Oké, even een reality check. Hoe lang schrijf ik nu al op mijn blog? Precies. En hoeveel recepten heb ik er onderhand opgezet. Nee, weet ik ook niet. En wat is het dat men het meest mist als men op een glutenvrij dieet zit? Brood. En waar heb ik nog totaal geen recepten van gepubliceerd? Precies, brood. Ga maar zoeken, niet te vinden.
Ik heb wel recepten voor brood! Op papier. Een stuk of vijf. Eentje met gedroogd fruit voor Pasen of Kerst, twee basic broden om zo van te eten, en nog eentje met lekker veel noten er in. Allemaal op basis van amandelmeel. Maar! Geen een daarvan is te vinden door een ander. Niet echt handig natuurlijk. Hier werd ik gister fijntjes op gewezen door een goeie kennis van me. Hij wilde mijn recept voor amandelmeel brood promoten, en kwam er zodoende achter dat het nog helemaal niet bestaat.
Dus! Vanmorgen direct naar de natuurvoedingswinkel om amandelmeel te halen. Door alle drukte was ik er glad doorheen. Meteen twee zakken meegenomen. Heerlijk biologisch, geblancheerd amandelmeel. Dit betekent dat de bruine vliesjes van de amandelen met heet water verwijderd zijn. Het bakresultaat daarvan is altijd erg goed. Met vliesjes vind ik de smaak te bitter. Deze amandelmeel is redelijk goed te verkrijgen bij de NW of online. Als je eens iets wilt uitproberen met amandelmeel, koop dan direct een kilo verpakking. Reken op ongeveer een euro per 100 gram. Een bijkomend voordeel van een grote verpakking is dat je makkelijker iets als een brood of een stapel pannenkoekjes maakt.
Een tijd terug al heb ik veel voordelen van amandelmeel besproken. Dit blijkt een populaire post. Ik denk dat men in het algemeen wel weet van amandelmeel, maar dat het nog onbekend is wat je er allemaal mee kan doen! Door het dagelijks in je voedingspatroon op te nemen, voed je jezelf (en je gezin) met een hoogwaardig en supergezond product! En omdat de smaak neutraal/ nootachtig is leent het zich prima voor zowel hartig als zoet. Ideaal dus ook om een lekkere cake van te maken voor een verjaardag.
Ik zal de komende tijd weer wat meer aandacht aan amandelmeel besteden. Sinterklaas staat voor de deur en wist je dat je heerlijke pepernootjes, speculaaskoekjes en amandelspijs kunt maken? Allemaal suikervrij uiteraard! 😉
Maar ook quiche bodem, pizzabodem en als beslag voor kip- en vissticks is het prima te gebruiken. Je moet onthouden dat het geen gewoon meel is, ik heb gemerkt dat het gevoeliger is voor verhitting (verbrandt snel), maar ook dat het relatief lang houdbaar is. Tot wel een week in een luchtdichte doos.
Voor mij zijn dit genoeg redenen om amandelmeel nog eens extra in het zonnetje te zetten!
Glutenvrij Brood – Amandelmeel
Je haalt hier ongeveer 13 plakjes uit.
300 gram amandelmeel
50 gram gemalen lijnzaad
1/2 tl Keltisch zeezout
1/2 tl bicarbonaat
1/2 el appelcider azijn
5 biologische eieren
1 el agavenectar, rauwe honing of een paar druppels stevia
- Kluts in een kom de eieren met het zout, bicarbonaat, azijn en het zoet tot het lichtgeel wordt.
- Neem een ruime kom en doe hier de amandelmeel en lijnzaad in. Wrijf het tussen je vingers om klontjes te verwijderen.
- Schenk het eimengsel hier bij en roer goed door.
- Als het een stevig beslag is, neem je een cakeblik en vet dit goed in. Je kunt ook een strookje vetvrij papier gebruiken.
- Stort het beslag er in en strijk het redelijk glad.
- Bak in de oven op 180 graden in ongeveer 40 minuten gaar. Een mes of tandenstoker moet er schoon uitkomen.
- Ik laat het altijd nog even na-warmen in de oven met de deur dicht als de oven klaar is. Zo bakt het niet, maar gaart het nog even door.
- Serveer met geitenkaas, zelfgemaakte jam, lekker veel boter, zure room en fruit zoals op de foto of zelfgemaakte nutella!
