Maak eens kip in roomsaus met sperziebonen voor een makkelijk en voedzaam, zomers gerecht dat binnen 30 minuten op tafel staat!
De zomervakantie is begonnen! Officieel nog niet helemaal, maar de kinderen zijn vrij, de boeken en laptops zijn ingeleverd en zelfs de oppas gaat op vakantie, dus de komende zes weken heb ik alledrie de kids in huis. Gelukkig hebben de oudste twee allebei wat bijbaantjes zodat ze zich daar onledig mee kunnen houden 😉 En Catherine scharrelt er lekker tussendoor. Ik zie wel hoe ik dat doe met schrijfwerk en dergelijke.
En we zijn allemaal wel toe aan zo’n pauze. Even zo min mogelijk verplichtingen en gewoon ontspannen doen waar we zin in hebben en tijd voor hebben. Lekker in tuin bezig en op stap met vriendinnen in mijn geval. Ik ga ook nog een weekendje weg naar m’n schoonfamilie met de meisjes en verder kijk ik wel wat er op mijn pad komt.
Kip in Roomsaus met Sperziebonen en Puree
Ik ben sowieso elke dag wel bezig met de groentetuin en alles wat daar nu uit voortkomt. Zo kreeg ik van de buuv’ begin deze week een emmer vol sperziebonen! En ik heb een joekel van een rode kool liggen die ik naar dit recept zal slachten en verwerken. Lekker invriezen voor later want nu heb ik niet veel zin in gestoofde rode kool. Veel te warm! De boontjes dop ik op m’n gemak buiten terwijl de kipjes rondscharrelen. Die lusten de puntjes graag dus er gaat niets verloren! Sperziebonen kun je kort blancheren en daarna invriezen. Dit werkt prima, maar er gaat niets boven de smaak van verse boontjes. Daarom voor vandaag een recept dat zowel zomers als gewoon ‘maandag’ is, gebruikmakend van verse sperzieboontjes en antibioticavrije kip.
Kip met Roomsaus, Sperziebonen en Puree
Ingrediënten
- 600 gram sperziebonen
- 600 gram kruimige aardappelen
- 2 witte uien gesnipperd
- 4 kipdijen zonder vel of been
- 25 gram verse tijm, rozemarijn en bieslook gehakt
- 400 ml room naar keuze
- 100 ml droge witte zijn
- olijfolie
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Schil de aardappelen, punt de boontjes.
- Snijd de aardappelen in stukken en kook in gezouten water totdat ze gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
- Kook de sperzieboontjes in ongeveer 10 minuten gaar.
- Neem een hapjespan en verhit hier olijfolie in. Fruit de ui tot deze glazig wordt.
- Wrijf de kip in met zout en peper en bak rondom totdat het goudbruin is. De kip hoeft niet gaar te zijn.
- Schenk de room en witte wijn er bij en voeg de kruiden toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en doe de deksel op de pan.
- Laat 15 minuten zachtjes pruttelen totdat de kip gaar is.
- Giet de aardappelen niet helemaal af en stamp ze fijn. Voeg eventueel wat verse kruiden toe om zo de smaak mooi overeen te laten komen.
- Serveer dit alles op een mooi bord en schenk een beetje van die witte wijn er bij. Eet smakelijk!
Laat een reactie achter