Havermout 101: Tips en Trucs

Havermout

Afgelopen zaterdag gaf ik aan dat ik weer wil beginnen met menuplannen. Ik merkte dat ik weer erg makkelijk werd in boodschappen doen en bedenken wat we die week zullen eten. Hoewel dit door velen van jullie als een beetje saai en overbodig gevonden wordt (‘hoe weet je nou wat je op donderdag wil eten?’ of ‘ik hou het liever spannend!’), merk ik dat ikzelf teveel tijd en geld kwijt ben als ik niet een menu voor de komende week opstel. Wat daar dan ook bij komt kijken is het vooruit werken. Afgelopen zaterdag maakte ik een heerlijke, geroosterde kip en daar eten we vandaag nog van. Dus als het met het avondeten kan, waarom zou ik niet voor het ontbijt vooruit werken?

Cue Havermout. Havermout leent zich uitstekend als ontbijtproduct en velen van jullie gaven aan erg gek te zijn op havermout om verschillende redenen. Het vult goed, bevat B-vitamines, mineralen en vezels waardoor jullie je goed voelen, het smaakt lekker en je kan er eindeloos mee variëren. Ook is het redelijk eenvoudig klaar te maken.
Vandaag wil ik nog een goede eigenschap aan havermout toevoegen: je kan het redelijk lang bewaren als het gekookt is. Het leent zich dus erg goed als ‘vooruitwerkontbijt’. Ik heb dit nu een aantal keer gedaan en ik blijf me er over verbazen hoe makkelijk het is!
Maar ook het idee dat ik ’s ochtends direct een ontbijt klaar heb staan zonder daar extra moeite voor te hoeven doen, is erg motiverend. De ochtenden blijven voor mij een probleem. Mijn bed is gewoon veel te aangenaam op de koude, donkere ochtend! Maar dat laat niet veel tijd over om een volwaardig ontbijt voor mijn spruiten neer te zetten. Zelf heb ik makkelijk praten, ik kan om negen uur in alle rust ontbijten. Het grut moet gewoon om vijf voor half negen op school zijn, liefst eerder 😉
En dan kan ik wel een kom yoghurt voorschotelen of een smoothie maken, maar als het er op aan komt, is havermoutpap gewoon stevige favoriet. Met andere woorden: dat wordt snel opgegeten 😉
Daarom vind ik deze methode van havermoutpap maken zo geweldig. Ik maak op zondagmiddag een grote pan havermoutpap, verdeel deze in porties en bewaar in de koelkast. Zo hoef ik ’s ochtends alleen maar wat fruit, noten, honing en andere lekkere dingen toe te voegen en we hebben een heerlijk ontbijt in no time.

Soorten havermout

Ik gebruik zelf de fijne havervlokken het meest. Deze zijn fijn gesneden en zijn daarom sneller gaar. Af en toe koop ik ook grove havervlokken. Hier maak ik ook lekkere muesli mee, maar ook als pap zijn ze erg lekker. Ze moeten langer koken en je kaken zullen even flink aan de slag moeten 😉 maar ter variatie zijn ze zeker de moeite waard.
Als je budget gaat, kun je goedkope, fijne havervlokken op de onderste plank in de supermarkt vinden. Ze staan op de ontbijtgranen afdeling. Een pak van een halve kilo kost dan meestal 35 – 50 cent.
Qua smaak vind ik er niet veel verschil in zitten. Uiteraard maakt kwaliteit in verbouwen ook verschil en dat merk je ook in de prijs.
Bereiding
Bij havermoutpap gaat het om de verhouding tussen de vlokken en het water. Je kan havermoutpap ook met melk maken, maar als je het langer wilt bewaren, raad ik het gebruik van water aan. Je kan op een later moment melk toevoegen voor extra smaak.
Fijne havervlokken: 2:1 Twee delen water op één deel vlokken. Deze zijn meestal met 10 minuten gaar.
Grove havervlokken: 3:1 Drie delen water op één deel vlokken. Deze vlokken zijn met 20 – 30 minuten gaar.
Vergeet niet dat dit indicaties zijn. Hoe langer je havermout kookt, des te dikker de pap wordt. Als je dus van dunne pap houdt, kun je meer water toevoegen tijdens het koken.
Havermoutpap voor 1 Week
3 grote mokken havermout naar keuze (ik gebruik grote Bodum glazen)
Water naar verhouding zoals hierboven beschreven
Zout naar behoefte
Kaneel of vanillepoeder (optioneel)
  1. Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en kook de havermout in 10 tot 30 minuten gaar, afhankelijk van het type havermout.
  3. Blijf doorroeren om aanbranden te voorkomen.
  4. Als de pap gaar is, draai je het vuur uit en laat je het een tijdje afkoelen.
  5. Verdeel de havermout in afsluitbare bakjes, bijvoorbeeld in 1-persoons porties, en bewaar in de koelkast.
  6. Serveer als ontbijt met je favoriete toppings als fruit, noten, boter, melk en andere lekkere dingen.
Deze havermout blijft tot wel vijf dagen goed in de koelkast. Zorg gewoon dat het in een afsluitbare bak zit zodat het geen geurtjes uit de koelkast overneemt.
Hoe eenvoudig is dit? Een half uurtje werk, hooguit, en je hebt ontbijt voor de rest van de week al klaar.
Zoek je iets soortgelijks dat je makkelijk mee kan nemen naar werk? Probeer dan eens Havermout uit de Oven!
Tip: Alle ingrediënten voor dit heerlijke recept koop je bij Gekruid!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

