Karamel Appel Havermoutpap

Grijze, sombere ochtenden. Drukke dagen. Volle agenda’s en een to-do lijst van to-do lijstjes. Yep, het is december, mensen. Zoonlief is al een paar weken wat ontkrikkeld, want hij is het overzicht kwijt. Gisteravond voordat hij naar bed ging, zaten we nog even aan de tafel om de week door te nemen. Ik zegde hem toe dat deze week een saaie week zou zijn. Geen feestjes, geen verplichtingen, geen surprises meer om te maken en hoogstwaarschijnlijk geen huiswerk meer. Dat luchtte hem zichtbaar op. Het is ook niet wat, al die festiviteiten en ook nog je best blijven doen op school, spelen, sporten en wat niet al. Maar een saaie week in het vooruitzicht kalmeerde de gemoederen aanzienlijk. Ter afsluiting beloofde ik hem zijn favoriete toetje: Havermoutpap met appels. In dit huis zijn we gek op havermout. Simon eet havermout het liefst gewoon: gekookt met water en een snufje zout, beetje zoet en klaar. Maar de kids en ik maken er liever een feestje van. We hebben een tijdje chocolade havermoutpap gegeten (gewoon een schepje cacao toevoegen) en rond vijf december maakte ik speculaas havermoutpap (je raadt het al: een half theelepeltje speculaaskruiden toevoegen). Maar de chocola en speculaas komt ons (lees: mij) nu de neus uit. Dus lekker gewone, herkenbare smaken in de ochtend. Comfort food in deze drukke tijd. En een gevulde buik naar school. Ook niet onbelangrijk!

De karamelsaus in dit recept is in feite gepureerde dadels met heet water. Gebruik zachte verse dadels voor het beste resultaat. De harde, gedroogde dadels moeten eerst echt een half uur weken. En ’s ochtends heb ik daar geen zin in.De avond ervoor zet ik alles klaar: De keukenmachine met het blendergedeelte, de hoeveelheid dadels die ik wil alvast ontpit en de havermout afgewogen. Op deze manier staat er niks in de weg om een heerlijk zoet ontbijt klaar te maken. En dan lekker aan de tafel eten, stukje lezen samen, praten over kleine dingetjes en rustig opstarten.

Van mij mag elke ochtend zo beginnen..!

Karamel Appel Havermoutpap

Karamel Appel Havermoutpap

Heleen Quantrill
Maak voor de verandering eens havermoutpap met karamelsaus. Heel eenvoudig op basis van zoete dadels. Zonder geraffineerde suikers en veganistisch.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 100 gram havermout
  • 400 ml water
  • Snufje zout
  • 2 appels geschild en in stukjes gesneden
  • 10 verse dadels ontpit
  • 1 kopje heet water eventueel meer
  • Kaneel

Instructies
 

  • Doe de havermout met het water, de zout en de twee appels in een pannetje en breng het aan de kook.
  • Zodra het kookt, draai je het vuur laag. Laat eventueel een van je smurfen in de pap roeren.
  • Doe de dadels met het hete water in een blender en pureer tot er een gladde saus ontstaat. Als de karamel te dik is, voeg je wat extra heet water toe.
  • Verdeel de havermoutpap over twee kommen en schenk de karamelsaus er overheen. Decoreer eventueel met wat stukjes appel.
  • Bestrooi met kaneel en serveer direct.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »