Toen ik bijna tweeëneenhalf jaar geleden met het GAPS-dieet begon en ik geen granen meer mocht eten, at ik dus automatisch glutenvrij. Nooit helemaal 100%, want de rest van het gezin is gewoon brood en pasta en dergelijke blijven eten en een besmetting is dan gauw gemaakt, zeker aangezien ik het brood voor hen bleef bakken.
Coeliakie of échte Glutenintolerantie
Als je echte glutenintolerantie hebt, oftewel coeliakie, dan is het belangrijk om elk molecuul gluten in je lijf te vermijden, omdat elk spoortje van gluten waarmee je in aanraking komt van binnen een immuunreactie in de darmen teweeg brengt. Er ontstaat een chronische ontsteking met afbraak van de darmvlokken als gevolg.
Het darmslijmvlies van de dunne darm is bedekt met darmvlokken en fijne uitstulpingen, de zogenaamde microvilli; deze vergroten het oppervlakte waardoor de voedingsstoffen worden opgenomen. Bij coeliakiepatiënten zijn de villi in de dunne darm vaak dusdanig kapot door de ontstekingen, dat een normale darmfunctie niet meer mogelijk is. Voedingsstoffen kunnen daardoor minder goed opgenomen worden met mogelijk zelfs ernstige voedingstekorten als gevolg.
Inmiddels volg ik het GAPS-dieet niet meer, maar omdat mijn klachten (dunne ontlasting en opgeblazen gevoel) nooit helemaal verdwenen zijn, vermijd ik liever nog steeds de granen die gluten bevatten (tarwe, rogge, spelt, Kamut en gerst). Me ervan bewust dat wanneer ik echt coeliakie zou hebben en dat de klachten daarvan komen, ik toch nog meer maatregelen hier thuis moet treffen om elk spoortje te vermijden. Mochten de middelen van de mesologe waar ik nu kom allemaal niet baten, dan moet ik toch maar eens laten testen op coeliakie…
Andere vormen van Glutenovergevoeligheid
Niet alleen mensen met echte gluten intolerantie kunnen baat hebben bij het vermijden van gluten. Er is ook een mildere vorm van glutenovergevoeligheid waarbij de darmen ook geïrriteerd kunnen zijn en er allerlei problemen kunnen ontstaan, denk daarbij aan buikproblemen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of brijige ontlasting. In dat geval is het niet nodig elk spoortje van gluten te vermijden, omdat er geen sprake is van een immuunreactie. Laat ik maar hopen dat daar mijn gevoeligheid ligt!
De enige manier om de symptomen van glutenintolerantie te reduceren is simpelweg het vermijden van alle voedingsproducten met gluten. Nou ja, simpelweg… Het is niet alleen een kwestie van stoppen met het eten van brood en pasta, zo eenvoudig is het helaas niet, want het lijkt óveral wel in te zitten…
Waar zit Gluten allemaal in?
Je moet dus heel goed opletten en vooral altijd de etiketten lezen. Gelukkig is het sinds 2005 in Europa verplicht om allergenen te vermelden bij de ingrediënten. De glutenbevattende granen of gluten zelf vallen daar ook onder. Je zit in ieder geval goed als je het officiële symbool van de doorgestreepte aar op een etiket ziet staan.
Let vooral op zaken waar je het niet zo gauw verwacht of waar je niet zo snel aan denkt, zoals gedroogd fruit dat bestoven kan zijn met tarwe bloem, worsten en andere vleeswaren met tarwe erin verwerkt, gepaneerd vlees of vis, chips, alle kant-en-klaar maaltijden, gebonden sauzen en soepen, dressings, ijs, bouillon(poeder), bier, vruchtensappen, oplosthee, namaakkoffie enz, enz…
Producten met haver zijn weer een verhaal apart. Haver is van zichzelf een glutenvrij graan, maar omdat het verwerkt kan worden waar ook gluten bevattende granen worden verwerkt, kan haver (zonder het officiële symbool) besmet zijn. Moet je echt ieder spoortje gluten vermijden, kies dan alleen voor haverproducten die gegarandeerd glutenvrij zijn.
Schär voor een Uitgebreid Assortiment gegarandeerd Glutenvrije Producten
Als je die opsomming leest, dan lijkt het er haast op dat je voortaan beter alles zelf kunt maken, dan heb je tenminste in de hand wat er in gaat! Nu doe ik dat zelf al jaren voor een groot deel, maar dat heeft ook z’n nadelen. Ten eerste kost het zeeën van tijd en niet iedereen vindt het even leuk zo veel in de keuken te moeten staan en ook is niet iedereen even handig in het bereiden van al die dingen. En dan is het handig als je af en toe iets kunt kopen dat gegarandeerd glutenvrij is.
Schär is marktleider op het gebied van gegarandeerde glutenvrije producten en heeft een enorm uitgebreid assortiment waar voor iedereen die glutenvrij moet eten wel wat tussen zal zitten.
Ook handig voor als je zelf niet (strikt) glutenvrij eet, maar je bijvoorbeeld gasten krijgt die dat wel moeten. Let wel altijd op besmetting via kookgerei!
Al meer dan 30 jaar zet Schär zich onafgebroken in om mensen met een glutenintolerantie overal in Europa een onbekommerd en smaakvol leven te bieden: dankzij het grootste assortiment hoogwaardige, van nature glutenvrije producten, met streng gecontroleerde ingrediënten voor de hoogste betrouwbaarheid en optimale smaakkwaliteit.
Alle producten zijn bovendien vrij van chemische zoetstoffen, smaakversterkers, kleurstoffen en alles is vrij van genetische manipulatie.
Omdat we hier op Eet Goed Voel je Goed zoveel mogelijk glutenvrij eten promoten, mocht ik van Schär een aantal producten uittesten en mijn bevindingen daarover hier vertellen.
Ik ontving een kant-en-klaar wit brood dat gesneden en al in de verpakking zit en een Broodmix voor donker brood en ging daarmee aan de slag om een paar heerlijke ontbijten mee te maken.
Het grappige is dat ik tijdens het doen van GAPS, er helemaal niet zoveel moeite mee had om geen brood te eten, maar nu mij onlangs werd afgeraden om ook geen producten met lactose meer te gebruiken en bovendien mijn kinderen plotseling een tosti-tic hebben, begon ik het soms toch wel zwaar te hebben! Ik heb natuurlijk wel eens geprobeerd een typisch paleo brood zonder granen te maken, maar vond dat nooit echt een succes en bovendien waren die niet echt geschikt voor tosti’s bijvoorbeeld.
Nu met dit brood kon ik vast weer eens een keer een tosti eten, want in harde kazen zit geen lactose, dus dát mag ik gelukkig nog wel hebben! En dan meteen ook maar wentelteefjes, want o dat vind ik ook zo vreselijk lekker en die kan ik ook echt af en toe missen zo zonder brood.
Tosties en Wentelteefjes
Het kant-en-klaar brood bleek er uitstekend geschikt voor te zijn, vooral de wentelteefjes waren echt een succes! Bij de tosti’s vond ik het iets minder goed smaken, omdat het brood een beetje zoetig is en naar mijn smaak wat zout mist. Met de zoete wentelteefjes waar ik ook wat Keltisch zeezout in het beslag doe, maakte die zoetige smaak niets uit, bij de hartige tosti maakte die het brood juist een klein beetje weeïg.
Wel zit er een aantal ingrediënten in waarom ik dit brood niet dagelijks zou willen eten en dat zijn zonnebloemolie en soja-eiwit. Zonnebloemolie vermijd ik o.a. liever, omdat het een meervoudig, onverzadigd vet is, meervoudig onverzadigde vetten zijn niet erg stabiel en kunnen daarom beter niet verhit worden (1). Soja vermijd ik om verschillende redenen, maar het voert wat ver om daar nu hier op in te gaan. In ieder geval klinkt mij een eiwit dat daaruit onttrokken is, als een kunstmatige handeling in de oren en is het zeker geen heel voedingsmiddel, maar bewerkt en ik eet bijvoorkeur puur en echt eten, geen bewerkt eten. Hoe bewerkt of geraffineerd de gebruikte zonnebloemolie is, weet ik trouwens ook niet en ik neem liever het zekere voor het onzekere.
Ben jij ook benieuwd hoe ik deze heerlijke wentelteefjes heb bereid? Hieronder het recept.
Glutenvrije Tosti's en Wentelteefjes
Ingrediënten
- 6 à 8 broodjes
- 4 eieren
- 75 à 125 ml. kokosmelk
- 1/2 tl. kaneel
- snuf Keltisch zeezout
- kokosolie om in te bakken
- ahornsiroop of kokosbloesemsuiker als beleg
Instructies
- Verhit een koekenpan langzaam op het vuur, terwijl je ondertussen het 'beslag' maakt.
- Doe de eieren met de kokosmelk, kaneel en het zout in een kom en kluts dit goed door elkaar.
- Giet het beslag in een diep bord en dompel er een broodje in, draai om met een vork, zodat beide kanten goed bedekt zijn met het beslag.
- Smelt een klont kokosolie in de pan.
- Laat het broodje goed uitlekken boven het bord en leg vervolgens in de hete pan met gesmolten kokosolie.
- Bak het wentelteefje aan beide kanten goudbruin en serveer met een scheutje ahornsiroop of wat kokosbloesemsuiker.
- Eet smakelijk!
‘Kaas-uit-de-Oven’
De Broodmix die ik kreeg, Brotmix dunkle, voor een zogenaamd ‘pane rustica’, heb ik volgens de aanwijzingen op de verpakking gemaakt. Dit ging nog niet helemaal zonder slag of stoot. Mijn handmixer is kapot, dus heb ik het in mijn bejaarde keukenmachine gedaan. Omdat het veel te veel was voor mijn machine, moest het in tweeën. Daar had mijn machientje eerst nog een flinke dobber aan en ik moest extra water toevoegen, meer dan stond aangegeven, om er een werkbaar beslag van te kunnen maken.
Nou ja, het lukte en het rees ook mooi en uiteindelijk kwam er toch een heus brood uit de oven!
En wat is er nou zo leuk aan brood?
Je kunt er allerlei lekkere dingen op smeren!
Eindelijk kon ik de smeerleverworst eens uitproberen op een heus broodje bijvoorbeeld.
En misschien nog wel leuker: iets dat we vroeger bij ons thuis altijd ‘kaas-uit-de-oven’ noemden. Gewoon een broodje belegd met kaas en eventueel tomaat en dat even 10 minuutjes op 120?C tot de kaas goed gesmolten is, yummie!
Deze mix bevatte alleen wel suiker, dat vond ik jammer, want ik houd gewoon niet van zoetig brood, het krijgt er zo’n weeïg smaakje van. Achteraf had er naar mijn smaak ook meer zout in gemogen (moest je zelf toevoegen en dat is natuurlijk prettig, omdat je dan zoveel of weinig kunt gebruiken als je zelf goed dunkt) Net als het andere kant-en-klaar brood, was het dus wat weeïg en anders dan ik van ‘gewoon gluten brood’ gewend ben.
Vanwege de zemelen die erin zitten, zou ik er liever een zuurdesembrood van gemaakt hebben om het fytinezuur en dergelijke zoveel mogelijk af te breken. Ik durfde het deze eerste keer niet aan omdat meteen uit te proberen en heb gewoon het recept dat erop staat gevolgd.
Mijn Conclusie
Ik vond het wel erg leuk om te doen en om weer eens lekker met brood te kunnen spelen en alle dingen die ik wel eens mis weer eens te kunnen maken. Toch zou ik het niet regelmatig gebruiken, gezien bepaalde ingrediënten en de wat zoetige smaak.
Uiteindelijk vond ik vooral de wentelteefjes het grootste succes en ik denk dat ook voor de broodmix die het beste zou uitpakken, gewoon omdat de wat zoetige smaak daar beter mee combineert dan met hartige dingen zoals kaas.
Nu heb ik me nog niet gewaagd aan het zelf maken van glutenvrij brood met granen als boekweit en dergelijke, dus kan ik het daar ook niet mee vergelijken. Het is wel absoluut meer brood dan de paleo broden zonder granen die ik in het verleden wel maakte met kokosmeel of amandelmeel.
Het is handig om te weten dat er van alles is op het gebied van glutenvrij eten en ik ben nu ook wel nieuwsgierig geworden naar bijvoorbeeld de glutenvrije pasta’s van Schär!
Dit is een gesponsord artikel. Deze review weerspiegelt mijn eigen persoonlijke mening. Lees de disclaimer.
VeggieMo zegt
Ik eet ook glutenvrij, al eet ik niet vaak gv brood. Meestal kies ik voor een andere lunch. Ik vind Pain Camapgnard het lekkerste brood van Schar. Lijkt heel veel op gewoon zuurdesembrood en heel geschikt wanneer ik een dagje weg ga.
Als jij je wilt laten testen, moet je een hele tijd weer gluten eten. Ik meen drie maanden. Dan nog de test waar geen zekerheid is qua uitslag. De biopten kunnen bv net op de gezonde stukjes van de dunne darm genomen worden. Drie maanden gluten eten als je niet tegen gluten kunt is heel erg zwaar. Voor veel mensen niet vol te houden. Daarbij is een steeds grotere groep mensen glutensensitief en dat is nog niet te testen behalve proefondervindelijk.
Iris Maier zegt
Ja, dat weet ik inderdaad VeggieMo, dat ik dan weer een tijd wel gluten moet gaan eten… Voorlopig ga ik dit ook niet laten doen, wil toch eerst andere dingen uitsluiten. Ik eet nu al 3 jaar geen gluten meer en het is toch nog niet helemaal in orde (wel veel verbetering overigens), dus ik vermoed toch wel iets anders eigenlijk…