45 reacties

  1. Ik heb havermout bij de action gekocht, heeft iemand hier ervaring mee.

  2. Adrie,

    Wij aten vroeger altijd een havermouthapje op brood: uitje fruiten wat sambel en stukje kippenbouillonblokje erbij, dan de havermouth en melk, en tenslotte wat ketjap. Gaar laten worden en als warm hapje op brood smeren.
    Ik hou niet zo van pap in de morgen maar wel van havermouthapje op brood, dus nu ik zie dat het goed te bewaren is in de kolekast ga ik maar eens een pannetje maken en in porties verdelen, bespaart ook uitjes bakken s’ochtends vroeg.
    En ik zag dat kardemon, kaneel en gember poeder ook gezond zijn, dat kan er denk ik ook wel bij….

  3. Wat ook heerlijk is???
    25 gr havermout. 25 gr rozijnen. 200 cc melk. iets vloeibare zoetstof. Enkele druppels rum en amandel essence van dr. Oetker. Iets water.
    Dit s.avonds klaar zetten en s.morgens een paar minuten in de magnetron.
    Heerlijk.

  4. Anonymous schreef:

    hoi ik heb gewoon een pak havermout uit de AH. staat even opkoken en dan even laten staan. Minder goed?

  5. Anonymous schreef:

    Appeltaart havermoutpap, heerlijk!
    5 eetlepels havermout, 2 eetlepels rozijnen, 2 eetlepels kokosrasp, flinke snuf kaneel, een banaan en een appel zo’n 3 minuten laten koken. Vuur uit en een eetlepel lijnzaad en een eetlepel zonnebloempitten erdoor roeren. Verdelen over 2 bakjes en eet smakelijk. Man en ik zijn er gek op!

      1. Hi Maartje,
        Heleen heeft dat stukje geschreven, maar schrijft niet meer op dit blog. Ik denk dat zij het met water kookte, omdat ze zoveel mogelijk lactose vrij wilde. Ik kook het bijvoorkeur wel met (kokos)melk, voor de smaak, maar vooral ook voor de voedzaamheid.

  6. Marion schreef:

    Wat koken jullie die havermout lang ! Ik gebruik amandel- of rijstmelk, ook wel geitenmelk. En kook de havermout een minuutje of drie. Heerlijk met banaan, appel en kaneel.

  7. Ik eet ook heel vaak havermout! Ik maak het heel simpel klaar: Water koken in de waterkoker, de vlokken in een bakje doen, water opgieten als het gekookt heeft (niet te veel, niet te weinig.. Als ik teveel water erbij doe wordt ’t slijmerig en daar hou ik niet van!) Eventjes laten staan en dan eet ik het op.. Vaak met honing, ahorn of palmsuiker. Bedenk me met het lezen van dit artikel dat ik morgenochtend ga proberen om pompoenpitten erdoor te doen, ik ben benieuwd!

