Goed Gevulde Bloemkoolsoep en Kip Cakes

Bloemkoolsoep

Wat een grijs en koud weer! Tijd voor stoofschotels en soepen. Er is niks heerlijkers dan thuiskomen en je handen te warmen aan een dampende kom soep. Daar komt bij dat soep een perfecte manier is om je onwillige grut/ partner wat extra groenten te laten eten. Een mooie bijkomstigheid! Deze bloemkoolsoep is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk is het een bloemkool gratin, maar dan in soepvorm. Lekker met de Kip Cakes die ik erbij serveer. Zoonlief wilde weten wat voor cakejes dit waren. Ik antwoordde dat het cupcakes met kip waren. Zijn antwoord: Ooh, Kip Cakes dus!

Ziedaar, mijn dag zag er in één keer een stuk zonniger uit!

Goed Gevulde Bloemkoolsoep

4 – 6 flinke porties

Olijfolie
1 klein uitje, gesnipperd
500 ml kippenbouillon
1 middelgrote bloemkool, in roosjes gesneden
1 aardappel, geschild en in stukken gesneden
125 ml room
Koud vlees dat over was zoals kip, gehaktballetjes of stoofvlees
Zout en peper naar smaak

Toppings
Lente-uitjes, gesnipperd
Knapperig gebakken spek
Pittige kaas, geraspt
Zure room
Bieslook, gesnipperd

  1. Neem een pan met een dikke bodem en verhit de olijfolie hier in.
  2. Voeg het uitje toe en fruit 5 minuten tot deze glazig wordt.
  3. Voeg nu de bouillon, aardappel en bloemkool toe.
  4. Breng aan de kook en draai het vuur laag.
  5. Laat de soep pruttelen totdat de bloemkool gaar is.
  6. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender.
  7. Voeg de room en het vlees toe en warm nog even goed door.
  8. Breng verder op smaak met zout en peper en serveer de soep in kommen.
  9. Voeg nu de toppings naar smaak toe. Als je er een maaltijd van wil maken, kun je de toppings in kommetjes op de tafel zetten zodat iedereen naar hartelust kan toevoegen.

Kip Cakes
8 flinke muffins

125 gram havermeel
125 gram boekweitmeel
1/2 tl bicarbonaat
1 el Tex Mex kruiden
1 groot ei, geklutst
150 ml karnemelk of yoghurt
1 el tomatenpuree
125 gram geraspte, oude kaas (of andere pittige kaas naar smaak)
125 gram gekookte kip, in stukjes gesneden

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  2. Neem een ruime kom en doe hier het meel, bicarbonaat en kruiden in. Roer even door.
  3. Neem nu een schenkbeker en doe hier het ei, karnemelk, tomatenpuree en kaas in. Roer even door.
  4. Schenk dit bij het meel en roer goed door elkaar. Als het wat droog blijft, doe er dan een beetje extra water bij.
  5. Roer nu voorzichtig de stukjes kip door het beslag.
  6. Neem een muffin bakvorm en vet deze goed in of doe er cupcake papiertjes in.
  7. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  8. Bak de Kip Cakes in 25 – 30 minuten gaar en licht goudbruin.
  9. Serveer direct of bewaar voor later. Ze blijven ongeveer 3 dagen goed.

De kip is optioneel, je kan deze vervangen door ander vlees naar voorkeur of weglaten. Uiteraard kun je hier ook extra groenten als courgette of spinazie aan toevoegen. Verminder dan de hoeveelheid karnemelk die je gebruikt.

Als je liever geen lactoseproducten gebruikt, voeg dan 150 ml water of plantaardige melk naar keuze toe en een eetlepel appelcider azijn of citroensap. Dit laatste reageert met de bicarbonaat zodat je een heerlijk lucht eindresultaat hebt.

Je kan deze Kip Cakes ook met regulier meel maken. Vervang de havermeel en boekweitmeel dan door speltmeel of een ander meel naar keuze.

PS: De foto van de kom soep, linksonder, is gemaakt door mijn zoon. Na 8 pogingen, was hij het meest tevreden met deze foto. Dat verdient dus een plekje hier, leek mij zo! 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

8 reacties

  1. Yvette schreef:

    is de room in de soep ook te vervangen voor rijstemelk of kokosmelk of zo? (lactose vrij)?

  2. Corien schreef:

    Kipcake’s staan in de oven.
    Laatste garnering voor de soep maken…
    Ik ben benieuwd!

    Groetjes,
    Corien.

  3. Mark Lau schreef:

    Gisteren gemaakt. Geweldig, de muffins waren super. Heel smakelijk en mooie structuur.

  4. Anonymous schreef:

    Bij mij werden het wel 11 cakejes en er moest 50 ml water bij. Ben beniewd hoe ze smaken?
    Gr Wietske

  5. annie laumen schreef:

    Ik maak wel eens bloemkoolsoep
    Is ook lekker met kaas en lente uitjes
    Grt Annie Laumen

  6. Creatieve zoon, echt leuk. Kip cakes, geweldige vinding 😉 Ik ga ze een keer proberen. Bloemkool hoef ik hier echt niet mee aan te komen, dus dat ga ik ook niet meer proberen. Laatst las ik een recept van peer-pastinaak soep, die ga ik deze week testen. Eet smakelijk voor zo! Groetjes, Adrielle

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »