Effectieve remedies bij Diarree

diarree remedies
diarree remedies

Iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met diarree. En hoe vervelend het ook is, vaak is het onschuldig en stopt het ook vanzelf. Je lichaam gebruikt diarree als een effectief middel om verstoringen in je spijsvertering snel op te heffen. Acute diarree duurt minder dan twee weken en kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Virale infectie
  • Bacteriële infectie
  • Voedselvergiftiging
  • Recent antibiotica gebruik
  • Het drinken van vies water

Diarree naar aanleiding van een virale of bacteriële infectie komt het vaakst bij kleine kinderen voor. Daar heb ik ook al eerder over geschreven en dat kun je hier lezen. Reizigersdiarree komt voor wanneer je in het buitenland bent en daar water drinkt dat wat vervuild is, of iets eet dat niet goed bereid of bewaard is.

Acute diarree is niet levensbedreigend, maar wel heel vervelend. Hieronder lees je de meest effectieve remedies bij diarree.

1. Hydratatie

Blijf vooral drinken wanneer je diarree hebt. Vooral bij kinderen is de kans op uitdroging heel groot en het is dus van groot belang dat je genoeg vocht binnen krijgt. Wat daarbij ook van belang is, is dat je dan wat mineralen en spoorelementen binnenkrijgt. Een zoutwateroplossing als sole, wat citroensap en een beetje honing geven je lichaam dan terug wat het aan zouten verliest tijdens diarree. Daarnaast is thee ook erg lekker, of bouillon. Maar hou je verre van koffie, melkproducten, frisdranken of alcohol (uiteraard!)

2. Probiotica

s-boulardii diarree

Je darmflora krijgt wel een beetje een optater tijdens diarree. Een goed middel dat je in kunt zetten is S. Boulardii. Hier heb ik eerder over geschreven en ik raad je van harte aan om dat eens goed door te lezen. Kort gezegd is S. Boulardii geen probiotica maar een schimmel en zeer effectief bij (reizigers-) diarree.

Wanneer de diarree afneemt, is het goed om probiotica toe te voegen. Dit kan door middel van voeding als je dat al kunt verdragen. Waterkefir is probiotisch en lekker fris, dus dat kun je sowieso drinken. Maar probiotische voedingsmiddelen als zelfgemaakte zuurkool of yoghurt zijn licht verteerbaar en leveren gunstige bacteriën. Daarnaast kun je een probiotica supplement nemen om er zeker van te zijn dat je genoeg binnenkrijgt.

Probiotica zijn nodig voor het normaal functioneren van de darmflora. Ze spelen een belangrijke rol in de bescherming van je darmen tegen infecties. Wanneer je lichaam ziek is en/ of antibiotica krijgt, kun je diarree krijgen. Probiotica kunnen dan daarbij helpen door de balans in je darmflora te herstellen en in geval van S. Boulardii om de diarree een halt toe te roepen.

3. Wat te eten?

Als het je lukt, is het aan te raden om wel wat te blijven eten. Anders word je flauw van de honger en blijven je darmen op een bepaald moment wel erg rustig (darmen moeten continu in beweging zijn, daar letten ze in het ziekenhuis ook op als een teken van herstel). Licht verteerbare voedingsmiddelen die dan erg prettig kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Bananen
  • Witte rijst
  • Appelmoes
  • Geroosterd brood
  • Bottenbouillon

Wanneer je lekker opknapt is het evengoed nog een goed idee om het rustig aan te doen met je eten. Pas op met vette dingen – en dan heb ik het nog niet eens over gefrituurde producten. Extra olijfolie of dikke boter op brood, kan je darmen al negatief triggeren. Maar ook veel vezels als roggebrood of koolsoorten zullen mogelijk al tricky zijn. Focus op prebiotische vezels, eiwitten en langzame koolhydraten om je van energie te blijven voorzien. Goeie voorbeelden hiervan zijn:

  • Kip zonder vel, of witte vis
  • Zoete aardappelen of witte aardappelen
  • Wortels, bietjes of andere knolgroenten

4. Neem je rust

Als je een virus of een bacterie hebt die de diarree veroorzaakt heeft, is het ook van groot belang dat je voldoende rust neemt. Ga op tijd slapen, neem wat afstand van werk en besteed wat verplichtingen uit of stel ze uit waar je kan. Hoe meer je de rust kunt bewaren, hoe sneller je opknapt en na de tijd ook weer op je oude energieniveau zit.

Het is begrijpelijk dat dit lang niet altijd haalbaar is, maar mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer je aangeeft dat je echt even wat meer tijd nodig hebt om te herstellen, men vaak wel bereid is om mee te denken of even wat langer te wachten. Vul niet voor een ander in of diegene direct iets van je verwacht, vaak valt dat wel mee.

Als je een gezin hebt, is dat natuurlijk wat lastiger, zeker als de kinderen nog klein zijn. Heb je een oppas? Kijk of die wat bij kan springen. Gaan ze al naar school? Speelafspraakjes na school kunnen je iets meer tijd geven om je rust te pakken. Maar kijk vooral naar de mogelijkheden en doe jezelf niet tekort!

5. Kruiden bij Diarree

Naast probiotische voeding, een probiotica supplement en voorzichtig aan doen met eten, zijn er ook bepaalde kruiden die je als thee kunt drinken en die kunnen helpen bij diarree. De meesten kun je gemakkelijk bij een reformzaak kopen of als je het leuk vindt, oogsten wanneer je fit bent en drogen om in je huisapotheek te bewaren.

Braamblad thee: Braamblad werkt licht urinedrijvend, kan helpen bij een maagontsteking en voert afvalstoffen af uit het lichaam.

Gemberthee: Erg lekker wanneer je ook wat misselijk bent, maar ook aangenaam om te drinken wanneer je een voedselvergiftiging hebt vanwege de antibacteriële werking.

Venkel: Venkel is aangenaam omdat het kan helpen de krampen te verlichten. Je kunt ook op venkelzaadjes kauwen.

Munt: Munt is bij uitstek een kruid voor de maag. Dus bij maagzuur of een onrustige maag is munt fijn omdat het de boel kalmeert. Ook bij misselijkheid of overgeven kun je muntthee drinken.

Dus heb je last van diarree? Is er verder niets ernstigs aan de hand waardoor je naar de huisarts moet? Kijk dan of deze remedies verlichting kunnen bieden en je weer snel de oude kunnen laten voelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezonde koolzaadolie
Gezond eten

Is Koolzaadolie Gezond? Voordelen & Nadelen Uitgelegd

Koolzaadolie is een populaire keuze in de keuken, vooral vanwege zijn veelzijdigheid en milde smaak. Maar is koolzaadolie eigenlijk gezond? In dit artikel ga ik de voordelen en nadelen voor je op een rij zetten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Wat is koolzaadolie? Koolzaadolie wordt gemaakt van de

Lees verder »
gezonde maiswafels
Gezond eten

Zijn Maiswafels Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Maiswafels zijn tegenwoordig een populair tussendoortje, vooral voor mensen die op zoek zijn naar iets lichts en caloriearm. Maar zijn ze echt gezond? Laten we eens kijken naar de voordelen en nadelen van dit populaire snackje. Wat zijn maiswafels? Zoals je weet, zijn maiswafels gemaakt van gepofte mais. Ze zijn

Lees verder »