  8. Ik kook het ook met melk en dan op het laatste een beetje melk erbij. Ik doe er ook nog wat appel doorheen om een beetje te zoeten en soms een snufje kaneel, maar daar heb ik niet altijd zin in. Eigenlijk heel simpel, maar wel lekker!

    Ik zie een vraag over quinoavlokken, ik denk het wel. Ik heb van de week met quinoa gemaakt. Eerst koken met water, dan 5 el melk, een banaan en een snufje kaneel en dan door de blender. Blender wel meteen schoonmaken want gaat goed vastzitten als het droog is :-). Je kan de pap naar smaak steviger of vloeibaarder maken.

  9. Anonymous schreef:

    ik doe ’s morgens de havermout in de yoghurt met andere spulletjes, eet het dan ( lekker), kook het dus niet.
    krijg je dan niet de goede stoffen binnen.
    ben heel blij met je blog!!!

  10. Anonymous schreef:

    Eitje erdoor mengen en in de pan bakken = pannenkoek!

  11. Anonymous schreef:

    Goedemorgen, kan dit ook met quinoavlokken? En dan met water ipv melk?

  12. Hanneke schreef:

    Avond van tevoren: 1 sinaasappel per persoon persen, 1 el chiazaad per persoon en havermout er door roeren tot je een fijne substantie krijgt: niet te dik, niet te dun. In de koelkast. Koud serveren met kokosrasp. Een hit op werkdagen en de kids van 1 en 2 verkiezen ‘papje’ boven brood.

  13. henrike schreef:

    ik laat het ook savonds staan met een lepel jogurt en dan sochtends opwarmen in een pan, dan lepel pindakaas erbij, geprakte banaan, palmsuiker en soms wat boter, soms beetje cacoa erdoor, heerlijk!

  14. Marloes Leijzer schreef:

    Ik heb hier een pak boekweitvlokken staan, omdat ik geen granen wil eten. Zou het daarmee net zo goed gaan, iemand ervaring mee?

    1. Marloes Leijzer schreef:

      This comment has been removed by the author.

    2. Marloes Leijzer schreef:

      This comment has been removed by the author.

    3. Marloes Leijzer schreef:

      Met boekweitvlokken gaat ook heel goed, je moet denk ik wel iets meer doen om het op smaak te maken. Heb er een banaan en een peer in gedaan, een geklutst ei, scheut olijfolie, beetje chiazaad, paar rozijnen en kaneel en zout. Heerlijk! Oh, en een beetje agavesiroop, maar dat laat ik er de volgende keer uit denk ik.

      Morgen ga ik het proberen met kokosmelk en kokosvlokken. Ik heb er stoofpeertjes bij. Jummie!

  15. Eveline schreef:

    als ik havermout wil eten, zet ik dat ’s avonds klaar met een lepel yoghurt, of molkosan, dat breekt het fytinezuur af 12 uur laten staan is voldoende, dan kun je het ’s ochtends gewoon koken en is het beter verteerbaar.

  16. M&M van Pelt schreef:

    Hoi is Brinta ook goed of is daar iets aan toegevoegd? Van het pak kan ik het niet aflezen

  17. Dag Heleen,

    Wij (gezin met 2 kleine kinderen) eten ook graag havermout en jouw tip om dit van te voren te bereiden spreekt mij erg aan.
    Verwarm je het dan de ochtend zelf nog in een pannetje?

    1. Dat is optioneel. Ikzelf vind het best lekker om het koud te eten met wat fruit bijvoorbeeld, maar voor de kids is het erg prettig om het nog even op te warmen met een beetje melk. Puur eigen voorkeur dus!

    2. Ik heb hem al warm als koud geprobeerd en mijn voorkeur gaat naar koud !
      Wat ik wel doe is ’s avonds wat amandelmelk verwarmen en dan giet ik die warme amandelmelk over mijn havervlokken, samen met wat kaneel. Laat ik dan even trekken en dan zet ik het kommetje weg in de koelkast tot ’s morgens. Ik werk de ‘pap’ dan ’s morgens af met fruit (meestal neem ik banaan en appel), amandelschilfers, enz. Heerlijk ontbijtje !! Ik kijk nu al uit naar mijn kommetje morgenochtend 🙂

  18. Anonymous schreef:

    Heerlijk een lekker bord havermout ’s morgens. Ik zet de grove havervlokken de avond van te voren in een pan water, dan hoef je ze geen 30 minuten, maar 1 minuutje te koken. Scheelt enorm voor je energierekening!

