Een fluitketel op het fornuis, het gilletje als het water gekookt is en het opschenken van het hete water in je theepot. Dit hele ritueel is voor veel mensen een gezellig idee. Water koken in een fluitketel is daarom nog altijd erg populair. Elektrische waterkokers zijn ook erg praktisch, maar er is gewoon iets huiselijks aan een fluitketel op het fornuis.
Maar wanneer je op inductie kookt, kun je je afvragen of het wel zin heeft om een fluitketel te gebruiken. Je gebruikt immers elektriciteit, net als met een reguliere waterkoker. Maar een fluitketel voor inductie heeft wel degelijk voordelen ten opzichte van een waterkoker. En daar komt bij dat fluitketels voor inductie ook hele leuke ontwerpen hebben en er ook gewoon heel gezellig uit zien.
Fluitketel voor Inductie – Waar moet je op letten?
Bij de aanschaf van een nieuwe fluitketel voor inductie zijn er een paar dingen waar je op moet letten om er voor te zorgen dat je de perfecte fluitketel koopt.
- Inhoud: Let allereerst goed op hoe groot de fluitketel moet zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid water die je zelf iedere keer wilt koken. Ben je alleen en niet veel thuis, dan is een fluitketel van 1 liter waarschijnlijk al voldoende. Drink je graag thee, alleen en ook met anderen, dan is het waarschijnlijk de moeite waard om een fluitketel van 2 liter te overwegen. Er zijn zelfs fluitketels van 6 liter inhoud, maar dan heb je het over professionele hoeveelheden (of grote gezinnen). Voor de meeste huishoudens is een fluitketel van 1,5 tot 2,5 liter meer dan genoeg.
- Materiaal: Wanneer je een fluitketel voor inductie wilt kopen, ben je wat beperkt in de keuze voor materiaal. Om het water te kunnen koken, moet de fluitketel contact maken met de inductie kookplaat. Hiervoor is een magnetische bodem nodig. En die is meestal van roestvrij staal. Messing, koper, aluminium en keramiek zijn dus sowieso al ongeschikt. Evengoed zijn de fluitketels erg leuk om te zien, want er wordt veel gedaan om de uitstraling van die fluitketels ‘op te leuken’.
- Design: Wat voor look zoek jij in een fluitketel? Ga je voor meer traditioneel en ben je stiekem helemaal verliefd op die Le Creuset fluitketels? Of hou je wel van een grapje en is een fluitketel met kleur-veranderende stippen he-le-maal jouw ding? Tegenwoordig is zo’n beetje alles mogelijk. Dus kies een fluitketel die leuk in je keuken past en waar je blij van wordt als je hem ’s ochtends weer ziet.
Fluitketel of Waterkoker, wat is zuiniger?
Nu is de logische vraag: wat is zuiniger, een waterkoker of een fluitketel op inductie? Want de algemene aanname is dat waterkokers efficiënter zijn in het koken van water en daardoor energiezuiniger. Maar dit geldt alleen als je exact de hoeveelheid water kookt die je nodig hebt, en het water niet twee keer kookt. Een fluitketel voor inductie staat op een hele sterke tweede plaats als het om energiezuinig water koken gaat, maar een fluitketel houdt de warmte veel beter vast waardoor het niet nodig is om het water nogmaals te koken. Hierdoor is een fluitketel voor inductie eigenlijk energiezuiniger dan een elektrische waterkoker. Qua aanschafkosten is een fluitketel vaak wel iets duurder, helemaal als je voor een kek ontwerp gaat. Hou daar dus wel rekening mee.
Conclusie
Een fluitketel voor inductie is een erg leuke aanvulling in je keuken. Je kunt er energiezuinig water mee koken en als je kiest voor een mooi ontwerp, is het een echte eye catcher in je keuken. Klik hier om fluitketels te bekijken.
Cyril zegt
Nog een voordeel is dat je weer een electrisch apparaat minder hebt als je een fluitketel neemt
Verder gaan fluitketels langer mee. Nadeel is dat je bij fluitketels vaak niet de hoeveel water kan afmetingen hij niet automatisch stopt.