In dit artikel deel ik mijn top vijf tips voor een gezond schooljaar!
Nog drie weken en dan beginnen hier de scholen weer. De laatste week van de zomervakantie bestaat er bij ons voornamelijk uit om weer een beetje ritme te krijgen in het ‘vroeg’ opstaan, op gezette tijden eten en de schoolvrinden weer op te zoeken.
Als moeder zijn er nog een aantal dingen die ik doe met het oog op het nieuwe schooljaar. In dit artikel deel ik mijn tips en trucs om de kids voor te bereiden op een gezond schooljaar.
Nieuw Schooljaar & Immuunsysteem
Elk schooljaar brengt dezelfde immunologische uitdagingen met zich mee: verkoudheid, (buik-) griep of gewoon veel vaker een loopneus. Nu is het niet verkeerd om af en toe ziek te worden. Dat zet je immuunsysteem ook aan het werk! Maar elke snotneus, griep en diarree episode van school meepikken, dat is ook niet de bedoeling. Daarom probeer ik altijd veel aandacht te vestigen op het immuunsysteem. Voor mijzelf en voor de kids.
Dit is overigens niet iets dat ik in één week even probeer te fiksen. Je immuunsysteem opbouwen en gezond houden doe je elke dag, het hele jaar door. Maar even de puntjes op de i zetten kan nooit kwaad, toch? En ik vind het zelf ook wel prettig. Weer even bewust bezig en mezelf mentaal voorbereiden op een nieuw en gezond schooljaar. Wat dat betreft voelt deze periode meer aan als een nieuw jaar dan 1 januari 🙂
De Basis voor een Gezond Schooljaar
De basis voor een gezond schooljaar bestaat wat mij betreft uit vijf dingen:
- Voeding
- Beweging
- Slaap
- Stressbeheersing
- Supplementen
Voeding
Ja, voeding. Moet ik hier nog op ingaan? 🙂 De beste basis voor wat dan ook is gewoon goeie, volwaardige en voedzame voeding. Zo min mogelijk bewerkte producten, suiker tot een minimum beperken en de regenboog qua kleur aan groenten en fruit eten.
Mijn ervaring is dat dit met basisschoolkinderen makkelijker is dan met tieners. Toch is het echt niet onmogelijk. Lees mijn artikelen over tieners eens voor wat tips en inspiratie:
Beweging
Nog zo’n open deur. Lekker bewegen en dan vooral buiten is goed voor iedereen, kind of volwassene. Maar wisten jullie dat in de buitenlucht bewegen ook positief van invloed kan zijn op de darmflora? Bron
Voor ons betekent buiten bewegen lekker de buurt in met skateboard, skeelers of fiets. En deze vakantie hebben de kids zich in de buitenlucht nuttig gemaakt voor de kerk. Maar ook lekker wandelen en fietsen als gezin is iets dat we graag doen. En hebben we weer een oppashond? Dan draaien de kids uiteraard gewoon mee in de loopjes-rota.
Het lijkt allemaal wellicht wat simpel, maar al met al zijn ze op deze manier bijna dagelijks buiten om wat voor reden dan ook. Ik geef eerlijk toe dat wij echt niet zo’n heel actieve, supersportieve familie zijn. Verre van. Maar gewoon lekker buiten in de weer, dat doen we graag en regelmatig!
Slaap
Kinderen hebben gewoon meer slaap nodig dan hun ouders. En net als je dacht dat je het een beetje in de smiezen had, heb je tieners in huis die een gat in de dag slapen en daarna nog versuft rondlopen. Goeie ‘slaaphygiëne‘ is daarom best belangrijk.
Allereerst gaan bij ons na het avondeten de beeldschermen uit en liggen de telefoons beneden aan de lader. Geen iPhones in de slaapkamers als het zonnetje langzaamaan onder gaat!
Zodra de schermen uit zijn, ontstaat er ineens iets magisch: familietijd! Samen theedrinken, wat lezen, praten of spelletjes spelen worden automatisch de invulling van een ontspannen avond. Dit helpt ook de aanmaak van melatonine met dat het donkerder wordt.
Wil slaap toch niet komen? Magnesiumolie op de voetzolen en een banaan en warme melk doen vaak wonderen.
Stress
Gelinkt aan het bovenstaande is stress. Is er veel stress? Dan slaap je niet of slecht. Samen praten, dingen delen, lucht geven aan zorgen – hoe klein ook! – en warme thee drinken helpt de kids enorm om mentaal tot rust te komen en die overweldigende wereld een beetje beter aan te kunnen.
Supplementen voor een Gezond Schooljaar
Ook voor kinderen kan het nuttig zijn om aan supplementen te denken. Hierbij staat voorop dat de eerste vier hierboven genoemde dingen goed zitten uiteraard. Met slechte voeding, teveel stress en/ of slechte slaap is er met een supplement niks aan te doen.
Dat gezegd hebbende, dit is mijn favoriete top 5 die ik op enig moment aan de kinderen geef:
- Multivitamine – Een poeder is erg makkelijk toe te voegen aan smoothies, pap of yoghurt. MegaFood is een gedegen merk vrij van glyfosaat en onnodige zoetstoffen, dus zeker het overwegen waard. Van ditzelfde merk is er ook een multi speciaal voor tieners!
- Probiotica – Onontbeerlijk voor een gezonde darmflora en daarmee een robuust immuunsysteem. Voor kinderen vanaf 6 jaar kun je al een regulier probiotica supplement geven. Voor baby’s is er een speciale formulering.
- Omega-3 – Dit heb je nodig voor een normale hersenfunctie, iets dat kinderen zeker nodig hebben voor school! Ik ben heel blij met krillolie.
- Magnesium – Noemde ik net al even. Een spray of een schep magnesiumzout in een (voeten-)bad is een ideale manier om je kind extra te geven.
- Gelatine – Gelatine heb je o.a. nodig voor een gezonde darmwand. Een schepje toevoegen aan soep, jus of een stoofschotel is een ideale manier om hier meer van binnen te krijgen. Maar wat dacht je van zelfgemaakte marshmallows?
Conclusie
Er zijn dus veel dat je kan doen om je kind een gezond schooljaar te geven. Dit zijn de dingen die ik door de jaren heen met succes toegepast heb en waarvan ik overtuigd ben dat ze gunstig bijdragen aan zo min mogelijk verkoudheden en griepgolven. Ieder kind is uniek en ieder gezin werkt weer anders, dus daarom hoor ik ook graag van jullie: Doen jullie bepaalde dingen bewust ter voorbereiding op een gezond schooljaar? Deel het hieronder!
[…] wordt of de griep krijgt, helpt knoflook om de duur ervan te verkorten (14). Neem die tip mee het schooljaar in […]