  19. Ik zie dat er nog best veel mensen een magnetron gebruiken terwijl jullie toch mensen zijn die vooral met gezondheid en gezonde voeding bezig zijn. Na wat surfen op internet kom je toch wat negatieve informatie omtrent de magnetron tegen. Niet zozeer dat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn maar vooral dat het door de radiogolven vitamines en mineralen zou afbreken / stukmaken. Ik heb mijn magnetron al maanden terug de deur uitgedaan en hoor steeds meer mensen om mij heen.
    Ook ik geniet iedere ochtend van mijn havermout maar dan ouderwets gekookt in een pannetje.

  20. Anonymous schreef:

    Ik maak havermout (met de grote vlokken van de Halm- die vind ik het lekkerst) met water maar roer er op het eind nog een losgeklopt ei door. Vult goed en de textuur wordt dan meer melkachtig ipv stroef door het water. s Ochtends even opwarmen in de magnetron met een gesneden banaan (evt extra water erbij) en smullen maar!
    Mariska

  21. Havermout…… In de muesli, muffins, koekrepen, koekjes vind ik het heerlijk maar als pap…. Ik krijg het niet weg. Het zit hem niet in de smaak maar in het “mondgevoel”. (jeugdtrauma’s van brinta denk ik). Die brij vind ik verschrikkelijk. Maar dankzij jou en een Amerikaanse blogster heb ik er wat op gevonden: havermout uit de oven! Kun je ook van te voren klaarmaken, eindeloos variëren met fruit en noten en het resultaat is een soort zachte koek maar geen pap/brij, zelfs mijn man vindt het lekker! En het vult goed ook een voordeel. Dus voor alle paphaters die toch ook van het goede van havermout willen profiteren zou ik zeggen probeer havermout uit de oven!
    Groeten, Carla

    1. Wieteke schreef:

      Ik krijg ook een beetje rillingen van de pap, dus wat ik vaak doe is een banaan prakken en daar de havermout (gewoon uit de verpakking) doorheen roeren. Aanvullen met rozijnen, nootjes, speculaaskruiden, cacao of zelfs kwark als je daar zin in hebt. Werkt voor mij perfect! En elke ochtend het ingredient toevoegen waar ik zin in heb.
      Een variant heb ik laatst ontdekt omdat ik graag een klontje boter wilde toevoegen, zodat het nog langer vult. Ik heb toen mijn geprakte banaan met het klontje boter in de magnetron gedaan, zodat de boter lekker smelt. Dan de havermout en wat rozijntjes erbij (en evt speculaaskruiden of kaneel). Als je het dan opnieuw een minuutje in de magnetron doet, heb je bijna een soort cookiedough jum! En heerlijk voor een koude ochtend.
      Maar als je liever geen magnetron gebruikt, kan de oven, zoals hierboven, natuurlijk ook.

    2. De eerste keer ik havermoutpap at, vond ik dat echt niet lekker !!! Nu wel, ik maak hem de dag ervoor klaar door wat amandelmelk te verwarmen en op de havermout te gieten. Beetje kaneel bij en hup in de koelkast. ’s morgens werk ik hem dan af met appeltjes en banaan of ander fruit en nog wat amandelschilfers en ik heb een heerlijk ontbijt !!! Dat van die havermout roosteren is wel eens een leuke tip om te proberen 🙂
      Groetjes Julie

  22. Ik ben gek op havermout als ontbijt, zet het de avond van tevoren in de koelkast met rijstemelk en is s ochtends dan lekker met gojibessen, moerbeien of pure chocoladestukjes. Alleen probeer ik eigenlijk geen gluten te eten. Kan iemand mij vertellen of die nou wel of niet in havermout zitten?

