Een tijdje terug schreef ik al over ‘Overnight Oats‘ of: havermout die je ’s avonds al klaarzet en die gedurende de nacht lekker zacht wordt. Zeker voor drukke ouders/ mensen in het algemeen 😉 bleek dit een uitkomst. Geen gedoe meer in de ochtend, maar gewoon pakken en opeten of zelfs meenemen en later nuttigen. Sinds dien ben ik gaan experimenteren met een smoothie versie van dit recept en in dit artikel wil ik jullie laten zien hoe je met één basis recept eindeloos kunt variëren. Havermout smoothies zijn makkelijk, snel klaar te maken en kunnen wel een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Ze kunnen zelfs ingevroren worden voor langere termijn.
Ontbijt voor naar school, naar werk of onderweg
Net als de Overnight Oats, zijn deze havermout smoothies makkelijk mee te nemen onderweg. Ik maak ze bijvoorbeeld in glazen potten die ik dicht kan doen met een deksel. Verder is dit een ontbijt dat je met één hand kan hanteren – geen lepels nodig – en dus ook tijdens het lopen of in de file kan opdrinken. Als je een thermos hebt, blijft de smoothie zeker een aantal uur koel. Dus als je niet direct aan je ontbijt kunt beginnen, heb je rond koffietijd ook zeker nog een lekkere, gekoelde smoothie!
Als je kinderen hebt die, net als mijn dochter, ontbijt maar lastig vinden *zucht* is dit echt het proberen waard! Sommige smaak combinaties zijn net zo lekker als een toetje en laten we eerlijk zijn, je ontbijt met een rietje geserveerd krijgen, maakt het direct tot een feestje!
Ze vullen ook goed. Elk recept is goed voor twee porties en ik zal jullie eerlijk zeggen dat ik die echt niet allebei op kan. En qua voedingswaarde doen ze niet onder voor een volwaardige maaltijd: de haver, chiazaadjes, yoghurt en fruit zorgt voor een prima balans van eiwitten, koolhydraten en vetten.
De chiazaadjes in dit recept zorgen ervoor dat de smoothie lekker dik blijft, zelfs tot twee dagen nadat je hem gemaakt hebt! Chiazaadjes absorberen tot wel 10 keer hun eigen gewicht in vocht en hierdoor is de smoothie lekker lobbig. Bijkomend voordeel is dat wanneer je de smoothie in zou vriezen, hij bij ontdooien niet waterig wordt.
Hoe maak je een havermout smoothie
Stap 1. Ik gebruik steeds dezelfde basis ingrediënten voor een havermout smoothie en voeg daar dan extra’s aan toe om het een bepaalde smaak te geven. Ook de verhoudingen zijn altijd hetzelfde, zodat je steeds eenzelfde consistentie en hoeveelheid hebt. Hoewel je deze smoothies ’s avonds al klaarmaakt, wil dat niet zeggen dat je de zaken ineens een stuk moeilijker moet maken, natuurlijk!
- Havermout. Ik gebruik havermout of havermeel. Als je havervlokken hebt, werkt dit ook.
- Chiazaadjes.
- Yoghurt. Je kunt elk soort yoghurt gebruiken, ook de plantaardige versie. Ik ben erg gek op de volle yoghurt van Den Eelder, maar wil van tijd tot tijd ook uitwijken naar geitenyoghurt. Beiden koop ik bij de plaatselijke Jumbo.
- Melk. Ook hier staat het je vrij om elk type melk te gebruiken. Ik vind amandelmelk erg lekker, maar ook erg duur, dus gebruik ik meestal rauwe melk of geitenmelk. Kokosmelk werkt ook goed en je hebt het voordeel van extra gezonde vetten in je smoothie!
- Blender. Elk type blender voldoet. Ik heb een keukenmachine waar een glazen mengkom op zit dit ik voor dit soort recepten gebruik. Simon heeft een Magic Bullet en ik denk dat die ook prima werkt. Bijkomend voordeel daarvan is dat je direct in een beker mengt en dat er deksels en ringen bij geleverd worden die het vervoeren en drinken een stuk eenvoudiger maken.
