Karamel Appel Havermoutpap

Karamel Appel Havermoutpap

Karamel Appel HavermoutpapGrijze, sombere ochtenden. Drukke dagen. Volle agenda’s en een to-do lijst van to-do lijstjes. Yep, het is december, mensen. Zoonlief is al een paar weken wat ontkrikkeld, want hij is het overzicht kwijt. Gisteravond voordat hij naar bed ging, zaten we nog even aan de tafel om de week door te nemen. Ik zegde hem toe dat deze week een saaie week zou zijn. Geen feestjes, geen verplichtingen, geen surprises meer om te maken en hoogstwaarschijnlijk geen huiswerk meer. Dat luchtte hem zichtbaar op. Het is ook niet wat, al die festiviteiten en ook nog je best blijven doen op school, spelen, sporten en wat niet al. Maar een saaie week in het vooruitzicht kalmeerde de gemoederen aanzienlijk. Ter afsluiting beloofde ik hem zijn favoriete toetje: Havermoutpap met appels.

Karamel Appel Havermoutpap2 In dit huis zijn we gek op havermout. Simon eet havermout het liefst gewoon: gekookt met water en een snufje zout, beetje zoet en klaar. Maar de kids en ik maken er liever een feestje van. We hebben een tijdje chocolade havermoutpap gegeten (gewoon een schepje cacao toevoegen) en rond vijf december maakte ik speculaas havermoutpap (je raadt het al: een half theelepeltje speculaaskruiden toevoegen). Maar de chocola en speculaas komt ons (lees: mij) nu de neus uit. Dus lekker gewone, herkenbare smaken in de ochtend. Comfort food in deze drukke tijd. En een gevulde buik naar school. Ook niet onbelangrijk!

De karamelsaus in dit recept is in feite gepureerde dadels met heet water. Gebruik zachte verse dadels voor het beste resultaat. De harde, gedroogde dadels moeten eerst echt een half uur weken. En ’s ochtends heb ik daar geen zin in.

Karamel Appel Havermoutpap3De avond ervoor zet ik alles klaar: De keukenmachine met het blendergedeelte, de hoeveelheid dadels die ik wil alvast ontpit en de havermout afgewogen. Op deze manier staat er niks in de weg om een heerlijk zoet ontbijt klaar te maken. En dan lekker aan de tafel eten, stukje lezen samen, praten over kleine dingetjes en rustig opstarten.

Van mij mag elke ochtend zo beginnen..!

Karamel Appel Havermoutpap

Karamel Appel Havermoutpap

Heleen Quantrill
Maak voor de verandering eens havermoutpap met karamelsaus. Heel eenvoudig op basis van zoete dadels. Zonder geraffineerde suikers en veganistisch.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 100 gram havermout
  • 400 ml water
  • Snufje zout
  • 2 appels geschild en in stukjes gesneden
  • 10 verse dadels ontpit
  • 1 kopje heet water eventueel meer
  • Kaneel

Instructies
 

  • Doe de havermout met het water, de zout en de twee appels in een pannetje en breng het aan de kook.
  • Zodra het kookt, draai je het vuur laag. Laat eventueel een van je smurfen in de pap roeren.
  • Doe de dadels met het hete water in een blender en pureer tot er een gladde saus ontstaat. Als de karamel te dik is, voeg je wat extra heet water toe.
  • Verdeel de havermoutpap over twee kommen en schenk de karamelsaus er overheen. Decoreer eventueel met wat stukjes appel.
  • Bestrooi met kaneel en serveer direct.

8 reacties

  1. Margreeth schreef:

    ja, misschien erg raar, maar ik heb nu pas door dat je dr weer bent!
    ik dacht dat EGVG overgenomen was, maar is dat nu weer teruggedraaid?
    fijn, dat wel. je hebt gewoon een leuke stijl!
    success en gezegende feestdagen.

    1. Weet je wat pas raar is? Je kerel die het opstapje bij de voordeur zuigt. Ja echt waar, ik heb nu een blinkend schoon opstapje dankzij m’n lief 😉

      Leuk dat je er weer bent Margreeth! De site is inderdaad overgenomen, maar Iris heeft een tijdje hier geblogd en ik heb dat stokje inmiddels weer overgenomen. Dus een beetje heen en weer gedoe, maar als alles goed gaat, blijf ik gewoon lekker bloggen hier voortaan.

      Jij ook gezegende feestdagen!
      Heleen

  2. Arianne schreef:

    Heerlijk, heb het vanmorgen ook op. Banaanschijfjes in kokosolie gebakken en wat noten erbij, nog een klontje roomboter,kaneel en wat honing. En dan genieten! Eet smakelijk!

  3. annie laumen schreef:

    Ik eet ook graag havermout s’morgens.
    Vaak met een schepje lijnzaad .
    Lekker in de pap lepeltje kokosvet.

  4. Elisabeth schreef:

    Hoi Heleen,

    Is dit dan jullie volledige ontbijt? Voor mijn gevoel missen er dan eiwitten en vetten. Hoe kijk je daar tegen aan? Ik heb toch echt meer nodig om mijn bloedsuiker stabiel te houden en het ook het idee dat dit voor kinderen geen volledig ontbijt is. Ik zou dan een schep ghee en noten toevoegen.

    groetjes Elisabeth

    1. Hoi Elisabeth,

      Als je gedurende de dag al je vetten, eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt, is dit geen probleem.

      Groetjes
      Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »