Laatst ging ik weer eens door mijn (uitpuilende) kastjes en greep alles bij elkaar wat bijna op was, binnenkort op moest of waarvan ik vergeten was waarom ik het gekocht had. De truc is vervolgens om daar dan een aantal dingen van te maken die vervolgens wél opgegeten worden. Meestal zijn dat dan baksels want verse producten gaan snel en de diepvries is lang gewillig. Eer dat ik daar eens een deuk in moet slaan, ben ik wel een jaar verder.
Flapjacks uit Engeland
Muesli repen zijn altijd favoriet. Simon noemt ze ‘flapjacks’ en als je die bij Holland&Barrett of een Engelse supermarkt koopt, zijn het grote hompen mierzoet havermout met een laagje onbestemd iets (karamelsmaak of chocolasmaak). Ik ben er een keertje in getrapt om er zo eentje te kopen, want voor de kids is een flapjack toch echt iets sentimenteels. Want ja, typisch Engels. In feite is het een dump-en-bak-recept. Maar flapjacks blijven lang goed en zijn een erg lekker tussendoortje om mee te geven naar school of voor thuis. Dus hoewel het recept zelf niet heel veel voorstelt, is het resultaat erg plezierig 😉
Tips voor vervangingen
Zelf flapjacks maken is niet moeilijk. Ze bevatten geen ei en je kan ze prima 100% plantaardig maken door de boter te vervangen door kokosolie en in plaats van honing, dadelstroop te gebruiken.
De basis van flapjacks is normaliter havervlokken/ havermout. Je kunt dit vervangen door muesli of boekweitvlokken. Bij die laatste zullen de flapjacks iets zachter zijn. Met muesli moet je er rekening mee houden dat er al wat gedroogd fruit in zit. Ik trek dan meestal zo’n 50 gram per 300 gram muesli af voor het verdere gedroogde fruit en de noten die ik wil toevoegen.
Fruitige Vijg & Chocola Flapjacks
Ingrediënten
- 140 gram vijgenjam
- 75 gram boter of kokosolie
- 6 el dadelstroop of honing
- 300 gram havervlokken
- 50 gram gedroogde cranberries
- 50 gram rozijnen
- 85 gram gedroogde abrikozen gehakt
- 75 gram gemengde noten
- 50 gram pure chocoladedruppels
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakblik van 20 x 30 cm met een vel bakpapier. Zet terzijde.
- Smelt in een pannetje de jam en boter. Niet laten koken. Roer de honing er door en laat even afkoelen.
- Roer in een ruime kom of in je keukenmachine de havervlokken met de overige ingrediënten door elkaar. Schenk de jam en boter er bij en roer even flink door elkaar.
- Verdeel het mengsel in het bakblik en gebruik een spatula om het goed uit te smeren.
- Bak in 25 - 30 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd er 16 stukken van.
- Bewaar in een luchtdichte doos. Ze blijven dan wel 2 weken goed.