Dit is een gastartikel van Anouk Möller, blogster en voedingspsycholoog bij Vitamin Me. Vandaag schrijft zij meer over emotie-eten. Veel leesplezier!
Ken je dat? Je hebt je net voorgenomen om nu echt gezond te gaan eten. Recepten opgezocht, gezonde boodschappen in huis gehaald en je begint enthousiast met je nieuwe gezonde leven.
Maar hoe vaak gebeurt het niet dat als je ‘s avonds op de bank zit je niet meer zo standvastig bent. Of als je met veel stress uit je werk komt die reep chocola toch een betere optie lijkt dan de appel.
Hoe komt dat toch? Dat we het ene moment ons heel gemotiveerd kunnen voelen om gezond te eten en het andere moment het ons niks kan schelen. Hiervoor moet je iets weten over voedingspsychologie.
Eten is voor de meeste mensen niet enkel een middel om je lichaam te voeden. Eten kan namelijk ook mentale behoeftes vervullen. Ben je gestresst? Even een zak chips op de bank en je ontspant. Voel je je verdrietig? Met die reep chocola voel je je weer even getroost. Heb je net promotie gemaakt? Dat moeten we vieren met een stuk taart!!
Herkenbaar? Dan ben je een emotie-eter. Dit hoeft niet zo ernstig te zijn hoor. Bijna iedereen is dit namelijk in mindere of meerdere maten. Het kån echter wel een groot probleem worden. Als jouw eetpatroon voor het grootste gedeelte bepaald wordt door je emoties kun je het gevoel hebben dat je geen controle meer hebt over wat je eet. Dit kan leiden tot overgewicht, gezondheidsproblemen, onzekerheid enzovoort.
Als het emotie-eten je geluk in de weg zit, is het tijd om hier iets aan te doen.
Hieronder 3 tips van de voedingspsycholoog van Vitamin me:
- Zorg dat je voldoende eet. Honger zorgt ervoor dat je veel sneller toegeeft aan je craving. Zorg dat je bijvoorbeeld voordat je naar huis gaat nog een appel of banaan eet wanneer jouw moeilijke moment bij thuiskomst is.
- Breng in kaart wanneer jouw moeilijke momenten er zijn. Wat voor emotie’s spelen er dan en welk moment van de dag/week is dit? Als stress jouw trigger is kun je zoeken naar manieren om je stress te verminderen. Als s’avonds op de bank voor jou moeilijk is kun je bijvoorbeeld wat vroeger naar bed gaan.
- Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Hoe? Dit bereik je vooral door een goede voorbereiding. Als alles immers klaar staat om gezond te eten en ongezond eten ver buiten je bereik is kun je de zwakke momenten een stuk makkelijker doorkomen. Hierover meer in mijn volgende blog.
Dit zijn een aantal factoren die je zullen helpen om van het emotie-eten af te komen en een gezond eetpatroon vol te houden. Soms zijn deze tips makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zou je ook hulp van een voedingspsycholoog kunnen inschakelen.
Wil je hulp bij het stoppen met emotie-eten of meer info over voedingspsychologie? Lees dan verder op www.vitaminme.nl.
Laat een reactie achter