Havermout Cake Recept

havermout Cake op een Bord

Havermout cake

Het was de tweede ochtend van het nieuwe jaar, vroeg wakker, koud, en de schoonouders waren er nog. De kinderen zouden elk moment wakker worden, gillend van de honger en hun voedselbehoeften. Veel monden te vullen, dus ik wilde iets voedzaams, gemakkelijk en verwarmends op tafel zetten. Terwijl mijn man in gevecht was met de houtkachel, besloot ik de oven te gebruiken om de keuken lekker op te warmen.

Mijn eerste idee was om havermoutpap te maken, maar na een overdadig nieuwjaarsbuffet en te veel drank de avond ervoor, besloot ik iets bijzonders te maken. Saai zou niet werken! En zo kwam ik op havermout uit de oven.

Ingredienten voor havermout cake

  • 6 kopjes havermout
  • 2 kopjes warm water
  • 8 grote eieren, losgeklopt
  • 1/2 kopje agave
  • 2 tl vanille-extract
  • 1 el kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl zeezout
  • 1/2 kopje rozijnen

Zo maak je deze havermout cake

  1. De avond van tevoren: Zet de havermout in het water om te weken. Dit zorgt ervoor dat de havermout makkelijker gaart de volgende ochtend.
  2. De ochtend zelf: Klop de eieren los en voeg de agave, vanille, kaneel, bakpoeder en zeezout toe. Roer alles goed door de geweekte havermout.
  3. Vet een bakblik in en schep het havermengsel erin. Voeg de rozijnen toe en meng ze door het mengsel.
  4. Zet het bakblik in de oven op 190 graden voor ongeveer een half uur. Het is klaar wanneer het mes er schoon uitkomt.

De keuken was heerlijk warm toen ik dit uit de oven haalde. We serveerden het met appelstroop en veel boter. We smulden als dikke dikkerds! En het mooie is, er bleef genoeg over voor de volgende ochtend, wanneer de kinderen weer naar school gaan. Ik denk dat “ontbijt uit de oven” vaker op het menu gaat komen!

49 reacties

  1. Omdat het best veel was heb ik het in porties ingevroren. Vanmorgen een ontdooide portie in plakken in de pan opgewarmd. Beetje jam en boter erbij, kopje thee en een mango. Wat was dat lekker zeg! Heb een foto maar die kan ik hier helaas niet plaatsen ๐Ÿ™‚

  2. Mijn zoon geniet volop van dit recept. Ik heb de helft gemaakt en voor een aantal dagen de porties in de vriezer gedaan. Ik zet het ’s avonds klaar voor mijn zoon met wat kokosmelk en chiazaad er nog bij. Hij vindt het verrukkelijk!

  3. Maaike schreef:

    Volgens mij komt het niet zo nauw. Ik heb 3 cappuccino-koppen gebruikt en 3 eieren. Ongeveer een half recept, maar ik had niet genoeg eieren ๐Ÿ™‚
    En het was HEERLIJK!! Ik had geen trek meer tot ruim in de middag ๐Ÿ™‚ De kinderen hebben het afgekeurd, maar wij zijn er blij mee. De avond van tevoren klaar gemaakt en ’s morgens even in de pan. Ideaal.

  4. Hoe groot zijn jou koppen? ๐Ÿ˜‰ Misschien een stomme vraag hoor, maar het scheelt misschien in verhouding met de eieren… Een senseo kop bijvoorbeeld? Of zo’n kopje wat je oma heeft zeg maar?

  5. Anonymous schreef:

    Ik heb het al meerdere malen gemaakt en het is heerlijk! Ik laat ondertussen het bakpoeder, de agave, de vanille, het zout en 2 eieren achterwege en voeg als extra wat gehakte dadels toe: heerlijk! Oh, en ik eet het zonder de boter en de appelstroop ๐Ÿ˜‰

  6. Anonymous schreef:

    Mjammie!!! Vanavond gemaakt (ik weiger om om 5:30 op te staan om hem dan te maken voor manlief die moet gaan werken, lui hè?) en gelijk geproefd.. Heerlijk!! In plaats van een eetlepel kaneel heb ik er een eetlepel speculaaskruiden in gedaan, maar dat worden er minimaal 2 de volgende keer. Het hele huis ruikt heerlijk!! Dank je wel! ๐Ÿ˜‰

  7. Anonymous schreef:

    Ook ik heb gesmuld van dit ontbijt. Hartelijk dank voor het delen Heleen. Ik ben fan van je blog.

  8. Anonymous schreef:

    Zondagmorgen uitgeprobeerd, was heeeerlijk.
    Ik maakte vroeger wel bread and butterpudding, maar dit is een heel wat gezondere
    variatie en we vonden het allemaal lekker. Ik heb er nog banaan door gedaan en chiazaadjes.

  9. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,
    Vanochtend voor vriendlief gebakken en hij als fijnproever zei dat het iets te eiig smaakte in t midden. De randjes waren lekker. ๐Ÿ™‚ Zou jij kunnen bedenken waar dit aan kan liggen? Ik ben een beginnende bakker in eigen keuken en dit recept ziet er heerlijk uit dus wil ik het graag goed doen.
    Ik had trouwens bicarbonaat gebruikt ipv bakpoeder, misschien heeft dat ook uitgemaakt in smaak…
    Groetjes, Edith

    1. Hallo Edith,

      Er zitten flink wat eieren in dit recept. Wat je zou kunnen doen is de hoeveelheid eens halveren over de hele linie. Kijken hoe dat bevalt!

  10. henrike schreef:

    ik heb t nu al een paar keer gemaakt en inderdaad superlekker!
    uit de oven met een klontje roomboter en wat stroop, mmmm,
    wat ik laatst ook heb gedaan is een dikke eetlepel pindakaas erdoor doen,
    maar dat komt omdat ik havermout met pindakaas en banaan ook zo lekker vind (en een stukje pure chocola, heerlijk!)

  11. Wieber schreef:

    Wat uis de agave in de ingredienten lijst? siroop? is dit te vervangen met bijv. honing?

  12. Ellen van der Vijgh schreef:

    Ok, duidelijk! Dit wordt een blijvertje! Nooit geweten dat havermout zo lekker kon zijn ๐Ÿ™‚
    Bedankt voor je heerlijke recept.

    Groetjes Ellen

  13. hoi Heleen, kan deze havemoutcake ook met havervlokken gemaakt worden. daar heb ik namelijk nog heel veel van liggen en wil ik het liefs eerst opgebruiken?
    groetjes Kim

  14. Hij was echt HEERLIJK zonder te overdrijven…. ’s ochtends als start en nu laatste restjes als toetje. Super recept!

    1. Het wordt een soort stevige pudding. Knapperig wordt het zeker niet, daar is het inderdaad te nat voor. Het moet het koken van havermout op de vroege ochtend vervangen, vandaar.

      Groetjes
      Heleen

  15. Anonymous schreef:

    Toch jammer dat je zelf geen havermout eet. Juist omdat het veel vezels bevat zorgt het ervoor dat je bloedsuikers níet gaan schommelen. Vervolgens zorgt het voor een goede darmfunctie en verlaagd het cholesterol. Doordat we door het eten van havermout minder brood eten voelen wij ons ook veel fitter!
    groet, Karin

  16. Maak deze heerlijke havermout uit de oven al voor de derde keer. Ik eet het alleen dus ik doe het recept doormidden. Dan eet ik er nog 3 keer van!
    Vandaag heb ik er koekkruiden door gedaan en nootjes. Dan wat appelstroop en ghee (zelfgemaakte geklaarde boter)erover. Heerlijk ik verheug me iedere keer weer op dit ontbijt en ik kan er echt de hele ochtend mee doen. Volgende keer doe ik er bananen en kokosrasp door!! Verheug me er nu al op.

  17. Natasja schreef:

    Wat voor vanille extract gebruik jij en waar koop je het?

  18. Anonymous schreef:

    Ik lees dat je het uiteindelijk vaak met boter eet, waarom niet meteen wat boter, cocosolie toevoegen?

    1. henrike schreef:

      omdat t lekker is als de boter erbovenop smelt ๐Ÿ˜‰

  19. Anonymous schreef:

    Ook ik heb er zes heerlijke cupcakes van gemaakt. Vanmorgen een twee op asl lekker warm ontbijtje en eentje mee naar het werk als tussendoortje en nog 3 over voor morgen. Bedankt voor het delen.

    Groetjes,
    Els

  20. Eveline schreef:

    Dit is echt súper lekker!!
    Heb het recept gedeel door 3 gedaan, omdat ik het alleen eet.
    Heb het in cupcake vorm gegoten en heb er 6 heerlijke cakejes van!
    Vandaag 3 op en heb dus nog over voor morgen!!

    Bedankt voor het recept!

  21. Ilse E schreef:

    Hoi Heleen,

    In je uitleg staat dat je de verhouding havermout – water 1:2 gebruikt. Maar in je ingredientenlijst staat er 6 koppen havermout en 2 koppen water dat is verhouding 1:3! Welke verhouding kan ik gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie!

    Groetjes Ilse

    1. Hoi Ilse,

      In de uitleg geef ik aan dat 1:2 echt pap maakt. Dit recept is meer een soort cake en is daarom steviger. Vandaar dat de verhouding voor havermout hoger ligt. Vandaar.

      Groetjes
      Heleen

  22. Ilse Dekkers schreef:

    This comment has been removed by the author.

  23. Afieke schreef:

    Vanochtend heb ik wat meer tijd dan normaal en had zin in een ‘ander’ ontbijt. Dus ik keek even bij jouw recepten… De havermout staat nu in de oven! De laatste keer dat ik het at zat er suiker in, nu gezoet met agavesiroop en zelf nog wat kokosbloesemsuiker toegevoegd. Ik ben heel benieuwd!

  24. Clรฉo schreef:

    O-ver/ven-heerlijk. En het is normaal dat de havermout na 3 kwartier in de oven nog ‘nat’ is, toch? Anders teveel water gegokt. Ik heb er twee bananen doorgeprakt en ook nog een flinke kluts rauwe cacao. Kokosrasp als topping. Enig probleem: ei-vervanger (no-egg), en geen opgeklopte eitjes. Het hele goedje rijst niet, geen centimeter. Iemand tips?

    1. Hoi Cleo,

      In principe wordt het een stevig soort cake, gemaakt van havermout. Dus hoewel iets vochtig wel smakelijk is, moet het niet slap blijven. En deze havermout cake rijst niet, dus maak je daar maar geen zorgen over ๐Ÿ˜‰

      Groeten
      Heleen

    2. Anonymous schreef:

      Het heeft toch geen zin om rauwe cacao te gebruiken en het dan in de oven te doen…

  25. Anonymous schreef:

    Wat een heerlijk recept, mijn dagelijkse portie havermout is op deze manier wel weg te krijgen! Ik ga er eens mee variëren door er dadels en noten door te doen. Jammie!

  26. Anonymous schreef:

    Dank voor je reaktie,nu de gelegenheid maar pakken voor nog een vraag. Hoe denk je over boekweitmeel?groet Dirkje

    1. Boekweitmeel is een heel goed product, gewoon gebruiken. Maar pas wel op, het heeft een aparte smaak en droogt vrij snel uit. Gebruik dus maar kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld pannenkoekjes om dit te voorkomen.

  27. Anonymous schreef:

    hoi Heleen,
    Hoe denk jij over havermout in het licht van geen granen eten? Is dit net zoiets als bij speltmeel, het wordt beter verdragen? Groet Dirkje

    1. Het kan beter verdragen worden, inderdaad. Maar momenteel eet ik zelf helemaal geen granen, maar mijn kinderen wel. Zij lijken er goed vol van te zitten en vinden het lekker.

      Als je helemaal geen granen eet, eet je ook geen havermout of spelt. Dit zou een keuze kunnen zijn als je gewicht kwijt wil raken, darmklachten hebt, vermoeidheidsklachten of veel hoofdpijn hebt. Ook als je last hebt van bloedsuikerschommelingen, is het beter om granen een tijd te laten staan.

      Groeten
      Heleen

  28. We hebben deze ‘ontbijtkoek’ vanmorgen gemaakt en gegeten. Heerlijk! Heb de hoeveelheden uit het recept genomen (had gisteravond laat geen zin meer om na te denken over hoeveel we nodig zouden hebben) en het was behoorlijk wat! We hebben niet eens een vierde opgekregen, haha! Heb de helft in de vriezer gedaan, ben benieuwd hoe dat er uit komt, maar zou moeten kunnen toch?

    Heb er inderdaad ook een kopje kokosrasp aan toegevoegd en een flinke hand zonnebloempitjes.

  29. Rita Veldmaat schreef:

    Hoi Heleen,
    Heb hem net uit de oven gehaald en hij is verrukkelijk. Ik heb er nog lijnzaad, ipv rozijnen: verse blauwe bessen, kokos en gojibessen ingedaan. superlekker, alleen nu lust ik dit natuurlijk alleen. Mijn vraag is eigenlijk: hoe bewaar ik het en hoe warm ik het weer op??

    Gr Rita

    1. Ik bewaar het in de koelkast. Ik snijd het alvast in stukjes en doe het in een plastic doos met deksel. Om op te warmen kun je het 10 minuten op 200 graden in de oven doen, maar wat ook erg lekker is, is zoetjes opbakken in een schone koekenpan met boter.
      Koud is het ook erg lekker. Het is vrij stevig en ik geef het mee met de kids naar school.

      Heleen

  30. Anonymous schreef:

    Ik hou ontzetten veel van havermout! Maar maakte het gewoon op klassieke wijzen. Deze recept lijkt mij uitstekend ga het morgen proberen! Bedankt Cosetta

  31. Anonymous schreef:

    Heerlijk! Net uitgeprobeerd en goedgekeurd door zowel manlief als kids! Dit recept nemen we op in onze gezins’ster’receptenmulto!
    Ik had alleen niet genoeg haver(mout)vlokken en heb notenmuesli gebruikt van De Halm (een mix van haver-, gerst-,rogge- en tarwevlokken, noten en zaden). Ik had ook nog kokosrasp staan. Heb ik er ook aan toegevoegd! Zalig!
    Groetjes! Carin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder ยป
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder ยป
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder ยป