Een kerstham is een geweldig iets. Je kan dit als een episch middelpunt van het kerstdiner met alles er op en eraan maken. Of je bereidt het voor een supergezellig feestbuffet met al je familie er vrienden er bij. Er is hoe dan ook meer dan genoeg voor iedereen en een kerstham is gewoon ontzettend lekker. Maken dus!
Britse Kerstdis
Ieder jaar met kerst moet er een Groot Stuk Vlees op tafel komen. Dit is een Britse traditie en hier wordt niet vanaf geweken. Geen klein rolladetjes of een pannetje stoofvlees. Nee, nee. Kalkoen willen ze, ‘roast beef’ en een kerstham. Nu is het zo dat er in Engeland óf dagen achtereen gegeten wordt óf iedereen en z’n hond komt bij elkaar om samengepakt als sardientjes aan een provisorisch verlengde eettafel te genieten van al het lekkers dat de kersttijd te bieden heeft.
Grote Stukken Vlees in de oven
Drie stukken vlees bereiden zoals m’ n schoonmoeder doet, daar begin ik niet aan. Maar ik vind het wel erg leuk en heel feestelijk om een lekker stuk vlees te bereiden. Iets dat lang in de oven moet en dan met een keur aan bijgerechten zodat er voor elk wat wils is. Dit jaar is dat de kerstham. Bij Beef&Steak kun je een hele mooi ham aan het been krijgen die hier uitermate geschikt voor is.
Het bereiden van een groot stuk vlees kan heel intimiderend zijn, maar met de juiste hulpmiddelen is het dat totaal niet. Het grootste verschil is de tijd die het nodig heeft om te braden. Die is aanzienlijk langer dan bij een filetlapje bijvoorbeeld 😉 Als het vlees eenmaal in de oven staat, doet het zijn ding wel en heb je er nauwelijks omkijken naar. Je kunt dan niet uitgebreid gaan winkelen, maar je hoeft ook niet gespannen in de keuken blijven zitten om het in de gaten te houden.
Kerstham Recept
Dit recept voor kerstham heb ik nu een aantal jaar gebruikt en het blijft een succesnummer. Voorwaarde is wel dat er goed vlees gebruikt wordt. Goed van smaak maar ook goed van kwaliteit. Het varkensvlees bij Beef&Steak komt bij deugdelijke boeren vandaan dus je weet wat je in huis haalt. Eet je net als wij graag af en toe een stukje vlees? Kies dan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een speenvarken ham zoals ik hier gebruik is groot genoeg voor 8 tot 10 personen als hoofdmaaltijd of tot wel 16 personen als je het als onderdeel van een buffet neerzet. Dit is erg lekker met zure groenten, volkoren bolletjes en zelfgemaakte patat. Maar het is ook erg lekker op een meer traditionele manier met spruitjes en overgeroosterde groenten.
Kerstham uit de Oven
Equipment
- Oven
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 1 speenvarken van van ongeveer 1,7 kilo
- 1 el honing
- grove mosterd
- olijfolie
- 1 el bruine suiker of kokosbloesemsuiker
Voor het Pekelbad:
- 5 dl warm water
- 1 l koud water
- 5 dl appelsap
- 8 el zeezout
- 1 el peperkorrels
- 1 el kruidnagels
- 5 laurierblaadjes
Instructies
Eerst pekel je de kerstham:
- Haal de ham uit de vriezer en laat hem volledig ontdooien.
- Los het zout in het warme water op en voeg de overige ingrediënten toe.
- Schenk het pekelbad in een schaal of pan waar de ham volledig in past en onder water kan staan.
- Dek af en laat 12 – 24 uur pekelen.
Zo rooster je de kerstham:
- Haal de ham na het pekelen uit zijn zoute badje en spoel hem af onder koud water. Wrijf droof en leg op een snijplank.
- Snijd met een scherp mes ruitjes in het spekvet en smeer hem daarna goed in met olijfolie, mosterd, de honing en wat suiker.
- Verwarm de oven voor op 170 graden en pak een ruime ovenschaal.
- Plaats de gepekelde ham hier in en laat hem minstens 2 – 2,5 uur in de oven garen. Rooster hem onafgedekt zodat hij mooi goudbruin kleurt.
- Zodra de ham gaar is, laat je hem een half uur rusten voordat je hem aansnijdt.
[…] erg leuk om te doen. Dus ja, gans! Het recept zal ik tzt hier uiteraard delen en het recept voor de kerstham staat al online. Dus zoek je nog inspiratie om iets lekkers klaar te maken en nodig je wel een paar […]