Vegetarische gevulde zoete aardappel met heerlijk pittige geitenkaas, granaatappel en geroosterde pecannoten. Iets meer werk dan normaal, maar een echt herfstrecept dat zeker die moeite waard is!
Regelmatig koop ik zoete aardappelen. Ik vind het een heerlijke basis voor heel veel gerechten, van curry tot stampot en gewoon als vervanger voor witte aardappels. Niet dat ik tegen witte aardappels ben, ik vind ze heerlijk, maar af en toe is het goed om te variëren. Baby Catherine vindt zoete aardappel stamp ook erg lekker, dus dubbel winst wat mij betreft!
In de herfst is het eigenlijk dé combinatie om zoete aardappels te poffen in de oven en dan te combineren met pittige kaas en nootjes. Deze keer dus pecannoten en bij Hoogendoorn kaas vond ik een heel bijzonder zacht geitenkaasje: La Bouygette. Een heerlijk romig, rauwmelks geitenkaasje dat perfect past in een gevulde zoete aardappel.
Top Tips met Zoete Aardappelen
Zoete aardappels poffen in de oven kan eindeloos duren, zeker als het van die knoeperts zijn. Mijn tip is dan ook als je gevulde zoete aardappel wilt maken, om hem eerst te koken. Als ze echt heel groot zijn, snijd ik ze al door de helft zodat het nóg sneller gaat.
Om de zoete aardappelen goed te kunnen vullen, schep ik er wat van het ‘vlees’ uit. Dit bewaar ik dan als hapje voor de baby, maar je kunt het zelf ook gebruiken in bijvoorbeeld zoete aardappel pannenkoekjes: mix de puree met een ei of twee, breng op smaak met zout en peper en bak op een laag vuur in kleine pannenkoekjes tot ze gaar zijn.
Gevulde Zoete Aardappel met Geitenkaas, Granaatappel en Pecannoten
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen
- 10 gr gedroogde tijm
- 100 gr champignons
- 200 gr zachte geitenkaas
- 2 el honing
- 50 gr pecannoten
- 1 granaatappel
- olijfolie
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Kook de zoete aardappelen in ruim water tot ze gaar zijn. Snijd ze door de helft en schep er wat vruchtvlees uit en bewaar dat voor een ander gerecht. Zet apart in een ovenschaal alvast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de champignons in plakjes en meng ze in een kom met de tijm, honing en olijfolie.
- Bestrooi met zout en peper en verdeel dit mengsel over de vier helften.
- Hak de pecannoten fijn en verdeel de geitenkaas in vieren.
- Verdeel de kaas en noten ook over de vier helften zoete aardappel.
- Besprenkel het geheel met olijfolie en zet 15 minuten in de oven tot de champignons gaar zijn.
- Snijd ondertussen de granaatappel door midden en houd een helft op de kop in je hand. Tik met een lepel ferm op de granaatappel en vang de pitjes op in een kom.
- Zodra de zoete aardappelen klaar zijn, bestrooi je ze met de granaatappelpitjes.
- Serveer direct!