Het is duidelijk dat plastic een enorm probleem aan het worden is in onze maatschappij en het milieu. Het kan soms aanvoelen dat we niets kunnen doen om de toestroom van zogenaamde ‘single-use-plastics’ (rietjes, flesjes, wattenstaafjes, etc.) te stoppen. De zero-waste-beweging is een voorbeeld van hoe we zelf een verschil kunnen maken dat een groot verschil kan maken als er meer en meer mensen aan mee doen.
Wat is de Zero Waste-beweging?
De zero-waste-beweging heeft tot doel om geen afval meer in de oceanen, op de vuilnisbelten of de afvalverwerkingstations terecht te laten komen. De zero-waste-filosofie is niet alleen voor consumenten, maar omvat ook verantwoorde productie, verpakking en dergelijke voor bedrijven.
Sommige bedrijven gebruiken de term “afvalvrij” om hun afvalverwerkingsproces te beschrijven, maar deze term kan misleidend zijn. Zo zou het verbranden van afval, zodat het niet naar de stortplaats gaat, onder deze term passen, maar past het niet in de filosofie om afval te verminderen door een beter gebruik van grondstoffen.
In de kern is de zero-waste beweging erop gericht de afvalproductie te verminderen door het productieproces te verbeteren en beter gebruik te maken van grondstoffen. Voor individuen betekent dat het ondersteunen van bedrijven met weinig afval en het maken van individuele keuzes om ook afval te verminderen.
Kan ik echt Zero-Waste zijn?
We leven tegenwoordig in een wegwerp-cultuur waarbij producten geproduceerd worden met inferieure grondstoffen waardoor bijvoorbeeld kleren, maar ook meubels en elektronica veel minder lang mee gaan dan bijvoorbeeld 30 jaar of langer geleden. Het is erg lastig om je aan deze cultuur te onttrekken, omdat je nog immer deel uitmaakt van een samenleving die er niet op ingesteld is om afvalvrij te zijn.
Betekent dit dat het onmogelijk is? Nee! Sommige families vinden wel een manier en ik bewonder ze. Tegelijkertijd, wees niet ontmoedigd als je niet Zero-Waste kunt zijn. In onze familie is zero-waste meer een ideaal dan een harde eis. Alle beetjes helpen en hoe meer we zelf kunnen doen, hoe meer druk er komt op grote bedrijven en de overheid om veranderingen wereldwijd door te voeren.
Voordelen van een levensstijl zonder afval
Het meest voor de hand liggende voordeel van een afvalvrije levensstijl is dat het afval vermindert. Dit betekent dat er minder spullen naar de stortplaats gaan, minder vervuiling is en minder grondstoffen worden gebruikt. Maar naast goed voor het milieu zijn er nog veel meer voordelen!
Kostenbesparend
Wanneer je je inzet voor een levensstijl zonder afval, word je meer bewust van wat er in je leven en huis komt. Je maakt meer bewuste keuzes als het gaat om het kopen van items die onvermijdelijk in afval veranderen, of veel verpakkingen hebben.
Bespaart tijd
Door steeds minder spullen in huis te halen en zuiniger om te gaan met wat je al hebt, bespaart dit ook op de tijd die je nodig hebt om je huis schoon en netjes te houden! Een meer Zeo-Waste mindset heeft ook tot gevolg dat je minder naar de winkels hoeft en meer de tijd neemt om na te denken of een bepaalde aankoop wel noodzakelijk is.
Bevordert gezond eten
Junkfood wordt veel vaker verpakt in een plastic verpakking dan echt voedsel. Door dit soort verspillende verpakkingen te vermijden, vermijd je automatisch een heleboel ongezonde producten. Voedingsmiddelen die in bulk kunnen worden gekocht (neem je eigen potten en zakken mee!) zijn meestal volwaardige voedingsmiddelen die veel gezonder zijn (en mogelijk ook goedkoper zijn!).
Leert kinderen waardevolle lessen
In je eigen proces naar een meer Zero-waste leefstijl, zul je meer bewust zijn van wat je koopt en in huis haalt. Dit is een geweldige les voor kinderen over de waarde van bezittingen (of het gebrek daaraan). Met de wegwerpcultuur waarin we leven, zien kinderen vaak alles als vervangbaar. Onbewust krijgen ze het idee mee dat dingen het niet waard zijn om voor te zorgen. Maar door meer bewust te zijn van wat we kiezen om te kopen en te houden, laten we onze kinderen zien dat we maar een paar dingen kopen, dus moeten we er zuinig op zijn.