- Meeneembekers. Ik noemde net al de bekers van de Magic Bullet en dat is wel het formaat beker waar je aan moet denken. Dus die grote thermosbekers waar men koffie in doet, of van die leuke glazen ‘Mason’ bekers. Als je de smoothie net als ik eerst in een keukenmachine of aparte blender doet, kun je die kan ook in de koelkast zetten om later te verdelen.
Optionele Extra’s voor je smoothie
- Fruit. Elk soort fruit is lekker. Kies fruit dat liefst biologisch, en anders in ieder geval in seizoen en zo lokaal mogelijk is.
- Notenpasta. Een lepel notenpasta in je smoothie geeft een heel andere dimensie qua smaak en textuur. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, raad ik je het echt aan! Kies liefst voor notenpasta zonder extra toevoegingen. En een laag olie op je nieuw gekochte pot notenpasta is niet erg, de olie scheid zich van nature van gemalen noten en beschermd zo de notenpasta ook iets tegen oxidatie. Geopende notenpasta altijd in de koelkast bewaren!
- Smaakmakers en specerijen. Kaneel, vanille en kardemom zijn erg lekker in smoothies. Maar ook een schep cacaopoeder is een goeie aanvulling.
- Zoetmiddelen. Dit is echt optioneel. Zelf vind ik de smoothie al zoet genoeg op het moment dat er fruit in zit, maar soms is een schepje honing of wat kokosbloesemsuiker erg smakelijk en zeker bij kinderen erg in trek. Gebruik met mate en probeer eerst uit of je het echt wel nodig hebt.
- Zeezout. Ja, die had je niet verwacht zeker? Ik doe sinds jaar en dag een snufje zeezout in de smoothies. Het doet niet alleen wonderen met de smaak – alles lijkt iets duidelijker te smaken – , maar de mineralen in goed zeezout (Keltisch of Himalaya) zijn een uitstekende toevoeging voor je ontbijt! Een snufje is voldoende, zoute smoothie is niet lekker (geloof me!).
Stap 2. Doe de havermout en chiazaadjes in de blender en maal even tot het fijn is. Als je havermeel gebruikt, hoef je alleen de chiazaadjes te malen. Hoe fijner je dit maalt, des te gladder je smoothie zal zijn.
Stap 3. Voeg yoghurt en melk toe en maal even kort. Gebruik een lepel om de droge delen goed door de yoghurt en melk te roeren, soms blijft dat onderin de blender zitten.
Stap 4. Voeg nu het fruit, een snufje zout en andere smaakmakers toe en maal wederom kort.
Stap 5. Verdeel de smoothie over je bekers, draai deze bekers dicht en zet in de koelkast. De volgende ochtend heb je een heerlijke, dikke smoothie. Als je ze overdag maakt, laat ze dan minstens vier uur in de koelkast staan om dik te worden.
Stap 6. Als je je smoothies in wilt vriezen, geef ze dan eerst vier uur de tijd om op te stijven. Daarna kun je ze in goed afsluitbare bakjes of zip-loc zakjes overschenken en in de vriezer doen. Tip: Als je ze in een zakje invriest en dit plat neerlegt, ontdooien ze sneller.
Havermout Smoothies
Ingrediënten
- 40 gram Havermout
- 1 ½ tl chiazaadjes
- 250 ml melk naar keuze
- 50 ml yoghurt naar keuze
- 200 gram fruit naar keuze klein gesneden en pitten verwijderd
- Optionele ingrediënten
- 1 el zoetmiddel naar keuze
- ⅛ tot ½ tl specerij of smaakmaker naar keuze
- 2 el notenpasta
- 1 el cacaopoeder
- ¼ tl vanillepoeder
Instructies
- Maal de havermout samen met de chiazaadjes fijn in de blender. Hoe fijner des te gladder de smoothie.
- Voeg melk en yoghurt toe en maal even door. Roer eventueel door om klontjes te voorkomen.
- Voeg vervolgens het fruit en de optionele ingredienten naar smaak en behoefte toe.
- Maal alles goed.
- Schenk de smootie in bekers en bewaar in de koelkast.
- Laat minstens vier uur, maar liefst de hele nacht, opstijven.
Notities
Als de smoothie te dik is wanneer je hem uit de koelkast haalt, roer je er een beetje extra melk of wat water door om te verdunnen.
Lekkere Combinaties
Wat denk je van de volgende combinaties?
- Abrikoos, sinaasappel en amandelmelk. Gebruik hiervoor een hele, geschilde sinaasappel en verse abrikozen.
- Appel, kaneel en notenpasta. Lekker met zelfgemaakte appelmoes, of zoete appels.
- Ananas en kokosnoot. Gebruik kokosmelk en verse ananas.
- Peer en chocola. Schil de peer en voeg cacaopoeder en eventueel wat cacaonibs toe voor deze klassieke smaakcombinatie!
- Aardbei en banaan. Favoriet bij kids. Je kunt hiervoor ook prima bevroren aardbeien gebruiken.
- Bosbes, pecan en ahorn. Ook hier kun je bevroren bosbessen gebruiken. Eventueel kun je de pecannoten roosteren voor extra smaak. De ahornsiroop maakt het geheel af.
En nu wil ik graag van jullie horen! Wat is jouw favoriete combi in een smoothie? Kende je dit idee al en zo ja, hoe maakte jij deze havermout smoothie?
Karen zegt
Hoi Heleen, wat een fijn recept. Ik ga het zeker proberen, want ik heb sinds kort een beugel met brackets en dan is een smoothie een ideaal ontbijt (en/ of lunch!).
Hoe lang denk je dat je een smoothie kan bewaren? Kan ik bijvoorbeeld 2 x per week maken voor een hele week? En kan het ook met een staafmixer? Ik heb geen blender namelijk.
Dank je wel alvast voor je antwoord.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Karen,
Ja hier ook iemand met een beugel, dus we weten er alles van. Smoothies kun je beter niet te lang bewaren. Een dag in de koelkast, hooguit bewaren tot de volgende dag. Wat ik wel doe, is soort van ‘smoothie packs’ maken, waar ik banaan en havermout en ander fruit doe dat ik dan gemakkelijk in de blender met melk en notenpasta kan pureren. Misschien is dat een idee om wat tijd te besparen?
Groetjes!
Elisabeth zegt
Hallo Heleen,
Dit is zeker een aantal jaar geleden geschreven? Er staat nog in ‘chiazaadjes deel ik met mijn moeder of een vriendin’. misschien vind je het zelf fijn om aan te passen?
Hartelijke groet,
Elisabeth
Arnold zegt
Hoi, kun je aangeven welke notenpasta en cacaopoederje gebruikt
Heleen Quantrill zegt
Hey Arnold,
Net wat ik op dat moment in huis heb, ik ben niet heel merk-trouw. Ook het soort notenpasta varieert. De ene keer is het een mengeling, de andere keer alleen amandelpasta of hazelnootpasta. Net wat in de aanbieding is ook. Met cacaopoeder net zo. Ik let er wel op dat ik rauwe cacaopoeder gebruik waar ik kan, vanwege de hoge antioxidanten waarde. Maar qua merk maakt het mij niet heel veel uit.
Groetjes,
Heleen
Patricia zegt
Wat fijn! Ik heb een zoontje die niet wilt ontbijten. Idd “zucht”!
Maar deze smoothies gaan er goed in. Wat een opluchting. Dank je!
Groetjes,
Patricia
Wout zegt
Ik vind de smoothie nog wat bloemig smaken door de havermout meel.
Maak ik het wel goed?
Laura zegt
Ik heb het net met 200 gr diepvriesframbozen, 2 el notenpasta en wat kaneel en een snufje zout gemaakt. Heerlijk! 🙂
Truus Magdelyns zegt
Lekker!!
Monique zegt
Kan ik de yoghurt ook vervangen door bijv. havermelk? Ik zou de smoothies graag maken zonder zuivel, puur plantaardig.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Monique,
Jazeker. In het recept geef ik ook aan dat je yoghurt en melk naar voorkeur kunt gebruiken. Dus kies voor plantaardige yoghurt ipv koe of geit. Als je alleen melk doet, wordt de smoothie wel een stuk dunner en de smaak is dan ook iets anders. Het zure van de yoghurt geeft wel een lekkere smaak vind ik.
Groetjes
Heleen
Ronald zegt
Dan kan je dus ook kiezen voor karnemelk als je het zure van yoghurt prefereer