Enjoy 😉
Tips:
De combinatie van bicarbonaat en appelcider geeft het een soort ‘lift’, als vervanger voor bakpoeder.
Het brood rijst niet! Wil je een hoger brood, neem dan een kleiner bakblik zodat het deeg hogerop komt.
Pas op met langere baktijden zoals deze. Zoals ik al zei, verbrandt amandelmeel vrij snel. Leg na het eerste halve uur een stukje aluminiumfolie bovenop het brood. Zo gaart het door, maar wordt het niet bruiner.
Dit brood vult goed! Persoonlijke ervaring is een plakje hiervan en een kop thee en ik zit vol! Maak dus ‘conservatieve plakjes’.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Ans Verheijden zegt
Hoi Heleen,
Ik lees je blog met veel plezier, top
Ik heb echter al een tijdje een vraag en stel hem toch maar misschien dat jij er iets op weet.
Als ik het amaldelbrood bak dan word het bij mij bijna altijd een beetje groenig aan de onderkant. Ziet er erg vies uit, snijd het er meteen af als hij afgekoeld is en dan smaakt hij prima maar waar ligt dat aan. Eerst dacht ik het ligt aan de lijnzaad, doe ik er niet meer in en toch nog groen. Langer in de oven gedaan ook geen verschil ruikt ook vies Weet jij daar iets van? Heel veel groetjes, Ans
Heleen Quantrill zegt
Hey Ans,
Dat groenige komt van de bicarbonaat en is volledig veilig 🙂 Je kunt het voorkomen door ipv bicarbonaat bakpoeder te gebruiken.
Groetjes!
Anonymous zegt
Beste
Ik heb al een paar keer brood gebakken zonder gist maar met natrium carbonaat maar dat mislukt omdat het eindproduct enorm stinkt – Kan dat omdat de natriumcarbonaat te snel met water is aangekomen of met eieren . Het brood kan je zo weggooien het stinkt niet alleen maar ook de smaak van die stank is er ingetrokken
Hoe gebruik jij dit goedje eerst in de melk of gewoon droog erin verwerken mvg Hans
Anonymous zegt
Natrium bicarbonaat moet je door het meel roteren. Daarna de natte ingrediënten erbij en dan direct afbakken. Dus niet laten rijzen ofzo zoals bij gist. Het rijzen gebeurt in de oven bij bicarbonaat.
Mar zegt
Bakingsoda móet je combineren met wat zuurs.. honing is,hoe verrassend,ook een zuur. Als je dat niet doet kan je je baksel idd weggooien omdat het goor smaakt..
Anonymous zegt
Dag Heleen,
Ik vroeg me af of je ook weleens kikkererwtenmeel gebruikt in je recepten?
Groetjes Es
Anonymous zegt
Kan je i.p.v. de bicarbonaat met azijn/citroensap ook wijnsteenzuurbakpoeder gebruiken?
Anonymous zegt
Vanmiddag dit recept gemaakt maar dan met bakpoeder. Was erg lekker. Denk wel dat als het afgekoeld is erg droog word. Ga volgende keer bij Gekruid bicarbonaat bestellen.
Dit was mijn eerste recept dat ik heb geprobeerd van deze site. En zeker niet de laatste. Heb zelfs mijn vriend al laten zien welke kookboeken ik graag wilde 😉
Anonymous zegt
Ben ik nu gek of is het recept veranderd door lijnzaad toe te voegen?
Femme zegt
Hoi Heleen
Zoals velen die op je site reageren ben ik razend enthousiast over je blog en over je recepten. Zowel de kaneelpannekoekjes als het bananenbrood vallen erg goed bij onze kinderen en mijzelf. Het neutrale amandelbrood vind ik ook lekker maar een beetje veel naar ei smaken. Ook ik vraag me af of er wellicht minder in kunnen of dat het vervangen kan worden door iets anders. Of een kwestie van gewoon proberen ?
Hoor graag
groet
femme
Heleen Quantrill zegt
Hallo Femme,
Je kan een deel van de eieren vervangen door bijvoorbeeld appelmoes. Uiteraard wordt het brood daar iets zoet van, maar op zich is dat geen nare bijsmaak. Houd dan 50 gram appelmoes per ei aan.
In dit recept geven de eieren ook volume. Wat je ook kan doen, is wel 6 eiwitten gebruiken, maar de eidooiers naar 4 verminderen. Het zijn uiteindelijk de dooiers die de smaak geven.
Ik hoop dat je hiermee verder kunt!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Heel hartelijk dank voor dit overheerlijke recept! Mijn dochter (9) en ik hebben vanmorgen voor het eerste sinds lange tijd weer eens gesmuld van glutenvrij brood. En wat een leuke en duidelijke recepten staan er op deze site! We gaan er de komende maanden mee aan de slag!
Ik heb alleen een vraagje: moeten er echt zoveel eieren in dit brood? Ook in jouw andere recepten zitten eieren en ik ben bang dat we als we dit brood en de andere recepten gaan eten we op de lange duur te veel eieren binnenkrijgen. Je leest nog steeds dat 7 stuks per week het maximum is, hoewel de berichten elkaar tegenspreken in de media. Wat is jouw mening hierover?
Alvast dank voor je antwoord!
Hartelijke groetjes,
Alexandra en Sanne
Anonymous zegt
Kan dit ook met een broodmachine? iemand al geëxperimenteerd?
Y vi zegt
Amandelmeel bewaar ik altijd in de diepvriezer, ook de geopende zakjes. Blijft heel lang goed.
Rina zegt
Hoi Heleen,
ik kom vanmiddag terug van de YinYang-kinesist met een zwaar verdict: lichaam is zwaar verzuurd en heb een gluten- en lactose intolerantie (loop al maanden rond met een pijnlijk voet en de laatste week veel pijn in bovenbenen). Met daarbij de bewuste keuze om suikervrij te eten (sinds vorig jaar)… redenen genoeg om vanmiddag dit brood te maken en ik vind het heerlijk. Hoe lang blijft het vers als ik het niet invries?
Nu even in de tuin werken en straks wil ik ook nog wat gemberkoekjes bakken … die verzuring zal er uit gaan!!!
LadyS zegt
Hoi Heleen,
Gisteravond heb ik dit brood gemaakt (ik had alleen nog geen bicarbonaat in huis dus heb ik appelazijn met bakpoeder gecombineerd), vanmorgen heb ik het uitgeprobeerd en ik moet zeggen… ik vond het niet zo heel lekker.
Het smaakte een beetje melig en naar cake.
Kan het zijn door het bakpoeder? Of zou ik beter een banenbrood ofzoiets kunnen uitproberen?
Groetjes,
Steffie
Anonymous zegt
This comment has been removed by a blog administrator.
Heleen Quantrill zegt
Excuus! Ik heb per ongeluk je reactie verwijderd. Je wilde weten of dit brood uitdroogt als het ingevroren wordt. Ik vind het van niet, ik snijd het brood in plakjes en vries die in. Ik vind de smaak en textuur prima, zelfs nadat het bevroren is geweest. Als het wat langer bevroren is, wordt het wel wat droog. Ik doe de plakjes dan meestal in een broodrooster en besmeer ze dan met boter of kokosolie.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Heleen
Maria zegt
Ha Heleen,
Vandaag je brood gebakken en het smaakt heerlijk.
Hilde zegt
Hoi Heleen,
Beetje vertraagde reactie, maar wel gemeend:
ziet er heerlijk uit , je recept.
Kan de honing/nectar/stevia zonder probleem weggelaten worden? Ik gebruik het liefst geen zoetstoffen, hooguit wat bijenpollen.
Hoor het graag, groeten,
Hilde
Anonymous zegt
Ik heb het ook gemaakt. Met een theelepel kokosbloemsuiker. Het is gevaarlijk lekker, zeker in combinatie met een cappuccino met geitenmelk en rauwe cacao 🙂
Gr Annelien
Anonymous zegt
Hoort er geen Kokosolie of boter bij het deeg?
Kim zegt
Nou hij staat in de oven hoor! Ben heel benieuwd.
Thamara zegt
Vandaag mijn eerste amandelbroodje gebakken. Nog in de probeerfase dus de ingredienten gehalveerd met als resultaat een heel klein heerlijk broodje. Wat een uitvinding zeg. Lekker met een klodder jam. Genieten, bedankt voor het recept.
Gr Thamara
Anonymous zegt
Alle ingredienten in huis, dus vandaag mijn eerste amandelbrood maken. Ben erg benieuwd hou hij wordt.:-)
Anonymous zegt
Mijn eerste amandelbrood zit in de oven… 🙂
Heleen Quantrill zegt
En, hoe was t?
Anonymous zegt
Beste Heleen,
Deze week het amandelbrood gemaakt. Wel wat compacter dan gehoopt (ik heb bakpoeder en azijn gebruikt ipv bicarbonaat – kan dat het zijn?), maar werkelijk ver-ruk-ke-lijk! Heerlijk smeuïg en een echte amandelsmaak; net of ik spijs zat te eten. Met boter en wat pure chocolade echt onweerstaanbaar!
groetjes Nicole
Heleen Quantrill zegt
Hey Nicole,
Ja dat kan. Bakpoeder is al een rijsmiddel an sich. Bicarbonaat en azijn gecombineerd zijn dat ook maar geven naar mijn ervaring meer ‘oomph’ aan een baksel.
Maar vergeet niet dat het nooit dezelfde structuur als cake of brood van gewoon meel zal krijgen. Daar is amandelmeel te grof en te stevig voor. Persoonlijk vind ik dit niet storend. Als de smaak maar goed is 😉
Groetjes
Heleen
Esther zegt
Hai Heleen,
Ik heb het brood gister gemaakt en het smaakt heerlijk. Ik moet om gezondheidsredenen gluten,-en zuivelvrij eten. Dat doe ik pas sinds kort dus ik ben nog volop aan het experimenteren. Heb jij nog tips voor ander meel wat ik kan gebruiken voor brood? Amandelmeel is heerlijk maar duur.
Alvast bedankt. Ik bljjf je blog zeker volgen, hartstikke leuk!
Groetjes Esther.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Esther,
Boekweitmeel is ook geschikt om te gebruiken. Gebruik hier ook de combi bicarbonaat en appelciderazijn of citroensap om het mooi luchtig te laten worden. Kijk uit met de zgn glutenvrije meelmixen, deze bevatten nog altijd veel ongezonde melen en vulmiddelen en vaak ook nog suiker om het lekker te maken. Daar doe je jezelf geen plezier mee!
Groeten
Heleen
Esther zegt
Hoi Heleen,
Bedankt voor je snelle reactie! Het was mee ook al opgevallen dat glutenvrije producten over het algemeen veel slechte ingredienten bevatten, en dan is het nog schrikbarend duur ook! Lekker zelf bakken dus! 🙂
Ik ga aan de slag met de boekweit, ben benieuwd!
Thanks again,
groet Esther.
Esther zegt
Hai Heleen,
Ik heb het brood gister gemaakt en het smaakt heerlijk. Ik moet om gezondheidsredenen gluten,-en zuivelvrij eten. Dat doe ik pas sinds kort dus ik ben nog volop aan het experimenteren. Heb jij nog tips voor ander meel wat ik kan gebruiken voor brood? Amandelmeel is heerlijk maar duur.
Alvast bedankt. Ik bljjf je blog zeker volgen, hartstikke leuk!
Groetjes Esther.
Anonymous zegt
Gewone azijn kan ook, appelciderazijn is gezonder. Deze azijn is te koop bij de natuurvoedingswinkel.
VeggieMo
Anonymous zegt
is er een alternatief voor appelciderazijn?
Saïda zegt
Hoi Heleen, vandaag weer 15 bananenmuffins gemaakt. Echt lovely! Heb er een paar in de vriezer gedaan, ben benieuwd hoe die eruit komen. Hoe lang kan dat eigenlijk in de koelkast met die eieren denk je?
Ik wil ook graag het brood maken, moeten daar echt 6 (!!!) eieren in? Why?
Ook maar eens een speltbrood bakken. Ik wil het proberen volgens het recept van Voedingswaar maar dan zonder wijnsteenbakpoeder, want dat heb ik niet. Kan ik dat vervangen door 1/2 tl bicarbonaat en 1/2 el appelcider azijn zoals in jouw recept van amandelbrood?
wendela zegt
hey
kan dit ook zónder bicarbonaat of bakpoeder? gewoon alleen met het ei als “rising agent?”. of wordt het dan heel klef denk je?
Heleen Quantrill zegt
Hoi Wendela,
Het gaat om de combinatie van appecider azijn en bicarbonaat. Dit geeft het beslag als het ware een lift en een betere structuur. Anders zou je kunnen proberen dit allebei achterwege te laten en eerst de eiwitten stijf te kloppen en daar het meel door te roeren.
Succes!
Anonymous zegt
Hallo
Ik vroeg me af of je ook iets vervangend voor eieren hier in kan gebruiken.
Ik probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. en heb er nog niet zo veel verstand van, dus mischien dat jij het weet?
Heleen Quantrill zegt
Ik heb wel eens gehoord van lijnzaad op water zetten. Het lijnzaad verslijmt en dat water kun je dan gebruiken in plaats van eieren omdat het wat op eiwit lijkt. Geen idee of dit werkt, dat zou je dan eens met een klein iets uit moeten proberen.
Succes!
Heleen
Eef zegt
Ik heb het amandelbrood gemaakt en ik vond het erg lekker!
Ga ik dus zeker vaker maken, maar eerst op zoek naar een nieuwe keukenmachine want mijn klein apparaatje trekt het allemaal maar moeilijk 😉
Eef zegt
Dit ga ik zeker proberen!
Heleen Quantrill zegt
Hey Rita,
Wat leuk! En wat goed te horen dat hij bevalt! Jij bedankt voor je reactie 😉
Heleen
Rita Veldmaat zegt
Hoi heleen,
Ik heb hem gemaakt en hij is verrukkelijk!!
Dank voor je recept maar weer.
Groetjes Rita
Heleen Quantrill zegt
Hoi Rita,
Dankjewel voor je reactie! Leuk te horen dat je al zoveel hebt uitgeprobeerd!
Bicarbonaat is een onderdeel van bakpoeder en helpt deeg luchtig te maken. Je kan ook bakpoeder gebruiken, maar omdat ik bicarbonaat voor nog meer dingen gebruik en het prima werkt, hou ik het daarbij.
De maat bakblik die ik gebruik is 20*9*5cm.
Groetjes
Heleen
Rita Veldmaat zegt
Hoi Heleen,
Heb al vele recepten van je gemaakt en natuurlijk smakelijk opgegeten! 🙂
Nu heb je het in dit recept over Bicarbonaat? Wat is het? En kan ik het ook met iets anders maken, want laat ik dit nu net niet in huis hebben en heb zo zin om het morgen direct uit te proberen 🙂
En welke maat bakblik gebruik je?
Alvast bedankt.
Groetjes rita
Heleen Quantrill zegt
Hey Inge,
Het is een keuze geweest om gezondheidsredenen. Glutenvrij eten betekent voor mij meer rust in mijn lijf omdat het mijn bloedsuiker opjaagt en ik voel me er erg lekker en energiek bij. De kinderen eten wel gluten hoewel ze begonnen zijn in hun peutertijd zonder gluten. Ze hadden erg veel last van diarree en ik vermoedde bij onze oudste dat hij ook last had van een parasiet. Gelukkig knappen kleintjes altijd heel snel op!
Toch blijf ik erg terughoudend met graan. Ik zie het als een traktatie of iets bijzonders. Maar met het naar school gaan, trakteren en bij vriendjes eten is het ondoenlijk om vol te houden omdat ze niet glutenintolerant zijn.
En volle melkproducten zijn absoluut de beste keus. Beter zou zijn zelfs als je rauw melk zou kunnen krijgen omdat die niet verhit is en de enzymen en vitaminen nog meer aanwezig zijn. Maar dat is een kwestie van keus en kunnen. Dus volle melk en yoghurt… super! Leef je ook uit met room en roomboter. Vitamines A en D zitten in het vet namelijk.
Hartstikke goed, zou ik zeggen! Geniet er van! 😉
Groetjes
Heleen
Inge zegt
Klinkt goed! Maar jij eet glutenvrij omdat je allergische kinderen hebt of is het een keuze?
En nog wat. Ik lees altijd dat je de pure producten moet gebruiken en geen light aftreksels. Wij zijn dus al enige tijd over op roomboter om in te bakken en voor op brood. En volle melk/yoghurt als toetje. Maar is volle melk (daar maak ik yoghurt van) beter?
izerina zegt
Door jouw blog heb ik amandelmeel gekocht. En de muffins daarvan smaken goed.Dit recept geef ik door aan een vriendin.Groeten Izerina
Dzoli zegt
Dit moet ik uit proberen.Dan ik heb nog nooit amandalenmeel gebruikt:)