Grijze, sombere ochtenden. Drukke dagen. Volle agenda’s en een to-do lijst van to-do lijstjes. Yep, het is december, mensen. Zoonlief is al een paar weken wat ontkrikkeld, want hij is het overzicht kwijt. Gisteravond voordat hij naar bed ging, zaten we nog even aan de tafel om de week door te nemen. Ik zegde hem toe dat deze week een saaie week zou zijn. Geen feestjes, geen verplichtingen, geen surprises meer om te maken en hoogstwaarschijnlijk geen huiswerk meer. Dat luchtte hem zichtbaar op. Het is ook niet wat, al die festiviteiten en ook nog je best blijven doen op school, spelen, sporten en wat niet al. Maar een saaie week in het vooruitzicht kalmeerde de gemoederen aanzienlijk. Ter afsluiting beloofde ik hem zijn favoriete toetje: Havermoutpap met appels. In dit huis zijn we gek op havermout. Simon eet havermout het liefst gewoon: gekookt met water en een snufje zout, beetje zoet en klaar. Maar de kids en ik maken er liever een feestje van. We hebben een tijdje chocolade havermoutpap gegeten (gewoon een schepje cacao toevoegen) en rond vijf december maakte ik speculaas havermoutpap (je raadt het al: een half theelepeltje speculaaskruiden toevoegen). Maar de chocola en speculaas komt ons (lees: mij) nu de neus uit. Dus lekker gewone, herkenbare smaken in de ochtend. Comfort food in deze drukke tijd. En een gevulde buik naar school. Ook niet onbelangrijk!
De karamelsaus in dit recept is in feite gepureerde dadels met heet water. Gebruik zachte verse dadels voor het beste resultaat. De harde, gedroogde dadels moeten eerst echt een half uur weken. En ’s ochtends heb ik daar geen zin in.De avond ervoor zet ik alles klaar: De keukenmachine met het blendergedeelte, de hoeveelheid dadels die ik wil alvast ontpit en de havermout afgewogen. Op deze manier staat er niks in de weg om een heerlijk zoet ontbijt klaar te maken. En dan lekker aan de tafel eten, stukje lezen samen, praten over kleine dingetjes en rustig opstarten.
Van mij mag elke ochtend zo beginnen..!

Karamel Appel Havermoutpap
Ingrediënten
- 100 gram havermout
- 400 ml water
- Snufje zout
- 2 appels geschild en in stukjes gesneden
- 10 verse dadels ontpit
- 1 kopje heet water eventueel meer
- Kaneel
Instructies
- Doe de havermout met het water, de zout en de twee appels in een pannetje en breng het aan de kook.
- Zodra het kookt, draai je het vuur laag. Laat eventueel een van je smurfen in de pap roeren.
- Doe de dadels met het hete water in een blender en pureer tot er een gladde saus ontstaat. Als de karamel te dik is, voeg je wat extra heet water toe.
- Verdeel de havermoutpap over twee kommen en schenk de karamelsaus er overheen. Decoreer eventueel met wat stukjes appel.
- Bestrooi met kaneel en serveer direct.