    1. Anonymous schreef:

      Havermout is van nature glutenvrij, maar doordat het samen geoogst, vervoerd en verwerkt wordt met glutenhoudende producten, is het niet glutenvrij. Er bestaat wel glutenvrije havermout overigens.

    2. Judy Dellebarre schreef:

      Glutenvrije havermout is alleen van het merk provena

  23. Anonymous schreef:

    Eten je (en de kids) het dan koud uit de koelkast?

  24. Suzan Keizer schreef:

    Ook ik ben aan de havermout. Heerlijk. De meesten kijken me aan met een blik van: “hoe kun je dat eten?” Nou gewoon, met banaan en cacao of met appel, cranberries en kaneel. Meestal mik ik er nog een beetje kokos en/of lijnzaad/chiazaad door en smullen maar. Vult goed en heb de hele ochtend geen trek meer. Nou ja, meestal niet dan 🙂
    Heb me nog niet verdiept in de voedselzandloper maar wel veel meer in gezond eten. Ik eet bijna geen suiker meer, geen zuivel of andere ‘slechte’ dingen.
    Ik beperk me tot wat ik nodig heb en als ik trek heb in wat lekkers neem ik een chocolaatje (zelf gemaakt met kokosvet en rauwe cacao en andere vulling) of een bakje gemengde ongebrande noten. Met drinken beperk ik me tot thee en water en af en toe een glas diksap voor de smaak.
    Naar aanleiding van een artikel heb ik sole gemaakt van keltisch zeezout met de insteek om daar de ochtend mee te beginnen. Helaas kreeg ik het niet weg, bah, wat zout. Nu gaat het door het eten..haha.

    Succes met de blog. Ik blijf lezen en ideetjes opdoen.

    1. Femmie schreef:

      Suzan. Hoe gebruik je de sole?

      Wij gebruiken een jampotje.
      1/3 met keltisch zeezout
      aanvullen met afgekoelt gekookt water tot het potje vol is.
      flink schudden en dan is de sole klaar.

      in de ochtend en/ of voor de nacht:
      een theelepel in een vol glas met water doen, even roeren en dan proef je bijna geen zout.

      ik wens je succes… en een gezond leven..

  25. annie laumen schreef:

    Heerlijk havermout
    Ik eet het om de dag met fruit goji- bessen en eventueel honing
    De andere dag eet ik griekse yochurt met notenmuesli
    Het is zo veelzijdig en vooral gezond
    Grt Annie

  26. Ik eet sinds een half jaar elke morgen havermout als ontbijt. Eerst kookte ik het elke dag in een pannetje maar nadat ik ontdekte dat je havermout ook in de magnetron kon doen maak ik het nu in de magnetron. En afgelopen week las ik een artikel dat in België de havermout niet meer aan te slepen is na het boek de voedselzandloper.

    1. Annemiek schreef:

      De magnetron is alleen wel discutabel…
      Die straling zeg maar …
      Die schijnt goede stoffen uit de voeding weg te nemen en zelfs ook iets van kankerverwekkend te zijn.

    2. Femmie schreef:

      Wij gebruiken de havermout als volgt.
      een kop havermoutvlokken.
      een half kopje rozijnen
      een half kopje cranberries ( gedroogde.
      mespuntje keltischzeezout.
      melkkookpan drie derde met water.
      ingredienten zijn bij ons allemaal biologisch, maar het hoeft natuurlijk niet

      alles bij elkaar in doen en drie minuten koken en dan doen we het in de “hooikist”
      We laten dit rustig een paar uur staan. soms zelf de nacht over als we het in de avond gekookt hebben.
      de volgende morgen is het heerlijk gaar. en dan doen we er iets lekker bij ins.
      gemalen nootje.. of fruit o.i.d….
      Heerlijk het brand niet aan en je hoeft er niet bij te blijven en er blijven meer vitamines en mineralen in dan als je het de hele tijd kookt.
      Je kunt ook een grote doos nemen en daar een dikke wollen deken of slaapzak indoen… net wat je in huis hebt…

      als we het eten maken we het even warm op het gas in een roestvrijstalen pannetje, dit geeft de minste “vervuiling”

      Ik wens jullie een smakelijke eten…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »