Wij zijn gek op Indiase curry’s (Kokos Kip Curry… hmmmmm) en ik experimenteer graag in de keuken met gezonde ingrediënten om mijn repertoire aan curry expertise uit te blijven breiden. Afgelopen twee weken waren we in Engeland en uiteraard moeten we dan curry eten!
Sinds ik mijn galblaas niet meer heb, doe ik voorzichter aan met vet omdat ik daar nu toch wel wat last van krijg. Thuis heb ik het helemaal zelf in de hand, want bang van vet – dat zijn we niet! Maar als we gaan uit eten moet ik opletten. In een Indiaas restaurant kies ik dan het liefst voor gerechten zoals gegrilde kip tandoori. Geen extra saus er bij, maar wel maximale smaak!
Omdat het echt veel te veel was, deelde ik mijn portie met Marjanne. Die vond het verrassend genoeg ook erg lekker ondanks dat het toch wel wat pit had. Daarom besloot ik om thuis zelf aan de slag te gaan met kip tandoori.
Waar komt Tandoori vandaan?
Tandoori verwijst naar het soort klei-oven waar de kip of lam in geroosterd wordt. Deze worden ingegraven en zijn ontieglijk heet waardoor het vlees snel gaar is en toch heel mals is.
Zelf thuis zo’n oven nabootsen is heel moeilijk, maar grillen is een perfect alternatief! Investeer in een knappe, keramische grillpan of steek de barbecue aan!
Hoe maak je Gegrilde Kip Tandoori?
De truc zit ‘m in de marinade. Een marinade op basis van yoghurt geeft een heerlijke frisse smaak aan de kip. Plus het zuur in de yoghurt zorgt er voor dat de kip mals blijft.
Daarnaast zijn specerijen heel belangrijk. Elke curry kenmerkt zich door een aparte combinatie en verhouding van kruiden en specerijen die die heerlijke smaak geven. De combinatie voor tandoori bevat garam masala (komijn, koriander, kardamom, zwarte peper, kaneel, kruidnagels en nootmuskaat). Er zit ook kurkuma, knoflook en ui in. Deze krachtige smaken contrasteren mooi met het fris-zure van de yoghurt.
Marineer de kip 24 uur voordat je hem op een gloeiend hete grill legt. Laat de kip kort bakken zodat je die mooie streepjes krijgt en draai hem dan om. Zorg dat de kip in gelijke repen is gesneden zodat het snel en gelijkmatig gaar wordt.
Wat serveer je bij Kip Tandoori?
Reguliere curry wordt vaak aangevuld met rijst en brood. Maar dat hoeft helemaal niet! Wat denk je van de volgende suggesties die niets afdoen aan die heerlijke Indiase smaak:
- Bloemkoolrijst – Bak deze ‘rijst’ kort met een uitje, knoflook en wat kurkuma.
- Aloo Gobi Mutter – Bloemkoolroosjes en aardappel samen gebakken in traditionele specerijenmengsel.
- Kikkererwt en Paneer curry – Een makkelijke curry die binnen een half uur klaar is.
Gezonde Kip
In de supermarkten vind je maar heel moeilijk vlees van gezonde kip. En als je al een bakje hebt gevonden, is het nog steeds moeilijk om te achterhalen hoe gezond het dier nou eigenlijk was. Bij Beef&Steak heb ik Gildehoen kip ontdekt. Kip van Hollandse bodem die op eigen tempo groot kan worden, vrij rond kan lopen en gegarandeerd vrij is van antibiotica. Zowel de kipfilet als de kipdijfilet heb ik nu meerdere keren gekocht en ik kan het van harte aanbevelen.
Al het vlees dat je bij Beef&Steak besteld wordt geportioneerd, gelabeld en diepgevroren aangeleverd op een vooraf aangegeven tijd. Ze zijn duidelijk over de achtergrond en leefwijze van de dieren waar ze het vlees van verkopen en hebben ook heerlijke vega opties. Mijn tip: sowieso even neuzen en eigenlijk ook wat bestellen 😉
Gegrilde Kip Tandoori
Ingrediënten
- 500 gram kipfilet
- 500 gram kipdijfilet
- 1 tl zout
- 200 ml yoghurt
- 2 el garam masala
- 1 tl kurkuma
- 2 citroenen
- 1 klein uitje
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Snij de kip in gelijke repen en snij daar inkepingen in.
- Combineer de overige ingrediënten in een kom en leg daar de kip in. Zet 24 uur afgedekt in de koelkast.
- Verhit de grillpan of steek de barbecue aan en wacht tot deze goed heet is.
- Leg de stukken kip op de grill en grill aan beide kanten tot de kip gaar is.