten gaar.
- Serveer met lekkere rauwkost met een iets zure dressing.
Notes
Als je de stap van het zouten en uitlekken van de courgette overslaat, wordt de courgette tijdens het bakken erg nat en krijg je een plas groentenat onderin je quiche. Het zouten en uitlekken voorkomt dit.
Welke bijzondere groentecombinatie doe jij in een quiche? Of weet jij nog een supertip om een lekkere quiche te maken? Deel het hieronder!