Wanneer je melkkefir maakt, zul je waarschijnlijk regelmatig wat over hebben. Kefir maken is ontzettend eenvoudig en het gaat best vlot. Het is dus erg makkelijk om teveel te maken! Maar geen nood, melkkefir is niet alleen erg lekker om te drinken, je kunt er ook hangop van maken en die als basis gebruiken voor een frisse roomkaas dip!
Zo maak je Roomkas Dip
Hangop is uitgelekte yoghurt of kwart of melkkefir. Laat je melkkefir iets langer staan, 72 uur in plaats van 24 of 48, en schenk het vervolgens in een uitgespoelde kaasdoek of katoenen theedoek die je in een zeef hebt gedrapeerd. Dit zet je op een kom en laat je 12 tot 24 uur staan. De wei loopt uit de melkkefir en wat achterblijft is een zachte, fris-zure roomkaas. Dit vormt je basis voor een heerlijke dip of spread!
Nu in de zomer eten we veel meer rauwe groenten, de kinderen vinden rauwe groenten over het algemeen zelfs lekkerder dan gekookt of gewokt. Herkenbaar? Hoe dan ook, rauwe groenten zijn nóg lekkerder met een dip! Ik heb hier drie varianten gemaakt, ook met het oog op dat het er aantrekkelijk uitziet en uitnodigt tot proeven. De bloemetjes zijn de toevoeging van ons Marjanne die vond dat de dips er zo nóg mooier uitzagen. 🙂
Kefir Roomkaas Dip - Pesto
Ingrediënten
- 250 gram uitgelekte kefir
- 1/4 tl zeezout
- Zwarte peper naar smaak
- Handje basilicumblaadjes
- 20 gram pijnboompitjes
- 1/2 teentje knoflook
- Olijfolie
Instructies
- Neem een blender of een hakmachine van je keukenmachine en doe hier de basilicum, pijnboompitjes en knoflook in.
- Pureer dit kort en voeg een beetje olijfolie toe.
- Voeg net zoveel olijfolie toe tot je een mooie samenhangende pesto hebt die niet te droog en niet te nat is. Net wat je zelf het lekkerst vindt.
- Roer deze pesto door de kefir roomkaas en breng verder op smaak met zout en peper.
Kefir Roomkaas Dip - Rode Bietjes
Ingrediënten
- 250 uitgelekte kefir
- 4 gekookte bietjes
- 1 el appelcider azijn
- Zeezout en peper naar smaak
Instructies
- Pureer de rode bietjes met de kefir roomkaas in een keukenmachine.
- Roer de appelcider azijn erdoor en breng verder op smaak met zeezout en peper.
- Tip: Verse dille is erg lekker bij bietjes!
Kefir Roomkaas Dip - Zwarte Olijven
Ingrediënten
- 250 gram uitgelekte kefir
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 1 takje rozemarijn of 1 tl gedroogde rozemarijn
- Olijfolie
Instructies
- Rits de rozemarijnblaadjes van het takje en hak ze fijn.
- Doe dit met de roomkaas en olijven in een keukenmachine of blender en pureer.
- Roer op het laatst een beetje goeie kwaliteit olijfolie er doorheen.
Welke dip lijkt jou het lekkerst? De dip blijft in de koelkast ongeveer drie dagen goed.
[…] bij het ontbijt, verwerkt in een dressing of uitgelekt en met zout en kruiden gemengd voor een heerlijke kruidenkaas. Dit kan ook met melkkefir. Net wat je zelf het lekkerst vindt. Yoghurt is milder van smaak en […]