Brengt verloren vaardigheden terug
Kinderen leren ook de waarde van repareren, hergebruiken en creatief zijn met gevonden materialen. In plaats van steeds vervangend speelgoed te kopen van lage kwaliteit en een grote voetafdruk, moet je misschien creatief worden met wat je hebt en leren om je spullen te repareren. Dit zijn waardevolle vaardigheden voor onze kinderen.
10 babystappen naar een (bijna) Zero-Waste thuis
Leven zonder afval kan overweldigend en onmogelijk lijken, maar met slechts een paar eenvoudige veranderingen kun je een enorm verschil maken.
1. Begin rustig aan
Net als bij elke andere dramatische verandering in je leven, loop je risico op een ‘burn-out’ als je te snel, te veel wilt. Je raakt overweldigd en ontmoedigd omdat je het overzicht kwijt raakt. Neem in plaats daarvan kleine stapjes.
2. Voer een ‘prullenbak-assessment’ uit
Kijk door je huisvuil en noteer wat er het meest in de prullenbak terechtkomt. Dit kan je een idee geven waar je kunt beginnen met het verminderen van afval. Misschien is er veel bedorven voedsel of plastic verpakkingen dat bij jullie weggegooid wordt.
3. Thuis koken
Thuis koken is een geweldige manier om afval te verminderen. Kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden worden altijd in veel plastic verpakkingen verpakt. Thuis maaltijden bereiden elimineert die verpakking. Zelfs als je je ingrediënten in de supermarkt koopt zonder bulk te kopen of je eigen containers mee te nemen, bespaar je nog steeds veel verpakking. Bovendien heeft thuis koken het extra voordeel dat het veel gezonder is.
4. Drink meer water
Meer water drinken is voor de meesten van ons altijd een goed idee. Maar meer water uit de kraan drinken kan ook helpen om afval te verminderen. Plastic flessen voor eenmalig gebruik zijn een van de grootste verontreinigende stoffen. Drankjes in tetrapaks zijn net zo slecht. Koop in plaats daarvan een waterfilter voor thuis en neem je eigen waterfles mee als je uitgaat.
Dat betekent echter niet dat je nooit anders dan water kunt drinken. Drink in plaats daarvan zelfgemaakte losse thee of zelfgemaakte kombucha.
5. Vervang de grootste boosdoeners
Door enkele eenvoudige swaps te maken, kun je veel afval besparen en kom je een stap dichter bij een levensstijl zonder afval. Hier zijn enkele eenvoudige voorbeelden:
Waterflessen – Gebruik een herbruikbare waterfles in plaats van wegwerpflessen.
Rietjes – Dit is een enorm probleem voor het milieu, maar het is ook een van de gemakkelijkste plekken om iets te veranderen. Weiger, indien mogelijk, gewoon plastic rietjes. Als je een rietje nodig hebt, overweeg dan om je eigen rietje mee te nemen. Ik hou van roestvrijstalen rietjes, glazen rietjes (wees voorzichtig) en siliconen rietjes.
Boodschappentassen – Gebruik altijd zelf meegebrachte boodschappentassen. Dit lijkt heel logisch omdat je tegenwoordig voor je plastic tas moet betalen, maar nog altijd zie ik heel veel mensen bij de kassa zo’n plastic tas kopen. Als je je eigen (veel mooiere!) boodschappentassen meeneemt, hoef je ook niet meer zulke plastic tassen te kopen.
Zeep – Zonder je routine te veranderen, kun je het gebruik van plastic verminderen. Kies voor stukken zeep in plaats van vloeibare zeep in plastic flesjes. Stukken zeep gaan langer mee en zijn net zo goed als vloeibare zeep (als je de juiste soort kiest). Ik hou van zeep- en shampoobars, maar als ik het niet haal, kies ik voor zeep gemaakt met biologische ingrediënten die ik kan uitspreken.
Wattenstaafjes- en schijfjes – Door te kiezen voor wattenstaafjes op basis van bamboe en wasbare wattenschijfjes, haal je hele mooie en milieuvriendelijke dingen in huis.
Tandenborstels – Kies voor bamboe tandenborstels in plaats van plastic.
6. Verwijder ongewenste e-mail
Ongewenste e-mail is niet alleen een enorme verspilling van papier, inkt, elektriciteit (om af te drukken), enz., Het is ook een enorme verspilling van je tijd wanneer je het moet recyclen. Haal een ‘Nee-Nee’ sticker op bij je gemeentehuis of bestel hem online voor een kleine bijdrage. Je kunt ook proberen contact op te nemen met het bedrijf dat het verzendt en hen vragen je van hun lijst te verwijderen.
7. Koop kwaliteitsproducten
De wegwerpcultuur waarin we leven strekt zich uit van mode tot keukenapparatuur en alles daartussenin. Door artikelen van de hoogste kwaliteit te kopen die we ons kunnen veroorloven, kunnen we verminderen hoeveel spullen er in de vuilnisbak en op de stortplaats belanden. Artikelen van hogere kwaliteit gaan aanzienlijk langer mee dan de goedkopere opties en zijn op de lange termijn vaak goedkoper!
8. Tweedehands kopen
Een manier om afval te verminderen is door waar mogelijk tweedehands te kopen. Zoek naar items van hoge kwaliteit in tweedehandswinkels in plaats van nieuwe te kopen. Je vermindert de hoeveelheid verpakkingen die je weg moet gooien en je geeft iets ouds een nieuw leven. Als je weinig tijd hebt (zijn we dat niet allemaal), is er altijd Marktplaats of je lokale tweedehands verkoophoek op Facebook.
9. Love your left-overs
Per jaar gooien we per persoon gemiddeld 34 kilo voedsel weg. Door slimmer om te gaan met kliekjes en eten te verwerken tot moes, soep of een lekkere cake, kun je die afvalstroom op die manier wat terugdringen. Heb je toch voedselafval? Soms kan het op de composthoop. Klik hier voor meer informatie.
10. Schakel over naar no-waste vrouwelijke hygiëneproducten
Kies voor katoenen maandverband en menstruatiecups in plaats van conventionele maandverband en tampons. Conventionele tampons en maandverband zitten vol met schadelijke chemicaliën en pesticiden die zich gemakkelijk kunnen opbouwen bij maandelijks gebruik. Als je het eenmaal onder de knie hebt (er is een lichte leercurve), is een menstruatiecup niet alleen beter voor het milieu, maar kan het je ook veel geld besparen en het is beter voor je gezondheid.
Geavanceerde tips voor een Zero-Waste leefstijl
Als je de basis onder de knie hebt en je afval verder wilt verminderen, probeer dan een aantal van deze tips.
- Stap af van plastic folie. Gebruik in plaats daarvan siliconen rekbare deksels of stoffen lappen met bijenwas.
- Koop je ingrediënten in bulk in.
- Maak je eigen dingen voor persoonlijke verzorging (zoals deodorant, lotion en andere verzorgingsproducten).
- Start een moestuin.
- Katoenen luiers voor je baby.
- Schakel over van tandpasta naar tandpoeder.
- Gebruik katoenen zakdoeken in plaats van tissues.
- Maak poetsdoeken van oude handdoeken en lakens.
- Switch van niet-recycleerbare geschenkverpakking naar milieuvriendelijke alternatieven zoals herbruikbare stoffen geschenkzakken.
Hoe meer ‘zero-waste’ dingen die je stap voor stap in je leven doorvoert, des te makkelijker dat het wordt!
Kleine stapjes maken al verschil!
Het doel is niet noodzakelijkerwijs zo’n familie te worden die een jaar aan afval in slechts één glazen pot kwijt kan. Het gaat erom meerdere kleine dingen te doen om onze behoefte aan wegwerp producten en materialen te verminderen. Hoe beter we het doen en hoe meer we afvalvrije producten eisen, des te eerder zullen bedrijven aan de vraag voldoen. Als we allemaal een steentje bijdragen om verspillende productie en consumptie te verminderen, zullen we allemaal de vruchten plukken.
Wat doe jij in je huis om afval te verminderen?
Laat een reactie achter